Padomju naftas pārsūknēšana vācu vagonos Peremišļas robežstacijā 1940. gada februārī.
Padomju naftas pārsūknēšana vācu vagonos Peremišļas robežstacijā 1940. gada februārī.
Padomju naftas pārsūknēšana vācu vagonos Peremišļas robežstacijā 1940. gada februārī.

1940. gada 22. februārī. Sabiedrotie plāno uzlidojumu PSRS 0

Pirms 80 gadiem Francijas bruņoto spēku pavēlnieks ģenerālis Moriss Gamelēns ziņoja premjerministram Eduāram Daledjē, ka PSRS ekonomika un armijas apgāde ar degvielu ir gandrīz pilnībā atkarīga no naftas atradnēm un pārstrādes rūpnīcām Kaukāza reģionā, īpaši pie Baku:

Reklāma
Reklāma
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Kokteilis
Krišjāņa Kariņa sieva Anda publisko emocionālu vēsti vīra atbalstam: “Es apprecēju vienu no drosmīgākajiem, godīgākajiem, gudrākajiem un labestīgākajiem vīriešiem pasaulē” 435
Lasīt citas ziņas

“Tādējādi plašiem traucējumiem naftas piegādē būtu ļoti tālejošas sekas, un tie varētu novest pat pie visas PSRS militārās, rūpnieciskās un lauksaimnieciskās sistēmas sabrukuma.”

Ziņojums tika sniegts saistībā ar britu un franču kopīgi gatavoto uzlidojumu padomju naftas ieguves un pārstrādes centriem Baku, Batumi un Groznijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzskatīja, ka no Kaukāza reģiona PSRS saņem 80–90% visu naftas produktu. Operāciju ar kodēto nosaukumu “Pike” (“Pīķis”) rietumu sabiedrotie sāka plānot drīz pēc 1939. gada septembra vācu un padomju uzbrukuma Polijai. PSRS uzbrukums Somijai tā paša gada decembrī gatavošanos lika pasteidzināt.

Pēc Molotova-Ribentropa pakta un staļiniskās PSRS un nacistiskās Vācijas ekonomiskās sadarbības līgumu parakstīšanas Londona un Parīze abus diktatorus uzskatīja par sabiedrotajiem.

Operācijas “Pīķis” mērķis bija gan pārtraukt padomju naftas produktu piegādes Hitlera Vācijas armijai, gan arī dot triecienu padomju karaspēka kaujasspējām. Franči uzskatīja, ka plāns jārealizē pēc iespējas ātrāk, kamēr briti bija piesardzīgāki, bažījoties, ka uzlidojums liks Maskavai reāli apvienot spēkus ar Berlīni.

Martā un aprīlī britiem izdevās izlūklidojumos no liela augstuma uzņemt potenciālo mērķu aerofotogrāfijas. Jūlija sākumam ieplānotajā uzlidojumā būtu bijis jāpiedalās 117 franču un britu bumbvedējiem, kas paceltos no lidlaukiem Irānas, Irākas un Sīrijas teritorijā.

Tika aplūkota arī iespēja, ka sekotu sauszemes spēku operācija un vietējo musulmaņu iedzīvotāju sacelšanās. Taču 1940. gada maija vācu iebrukums Francijā un tās straujā sagrāve “Pīķi” padarīja neaktuālu.

Turklāt vāciešiem šī karagājiena laikā izdevās sagrābt lielāko daudzumu ar plānu saistīto slepeno dokumentu, kas nekavējoties tika izmantoti propagandas nolūkā – nacisti paziņoja, ka “izglābuši PSRS no haosa”.