Rinalds Bukšs, kurš kopā ar dzīvesbiedri Sējā uzsācis tītaru audzēšanu pēc bioloģisko saimniecību parauga, ir 150% pārliecināts, ka biznesam ir nākotne.
Rinalds Bukšs, kurš kopā ar dzīvesbiedri Sējā uzsācis tītaru audzēšanu pēc bioloģisko saimniecību parauga, ir 150% pārliecināts, ka biznesam ir nākotne.
Foto – Ilze Pētersone

Bizness būs 5

Nepagājis ne pusgads, kad Svetlana un Rinalds sapratuši, kāpēc tītaru audzēšana Latvijā un kaimiņvalstīs nav iecienīta. Putni, kas Francijā speciāli bioloģisko saimniecību vajadzībām selekcionēti ar nosaukumu “Big 6”, ir gana cimperlīgi ne tikai ar barību, bet arī dzīves apstākļiem – caurvējš un mitrums viņiem kaitīgs, ātri nomirt var gan no karstuma, gan arī – pārsteiguma… Saimniekam gadījies iebraukt fermā ar traktoru un no lielā trokšņa divi tītari dabūjuši infarktu, ko arī apliecinājusi vietējā veterinār­ārste. Un kas notiktu, ja tos vestu uz kautuvi? – spriež Rinalds. Labi vien ir, ka ap­stākļi piespieduši uzbūvēt to pašiem. Tiesa, cerējuši uz 20 tūkstošu eiro kredītu no bankas, taču uzrunātās “Altum”, “Citadele” un “Swedbank” nav atradušas iespēju to piešķirt. Bet ja nu jums rīt visi tītari nomirst? – viens no finansistiem atklāti pajautājis. Atlicis pašiem savilkt ciešāk jostu, iesaistīt būvniecībā draugus un radus, gadījies arī kāds labs uzņēmējs, kas piedāvājis aizdevumu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
Lasīt citas ziņas

Tītaru ražu audzētāji ievāc pēc četriem līdz pieciem mēnešiem, kad putns sasniedzis vismaz 7 līdz 8 kg, pusgadā tas var pieņemties svarā līdz 20 kg. “Skaidrs, ka mūsu tītari nesasniegs 30 līdz 35 kilogramus kā Polijas fermās audzētie, taču bioloģisko saimniecību putnu gaļas kvalitāte ir nesalīdzināmi vērtīgāka un veselīgāka par lielražotāju produkciju,” pārliecināti nosaka Rinalds un piebilst, ka gaļa neizsauc alerģiskas reakcijas un atzīta par piemērotu arī maziem bērniem. Jau tagad Bukši piegādā tītarus tiešās pirkšanas pulciņu tīklam, diviem ekoproduktu interneta veikaliem Rīgā, interesi izrāda restorāni. Viņi var lepoties ar krietnu pulku privāto klientu.

Lai gan viss putnkopības smagums līdz šim balstījies uz transporta uzņēmuma ienākumiem un pašu darbu, Rinalds ir pārliecināts par 150%, ka bizness būs. Svetlana vīram piekrīt, taču stingri nosaka, ka divatā tas nav pavelkams – jāmeklē algoti palīgi. Gribas taču arī par pašu bērniem rūpēties, kurus Bukši redzot tikai nedēļas nogalēs. Un tad jau atkal – visi steidz uz tītaru kūti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.