Kamēr briti strīdas par to, vai premjerministra Deivida Kemerona Briselē pagājšnedēļ izdarītais, cīnoties par reformām Eiropas Savienības un Lielbritānijas attiecībās, atbilst nācijas interesēm un kas šobrīd būtu izdevīgāk – valsts izstāšanās no ES vai neizstāšanās (politiķi un žurnālisti tam devuši apzīmējumu “Brexit”.
Kamēr briti strīdas par to, vai premjerministra Deivida Kemerona Briselē pagājšnedēļ izdarītais, cīnoties par reformām Eiropas Savienības un Lielbritānijas attiecībās, atbilst nācijas interesēm un kas šobrīd būtu izdevīgāk – valsts izstāšanās no ES vai neizstāšanās (politiķi un žurnālisti tam devuši apzīmējumu “Brexit”.
Gata Šļūkas zīmējums

Kā tas notiek? 7

Pirmais ir angļu valodas eksāmens. Jāsaka gan, ka minimālās valodas prasmes, kas nepieciešamas pilsonības iegūšanai, ir stipri vien zemā līmenī, šķiet, tādu eksāmenu varētu nolikt jebkurš Latvijas skolēns pēc pāris gadu angļu valodas apgūšanas. Taču nākamajā – Life in the UK eksāmenā – ar troksni izgāztos lielākā tiesa britu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Piemēram, kas notika Lordu palātā 1999. gadā? Vai viņu algas tika palielinātas, krasi samazināts viņu skaits, augstmaņi zaudēja tiesības automātiski piedalīties vai sievietēm beidzot tika atļauts mantot titulus? Šeit vēl var mēģināt loģiski izdomāt, ka diez vai būs saistība ar algu palielināšanu. Bet atbilde uz jautājumu, kas bija divas vadošās britu parlamenta grupas 18. gs. sākumā, jau jāzina. Toriji, liberālie demokrāti, Strādnieku partija vai vigi? Izrādās, toriji un vigi. No 408 jautājumiem ir arī šis tas vienkāršāks, piemēram, kas ir Lielbritānijas galvenā valūta, vai kas ir šābrīža vadošās partijas parlamentā.

Lielākā daļa jautājumu ir par vēsturi, tādēļ Life in the UK testu sastādītāji tiek bargi kritizēti par mūsdienās nevajadzīgu zināšanu pārbaudi, atstājot novārtā pārliecināšanos par kandidāta spēju iekļauties mūsdienu britu dzīvē, kam arī būtu jābūt galvenajam testa mērķim. Lai nu kā, kandidātiem nākas pirkt gan testu grāmatiņu, gan kalt to visu galvā, jo katra testa likšanas reize maksā aptuveni 70 eiro. Runā, ka rekords testa pārlikšanā esot veselas 70 reizes. Ir daudz mācību iestāžu, kur šiem testiem speciāli gatavo, taču tikpat labi to var izdarīt pašmācības ceļā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiem, kuri veiksmīgi tikuši cauri eksāmeniem, ir nākamais pārbaudījums – pareizi aizpildīt pilsonības pieteikuma anketu un sagādāt visus nepieciešamos pierādījumus. Sociālajos tīklos joprojām nerimst strīdi par to, vai ir nepieciešama rezidenta apliecība vai ne. Lai nu kā, oficiāli melns uz balta stāv rakstīts, ka der vai nu rezidenta apliecība, vai cits uzturēšanās pierādījums. Ja oficiālajā saitē tā ir rakstīts, tad tā arī ir, pat, ja tur būtu kļūda, tad jebkurā gadījumā Lielbritānijā kļūdas oficiālajos dokumentos tiks tulkotas par labu cilvēkam.

Spriežot pēc atsauksmēm, pilsonības anketas pareiza aizpildīšana nav pa spēkam pat tiem, kuri ieguvuši juridisko izglītību, tādēļ bieži vien par atsevišķu samaksu tiek uzticēta profesionāļiem. Galu galā pilsonības iegūšana ir diezgan sarežģīts, laikietilpīgs un dārgs process, ir jārēķinās ar summu teju pie 2000 eiro. Taču, par spīti visām grūtībām, daudzi latvieši pamazām laužas cauri šim procesam, lēnā garā kārtojot eksāmenus un krājot naudu britu pases iegūšanai.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.