Mobilā versija
+0.2°C
Evija, Raita, Jogita
Sestdiena, 3. decembris, 2016
4. aprīlis, 2014
Drukāt

Gurķi, kabači, ķirbji – kādas jaunas šķirnes?

GurkSeklas-2

Gurķi uz lauka un siltumnīcā

Ķirbjaugi, šķiet, ir visdaudzveidīgākā un interesantākā dārza kultūra, ko vēl pilnveido paši audzētāji. Piemēram, vai nav pārsteidzoši no sēkliņas savā dārzā izaudzēt gurķus ar baltu mizu, krāsainus sēņu ķirbīšus vai milzu dārzeni, ko paša spēkiem pacelt neizdosies? Jebkurš vēlas pamēģināt kaut ko jaunu!
No siltummīlošajiem ķirbj­augiem visvairāk audzē gurķus, kabačus un ķirbjus. To selekcija attīstās, un sortiments strauji papildinās. Katru gadu iepazīstam vairākas jaunas šķirnes.

Gurķus itin labi var audzēt uz lauka, bet vajadzīgs agrotīkla segums. Protams, var stādīt arī siltumnīcās – raža būs neatkarīgi no laika apstākļiem. Zem plēves seguma audzēšanas laiks kļūst par 1,5–2 mēnešiem garāks, tādējādi arī raža ir lielāka.

Siltumnīcās audzē visdažādākās gurķu šķirnes, taču tām paredzētās šķirnes neder audzēšanai uz lauka. Stādīšanai agri pavasarī (martā) siltumnīcā der izvēlēties īso gludo vai garaugļu šķirnes. Agrākai ražai der arī pa kādam šķēlīšu tipa gurķu šķirnes stādam. Tos var ēst gan svaigus, gan ieskābēt ātram patēriņam. Pašauglīgajiem lauka gurķiem vajag ļoti labu apgaismojumu, tāpēc apsildāmās siltumnīcās tos var audzēt, sākot no marta, aprīļa. Neapkurināmās siltumnīcās šos gurķus labāk stādīt tikai maija otrajā pusē.

– Visas konservējamo kārpaino gurķu šķirnes ir selekcionētas pārstrādes vajadzībām. Rietumvalstīs tās arī neizmanto patēriņam svaigā veidā, jo salātus gatavo tikai no gludajiem siltumnīcu gurķiem. Pie mums ir gluži pretēji – daudzi iecienījuši konservējamos gurķus ēst svaigus, lai gan tiem ir biezāka miza, – stāsta zemnieku saimniecības “Melnalkšņi” īpašnieks Juris Švarcs.

No pašauglīgajiem lauka gurķiem Eiropas valstīs joprojām visvairāk (ap 90%) audzē gurķus ar sīkām kārpiņām, savukārt Latvijā – rupjkārpainos. Pie mums iecienītākā šķirne ir ‘Mirabelle F1’, kura atšķiras ar gaiši zaļiem augļiem (pārstrādājot tie gan kļūst tumšāki)

Gurķi ar sīkām kārpiņām vairāk piemēroti marinēšanai, bet rupjkārpainie der mazsālīto gurķu gatavošanai un skābēšanai. Konservēšanai J. Švarcs iesaka izvēlēties modernos hibrīdus, jo to augļiem ir blīvāka, stingrāka iekšējā struktūra (pārstrādes laikā neveidojas tukši vidi). Turklāt visām jaunajām partenokarpo gurķu šķirnēm ir laba izturība pret slimībām (piemēram, pret īsto miltrasu). Ļoti iespējams, ka pēc dažiem gadiem selekcionāriem izdosies radīt jaunus hibrīdus, kas būs pilnībā izturīgi pret neīsto miltrasu. Pašlaik šī ir viena no postīgākajām slimībām Latvijā – stādījumos izplatās rudens pusē, bet apkarot ar ķīmiskajiem līdzekļiem ir ļoti grūti.

Kaut gan moderno pašapputes šķirņu ir pietiekami daudz, daļa audzētāju joprojām izvēlas bišu apputeksnējamos lauka gurķus (mazdārzniekiem jauno hibrīdu sēklu cenas šķiet pārāk augstas). Apputeksnējamie gurķi mēdz būt gan ar rupjām, gan smalkām kārpiņām. Sievišķā ziedēšanas tipa šķirnēm (piemēram, ‘Akord F1’, ‘Alibi F1’) ir tikai sievišķie ziedi, tāpēc tiem blakus vajag audzēt jaukta ziedēšanas tipa šķirni (piemēram, ‘Eva’, ‘Krak F1’), kam ir gan vīrišķie, gan sievišķie ziedi. Šīs šķirnes apputeksnē kukaiņi, tāpēc ar agrotīklu dobes var būt nosegtas tikai līdz ziedēšanas sākumam.

Ja gurķus audzē uz lauka:


• augi nav jānormē;

• ir īsāks ražošanas laiks;

• augi pakļauti nepastāvīgam klimatam;

• raža ienākas vēlāk.

Audzējot siltumnīcā:


• raža ir agrīnāka un lielāka;

• lai iegūtu kvalitatīvu ražu, tā jānormē;

• vairāk izplatās kaitēkļi un slimības;

• īpaši jāuzmana mitruma režīms;

• vertikāli audzējot, augi jāveido.

Sēklu piedāvājums veikalos


• Gludie garaugļu hibrīdi: ‘Bella F1’, ‘Flamingo F1’, ‘Konsa F1’, ‘Konstanze F1’, ‘Landora F1’, ‘Saladin F1’.

• Gludie īsaugļu hibrīdi: ‘Gerlinde F1’, ‘Sherpa F1’, ‘Sweet Crunch F1’.

• Kārpainie gurķi salātiem: ‘Gerlinde’, ‘Jazzer F1’, ‘Samurai F1’, ‘Silor F1’.

• Konservējamie sīkkārpainie gurķi: ‘Adam F1’, ‘Agnes F1’, ‘Alex F1’, ‘Aztec F1’, ‘Dirigent F1’, ‘Harmonie F1’, ‘Melody F1’, ‘Wilma F1’.

• Konservējamie rupjkārpainie gurķi: ‘Amant F1’, ‘Amour F1’, ‘Artist F1’, ‘Componist F1’, ‘Karaoke F1’, ‘Kybria F1’, ‘Mandy F1’, ‘Mirabelle F1’, ‘Vokal F1’.

• Bišu apputeksnējamie lauka gurķi: ‘Aladyn F1’, ‘Alibi F1’, ‘Alice F1’, ‘Allianz F1’, ‘Akord F1’, ‘Anulka F1’, ‘Atlantis F1’, ‘Atlas Pola F1’, ‘Atomic F1’, ‘Bidretta’, ‘Bohemia F1’, ‘Cezar’, ‘Cornichon de Paris’, ‘Dalila F1’, ‘Dar’, ‘Delikatess’, ‘Eva’, ‘Fantasy F1’, ‘Fason F1’, ‘Frykas’, ‘Hela F1’, ‘Ginga F1’, ‘Grīvas’, ‘Ira’, ‘Izyd F1’, ‘Julian F1’, ‘Libelle F1’, ‘Krak F1’, ‘Monika’, ‘Nadusha F1’, ‘Octopus F1’, ‘Odys F1’, ‘Parys F1’, ‘Peonero F1’, ‘Perenta’, ‘Polan F1’, ‘Racibor F1’, ‘Regina F1’, ‘Restina’, ‘Rodničok Natur F1’, ‘Rodos F1’, ‘Rufus F1’, ‘Šremski F1’, ‘Tine’, ‘Victoria F1’, ‘Vorgebirgstrauben’, ‘Wisconsin SMR-58’.

• Neparastas formas un krāsas gurķu šķirnes: ‘Citron’ (apaļi, dzelteni, saldeni augļi), ‘White Wonder’ (zaļganbalti, cilindriski, saldi augļi).

Jaunumi


• ‘Chinese Slangen’ (“Eva dārzam”) – šķēlīšu gurķi, gandrīz ar gludu mizu, pārklāti ar retām kārpiņām. Augļi līdz 50 cm gari, saldeni, ar nelielām sēklām.

• ‘Hokus’ (“Eva dārzam”) – kvalitatīvi pipargurķīši audzēšanai uz lauka. Tumšzaļi augļi bez rūgtuma, vācami, kad sasnieguši 10 cm garumu. Agra, ražīga šķirne, izturīga pret gurķu mozaīkas vīrusu.

• ‘Tornado F1’ (“Mauriņš”) – lauka gurķi, labi ražo arī sliktos laika apstākļos. Ražu var vākt aptuveni 80 dienas pēc sējas.

• ‘Zircon F1’ (“Mauriņš”) – sievišķā ziedēšanas tipa šķirne. Tumšzaļi augļi. Sāk ražot 80 dienas pēc sējas.

• ‘Dolomit F1’ (“Melnalkšņi”) – partenokarpie gurķi ar sīkām kārpiņām, slaidi, garuma un diametra attiecība 3,1 : 1. Agrīns, augstražīgs hibrīds, pēc izskata līdzīgs pazīstamajam ‘Profi F1’. Augļi, kā jau liecina šķirnes nosaukums, stingri, tātad ļoti piemēroti konservēšanai.

• ‘Reja F1’ (“Emin dārzam”) – vidēji agra, augstražīga šķirne audzēšanai atklātā laukā. Augļiem pareiza, cilindriska forma – laba tirgus prece. Piemēroti konservēšanai un sālīšanai.

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+