Georgijs Hadzimihelakis
Georgijs Hadzimihelakis
Foto – Dainis Bušmanis

– Kā Grieķijai ir klājies ar taupības pasākumu īstenošanu? Latvijā, kad pie varas bija premjers Valdis Dombrovskis, kurš tagad ir EK viceprezidents, tika īstenoti taupības pasākumi, kas palīdzēja valstij iziet no krīzes. Vai Grieķija savu problēmu risināšanā ņem vērā arī Latvijas pieredzi? 11


– Atsevišķus aspektus varam mācīties no Latvijas tautas. Taču starp Latviju un Grieķiju valda divas būtiskas atšķirības – ekonomikas lielums un tas, ka jūs bijāt izkļuvuši no sarežģītās padomju ekonomiskās sistēmas, kura Latvijā valdīja 45 gadus un Latvijā krīze bija turpinājums valsts centieniem reformēt ekonomiku, un ar to jūs veiksmīgi tikāt galā. Grieķijā neviens neapšauba, ka valstī ir nepieciešamas strukturālās reformas, un tās ir īstenojušas iepriekšējā un pašreizējā valdība. Jūs nevarat prasīt 40 procentiem Grieķijas pensionāru, kuri saņem 340 eiro lielas pensijas, lai tās tiktu samazinātas. Tās ir tik mazas tādēļ, ka tie ir cilvēki, kas strādājuši lauksaimniecībā, vai arī šiem cilvēkiem nav bijis sociālās apdrošināšanas. Tā pat nav pensija, bet sava veida pabalsts. Protams, ir arī lielākas pensijas – 1000 līdz 1500 eiro, taču tās saņem mazākums iedzīvotāju. Attiecībā uz pensijām Grieķija ir gatava ieviest pensionēšanos, ja cilvēks ir sasniedzis 67 gadu vecumu, vai arī cilvēki varēs doties pensijā, ja ir sasnieguši 62 gadu vecumu un viņiem ir 40 gadu darba stāžs.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
Lasīt citas ziņas

– Grieķiju kā tūrisma galamērķi ir iecienījuši daudzi Latvijas tūristi. Kas viņiem jāņem vērā, ja viņi tuvākajās dienās dodas uz Grieķiju atpūsties?

– Grieķijā iebraucējiem nepastāv ierobežojumu attiecībā uz naudas apjomu, ko izņem no bankomātiem, to nav arī tiem Grieķijas pilsoņiem, kuriem ir bankas konti citu valstu bankās. Tiem, kuriem nauda glabājas Grieķijas bankās, ir jārēķinās, ka viņiem bankomātos pieejami 60 eiro dienā. Grieķija ir viesmīlīga valsts un gaida savus draugus. Mums nav grautiņu, nav konfliktu, neviens nemet bumbas – vide ir miermīlīga un nav ārkārtas situācijas. Pat vācu draugi, kas iebilst pret mūsu politiskajiem lēmumiem, Grieķiju apmeklē kā tūristi tikpat lielā skaitā – viņi ir sava veida kritērijs tam, vai valstij ar tūrismu viss ir kārtībā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.