Foto – Shutterstock.com

4. Kāpēc mums būtu jāpieņem darbā tieši jūs? 0

Faktiski šis jautājums nozīmē: “Ar ko jūs esat labāks par citiem kandidātiem?” Šī ir reāla iespēja parādīt sevi, – pastāstīt par savām priekšrocībām un labajām īpašībām. No tevis gaida apstiprinājumu arī tam, ka vispār zini, ar ko firma nodarbojas.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

5. Dīvaini, neparedzami jautājumi vai jautājumi bez „pareizas” atbildes

Dažreiz jautājums var pārsteigt, jo nekādi nav saistīts ar vakanci. Piemēram: “Ja jūs būtu saldējums, kāda būtu jūsu garša?” Netipisko jautājumu var uzdot tāpēc, lai redzētu, cik ātri spēsi atbildēt, tiekot galā ar satraukumu. Diemžēl daži uzdod tādus jautājumus tikai tāpēc, ka viņiem patīk noskatīties uz kandidāta satraukumu un apmulsumu… Ir arī tie, kas grib novērtēt kandidāta radošu pieeju atbildei.
Lai noskaidrotu kandidāta rīcības un uzvedības motīvus, jautā: «Kāpēc vienās firmās darbinieki zog, bet citās – nē?» Atbilžu piemērus un to interpretāciju savā grāmatā «Personāla atlases māksla. Kā stundas laikā novērtēt cilvēku» min S. Ivanova.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmais kandidāts: «Tāpēc, ka vienā gadījumā cilvēki ir ieinteresēti kopīgi sasniegtajā rezultātā, tas ir īsts komandas darbs, bet citās vietās tā varbūt nav». (Pozitīva godīguma motivācija, cilvēkam svarīgs komandas darbs un rezultāts.)

Otrais kandidāts: «Jāmaksā pietiekama alga». (Negodīgumu attaisno ar vēlmi vairāk nopelnīt. Darba devējam jāuzmanās. Būtībā kandidāts pieļauj, ka, ja samaksa subjektīvi ir neapmierinoša, tad var zagt.)

Trešais kandidāts: «Dažās darbavietās jau vienkārši nav ko nozagt». (Negodīgums tiek pieļauts, ja tas praktiski ir iespējams).

Ceturtais kandidāts: «Jāpieņem darbā godīgi cilvēki». (Pozitīva atbilde. Tajā nav subjektīvas negodīguma attaisnošanas).

6. Prettiesiski jautājumi

Darba intervijā nav pieļaujami tādi darba devēja jautājumi, kas neattiecas uz paredzētā darba veikšanu vai nav saistīti ar pretendenta piemērotību šim darbam, kā arī jautājumi, kas ir tieši vai netieši diskriminējoši, it īpaši jautājumi par grūtniecību; ģimenes vai laulības stāvokli; iepriekšēju sodāmību, izņemot gadījumu, kad tam attiecībā uz veicamo darbu varētu būt būtiska nozīme; reliģisko pārliecību vai piederību pie kādas reliģiskās konfesijas; piederību pie kādas politiskās partijas, darbinieku arodbiedrības vai citas sabiedriskās organizācijas; nacionālo vai etnisko izcelsmi. Pretendentam ir pienākums sniegt informāciju darba devējam par savu veselības stāvokli un profesionālo sagatavotību, ciktāl tai ir būtiska nozīme darba līguma noslēgšanā un paredzētā darba veikšanā. Tomēr darba devējs var ņemt un izdot tādu jautājumu. Ko darīt? Pat ja ļoti gribas piezīmēt, ka jautājums ir pretlikumīgs, labāk to nedari. Labāk atbildi apmēram tā: “Mana privātā dzīvē nekādā veidā nav šķērslis teicamai darba pienākumu veikšanai”.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.