Mobilā versija
+2.9°C
Niklāvs, Nikola, Nikolajs, Niks
Otrdiena, 6. decembris, 2016
22. oktobris, 2012
Drukāt

Āboli visai ziemai

apple2

Kalpojis gan par varas, gan grēkā krišanas simbolu, ābols joprojām nodrošina cilvēkam arī vitalitāti un veselību. Kā tos uzglabāt?

 

Lai āboli glabātos visu ziemu kā tikko no zara plūkti, Latvijas Augļkopju asociācijas speciālisti iesaka ievērot vairākus noteikumus.

Āboliem nepieciešama zema uzglabāšanas temperatūra – vislabāk 4 ˚C. Telpai jābūt labi vēdināmai, gaisam – mitram. Piemērots ir tumšs pagrabs, garāža vai bēniņi. Augļi jānovieto cits citam blakus, bet tā, lai nesaskartos.

Ja ābolu nav daudz, tos var turēt arī vēsā vietā plastikāta maisiņos, kuros ar adatu izdurti caurumi. Pa laikam saturs jāpārbauda un jāizmet bojātie, lai nesamaitātu pārējos.

Protams, ābolus var vārīt kompotā un ievārījumā, no tiem var spiest sulu, raudzēt vīnu un sidru, žāvēt vai svaigus pievienot dārzeņu salātiem, zivīm, putnu gaļas, siera ēdieniem, izmantot kā piedevu putrām un gaļai, cept, pildīt, gatavot ābolmaizi, smalkmaizītes, bagātināt pankūku mīklu…

Pārstrādājot ābolus, jāņem vērā to garšas īpatnības, jo skābie ātrāk izšķīst, tāpēc piemēroti biezeņa pagatavošanai, sambukam, suflē, debesmannai, turpretī saldie ir stingrāki, un tos var izvēlēties ēdieniem, kur āboliem jāsaglabājas veseliem – karamelizētiem, pildītiem, ceptiem u.c.

Piemēram, ‘Antonovka’ der sulai, kūku un pīrāgu pagatavošanai un konservēšanai, ‘Baltais Dzidrais’ un ‘Belorusskoje Maļinovoje’ – tūlītējai ēšanai, kompotam, biezenim un sulai. Garšīgi svaig­ēšanai ir ‘Delikates’ augļi, bet ‘Koričnoje Novoje’ piemērotāki desertam, kūkām, pīrāgiem un mērcēm. Arī ‘William’s Pride’ saldenās garšas dēļ der gan ēšanai, gan pārstrādei sulā – tā ir tumši sarkana un gandrīz nebrūnē.

Alerģiskiem cilvēkiem vēlams izvairīties no tādām šķirnēm kā ‘Granny Smith’ vai ‘Golden Delicious’. Viņiem piemērotākie ir ‘Boskoop’ vai ‘Jamba’.

Ābolus iegādājoties veikalā vai tirgū, to svaigumu un vērtību var konstatēt pēc vairākām pazīmēm. Negatavi augļi ir zaļgani, nogatavojoties tie kļūst dzeltenīgi. Tas attiecas arī uz šķirnēm ar dzeltenu mizu, bet tos nevajadzētu sajaukt ar āboliem, kam arī gataviem tā ir zaļa. Uz sārtajām šķirnēm attiecas likums – jo sarkanāks ir ābols, jo labāk tas garšo. Veselu augļu miziņa ir nebojāta, tai nav iepuvušu vai iespiestu vietu, mīkstums ir stingrs un kraukšķīgs. Sakaltis kātiņš norāda uz ilgu glabāšanu. Ja tirdzniecības vietā āboli novietoti tiešos saules staros, ieteicams izvēlieties citus, jo tie zaudējuši daļu vitamīnu un ātrāk paliek veci…

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+