Mobilā versija
+5.7°C
Sarmīte, Tabita
Piektdiena, 9. decembris, 2016
21. februāris, 2012
Drukāt

Piens no pulvera? Kurš tas ir? (2)

piens2

“Kuri Latvijas uzņēmumi piedāvā īstu govs pienu un kuri – no piena pulvera? Vai ir arī biezpiens, ko ražo no pulvera?”
Lilita Rīgā

 

Jautājums par piena ražošanu no pulvera vai jaukšanu ar ūdeni ik pa laikam kļūst aktuāls, maldinot par mūsu ražotāju fasētā piena kvalitāti.

– Tas ir apbrīnojami, ka pat cilvēki, kas strādā piena nozarē, īsti nezina, kā top piena produkti, – atzīst Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, – Un tas ir tikai mīts, ka piens, kas nācis no gotiņas tesmeņa, ir kas īpašs, bet tas, ko pakās var nopirkt veikalā – atšķaidīts ar ūdeni vai ražots no pulvera!

Diemžēl mēs ļaujam sevi maldināt, jo nezinām, kā notiek piena ražošana uzņēmumos…

 

Vispirms atdala, tad pievieno

Vispirms uzņēmums iepērk svaigo pienu vidēji ar 4 % tauku saturu. To strauji atdzesē, lai nesavairojas dažādi mikroorganismi, pēc tam uzsilda un separē. Šajā procesā pienu sadala divās frakcijās – vājpienā un saldajā krējumā ar tauku saturu nedaudz virs 40 %. No vienas puses plūst vājpiens, no otras – saldais krējums. Lai iegūtu pienu, kuram ir precīzi 2 %, 2,5 % vai 3,5 % tauku satura, vājpienam pievieno attiecīgu daudzumu saldā krējuma. Pienam papildus neko nepievieno – šis process ir nepieciešams vien tāpēc, lai iegūtu nepieciešamo tauku saturu.

– Vispirms taukus noņem, pēc tam atkal pievieno. Neko nelejam klāt. Tāpat gatavo visus citus maisījumus, no kuriem vēlāk taisa sieru, biezpienu. Citādi nav iespējams kontrolēt tauku saturu piena produktā – vājpiena biezpienam, pilnpiena biezpienam, dažādiem sieriem, – skaidro J. Šolks.

 

Latvijā nav nepieciešamības pienu gatavot no pulvera, mums nav piena deficīta, turklāt tas ekonomiski ir ļoti neizdevīgi, jo piena sajaukšanas process nemaz nav tik vienkāršs, nepieciešams maisītājs un pasterizētājs.

 

Gan Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), gan Latvijas Piensaimnieku centrālajā savienībā viennozīmīgi apgalvo, ka nevienā no PVD atzītajiem 17 Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem ūdeni ar piena pulveri nejauc un pārdošanā šāda piena nav. Laboratorijā piena pulvera klātbūtni pārbauda, produktu tvaicējot un tad nosakot, vai tajā nav kristālisku daļiņu.

PVD Pārtikas uzraudzības departamenta vecākā eksperte Una Statkus apgalvo, ka līdz šim dienesta veiktajās pārbaudēs pulvera izmantošana piena ražošanā nav atklāta.

– Latvijā nav nepieciešamības pienu gatavot no pulvera, mums nav piena deficīta, turklāt tas ekonomiski ir ļoti neizdevīgi, jo piena sajaukšanas process nemaz nav tik vienkāršs, nepieciešams maisītājs un pasterizētājs. Turklāt mūsu ražotāji piena pulveri eksportē uz ārzemēm, noiets ir tiešām labs,– stāsta U. Statkus. Lai pagatavotu piena pulveri, to pēc tam atjauktu ar ūdeni, samaisītu un pasterizētu, ir nepieciešams liels enerģijas patēriņš, tāpēc, ja pietiekamā daudzumā ir pieejams govs piens, nav nekāda pamatojuma, lai ķēpātos ar piena pulvera un ūdens miksēšanu. To dara valstīs, kurās nav piena lopu ganāmpulku, piemēram, arābu pasaulē, bet arī tad uz marķējuma raksta, ka produkts gatavots no piena pulvera. Eksperte arī skaidro, ka piena ražošana no pulvera Eiropā ir atļauta un ka šādam pienam uzturvērtība nemainās. Vienīgi ražotājam tad obligāti jānorāda, ka tas ir “atjaunots” vai “rekombinēts” piens.

 

No garšas kārpiņām nenoslēpsi!

Lai ko teiktu dažādi nelabvēļi un kā to atspēkotu nozares eksperti, ir arī objektīvs rādītājs – mūsu garšas kārpiņas.

– Ja piens gatavots no pulvera, tam ir karameļu piegarša. Cilvēki uzreiz sajustu atšķirību un sūdzētos PVD, ja veikalos būtu šāds piens,– ir pārliecināta U. Statkus. Tāpat par piena papildināšanu ar ūdeni – pamēģiniet pieliet pienam kaut trešdaļu ūdens un tad pagaršojiet! Nu galīgi nebaudāms produkts…

– Ja vienreiz patērētājs ko tādu pārnestu mājās, esmu pārliecināts, ka viņš nekad vairs nepirktu šādu produktu, – saka J. Šolks.

Piena pulveri var brīvi iegādāties veikalos, pamēģiniet paši to jaukt ar ūdeni un tad nobaudiet – garša patiešām ir savādāka. No garšas kārpiņām neko nevar noslēpt…

Piena pulveri pievieno dažādiem produktiem kā stabilizatoru, un to vienmēr norāda uz etiķetes – saldējumiem, jogurtiem, kausētajiem sieriem. Arī biezpienu teorētiski var pagatavot no piena pulvera, bet tas pavisam nav izdevīgi. PVD eksperte teica, ka Latvijā arī biezpienu no piena pulvera neražo.

 

 

Svarīgi

Visu Latvijā ražoto pienu gatavo no svaigā, neko tam papildus nepievienojot un arī neatšķaidot.

 

 

 

Pievienot komentāru

Komentāri (2)

  1. Un kā lai saprot to ka no veikala pina nav rūgušpiens.

  2. Kur ir komentāri?

Draugiem Facebook Twitter Google+