Mobilā versija
+1.0°C
Līvija, Līva, Andra
Pirmdiena, 27. februāris, 2017
15. jūnijs, 2016
Drukāt

Zaļos tūristus Salacgrīvā gaida sena zvejnieku sēta ar čiekuriem grilēšanai

1. Inovācija – čiekuri grilēšanai

1no2
"Mūs priecē, ka darbojamies galvenokārt svaigā gaisā un radām apkārt skaistu vidi. Enerģiju gūstam arī no saviem viesiem," saka saimniece Evija Klēviņa. Foto - Timurs Subhankulovs"Mūs priecē, ka darbojamies galvenokārt svaigā gaisā un radām apkārt skaistu vidi. Enerģiju gūstam arī no saviem viesiem," saka saimniece Evija Klēviņa. Foto - Timurs Subhankulovs

Zaļā domāšana Klēviņiem un citiem zaļā ekosertifikāta saņēmējiem ir dzīvesveids, nevis uzņēmējdarbība, uzsver Salacgrīvas pagasta “Vējavu” saimniece Evija Klēviņa. Evijas vīra Jāņa māte Dace Klēviņa zaļo sertifikātu saņēma 2002. gadā ar mērķi saglabāt piejūras ainavu nākamajām paaudzēm. Kopš 2008. gada viesu namu vada Evija. Saimniekošanas sākumā Klēviņu piecu hekt­āru īpašumam piegulošajā pludmalē “Vējavu” saimnieki bez atlīdzības ik pārdienas aizvāca vairākus maisus ar atkritumiem, cīnījās ar vietējiem dzērājiem, kas bija iecienījuši telšu vietu, un mācījās darboties lauku tūrisma biznesā. Dace atzīst – nu jau ir uzkrātas zināšanas. Viņa arī priecājas, ka mainījušies ir cilvēki, atkritumu vākšana pludmalē ir vajadzīga vien atsevišķos gadījumos.

Kādreizējā zvejnieku sētā zaļā domāšana jūtama ik uz soļa. Dīķī dzied varžu “kamerkoris”, tur svētku vai lielās sanākšanas reizēs ķer vēžus, pļavā līdzās mājām prātīgus soļus mēro stārķis, kas šajā viesu iecienītajā vietā atgriežas jau vairākus gadus un gandrīz kļuvis par mājdzīvnieku. Pūces, meža zvēru ciemošanās un … čiekuru lasīšana grilēšanai. “Ar čiekuriem grilēti produkti garšo savādāk, dabiskāk. Viesiem lietainā laikā piedāvājam jau savāktus čiekurus, bet saulainā laikā aicinām viņus doties uz mežu pašiem tos lasīt. Veikalā pirktais grila iekurs tomēr nav bez piemaisījumiem,” nejauši atklātās čiekuru priekšrocības atklāj Evija.

“Vējavās” pie šķūņa novietoti šķiroto atkritumu konteineri, ceļa malās uzstādīti ar saules baterijām darbināmi lukturi – sensori tos iedarbina, iestājoties vakara krēslai. Pērn oktobrī saimniecība veica lielu naudas ieguldījumu – apmainīja telpās visus gaismekļus pret LED spuldzēm. “Uzreiz tērējām par divām trešdaļām mazāk elektroenerģijas un patlaban pirkums jau atmaksājies,” zaļās domāšanas saimniecisko labumu pamato Evija. Telpu tīrīšanai viesu mājā izmanto ekoloģiskos tīrīšanas līdzekļus. Kur iespējams, piecās ēkās saglabāti koka logi.

“Vējavās” galvenokārt gaida ģimenes ar bērniem, kas var aplūkot vistas, zaķus, trušus, zosis un aizmirst par internetu. Wi-fi pieslēgums piecus hektārus lielajā teritorijā ir pieejams vien vienā vietā – pie lielās lapenes. Tas ļauj pilsētas bērniem ieraudzīt arī vardi vai, piemēram, pīli. Naktsmītnēs nav televizoru. “Pastāvīgie klienti galvenokārt vēlas baudīt klusumu, tāpēc tiem, kas meklē skaļas izklaides iespējas, lūdzam ievērot pie mums pieņemto kārtību vai palīdzam atrast citu viesu namu,” skaidro E. Klēviņa.

  1. Inovācija – čiekuri grilēšanai
  2. Veido tradīcijas

Pievienot komentāru

Slimība pārvarēta, atveseļojamies. ES vērtē Latvijas ekonomiku (4)Latvija pēdējos gados pieredzējusi vāju ekonomikas izaugsmi, ekonomiskās nenoteiktības un ES fondu krituma dēļ, bet īstermiņa prognozes ir pozitīvākas, teikts Eiropas Komisijas vērtējumā par finansiālo, ekonomisko un sociālo situāciju dalībvalstīs.
Putnu gripas dēļ Vītiņu pagastā saimnieki bažījas par cāļiem (1)Visām vistām un zosīm jāiztur trīs mēnešu ieslodzījums
Cenas noteic turīgākie: Zemgalē un Latgalē zeme dārgāka (1)Lauksaimniecībā izmantojamai zemei cenas noteic turīgākie zemnieki
Pasaulē
Pieaug saražotā siera un biezpiena apjoms; mocarellai - uzvaras gājiensSaskaņā ar provizoriskajām aplēsēm, pērn Latvijā saražotas 41 500 tonnas siera un biezpiena, kas ir 7,5% pieaugums salīdzinājumā ar 38 600 tonnām
Draugiem Facebook Twitter Google+