Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: SHUTTERSTOCK

Pareģis vai krāpnieks? 0

Psihoterapeits Artūrs Utināns skaidro principus, ko astrologi, pareģi, zīlnieki u.c. izmanto, lai nodrošinātu pārliecību, ka pro­gnoze ir patiesa. Vairākumā gadījumu piemērota t.s. aukstā nolasīšana – cilvēkam pasaka to, kas piemērots 70% iedzīvotāju. Bet t.s. karsto nolasīšanu izmanto, ja par konkrēto personu iepriekš tiek noskaidroti precizējoši fakti. Mūsdienās ļaudis paši šo uzdevumu padara vieglāku, jo par sevi daudz pastāsta sociālajos tīklos.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Ticot astrologa vai zīlnieka teiktajam, pašam neviļus rodas vēme piepildīt pareģojumu kā uzdotu mājasdarbu. Individuāli sastādīts horoskops rada spēcīgu iespaidu! Ja liktenis dzimšanas brīdī bija nosacīti iepro­grammēts, tātad kādam neredzamam spēkam esam vajadzīgi noteiktu plānu un uzdevumu īstenošanai, tāpēc gribas rīkoties pēc horoskopa rekomendācijām.

! Ja cilvēkam ar selektīvu atmiņu astrologs būs pateicis desmit lietas, no kurām īstenojušās četras, tieši par tām viņš atcerēsies un stāstīs citiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Artūrs Utināns brīdina, ka nākotnes pareģotāji virtuozi izmanto dažādas universālas frāzes. Tāpēc, ja nākotnē prognozētas finansiālas problēmas, tas var būt gan maka zaudējums, gan darbā nepiešķirta prēmija, neveiksmīgs pirkums vai uzņēmuma bankrots. Ja ir tik daudz variantu, iespējams, pareģojums piepildīsies. Kā lai netic nākamreiz?

Maģiskā domāšana

Pētījumi rāda, ka cilvēki ar augstāku izglītības līmeni retāk tic pārdabiskajam un neizskaidrojamajam. Tomēr, pēc psihoterapeita teiktā, ticības pakāpi, tāpat kā reliģiozitāti, iespaido arī sociālie faktori, audzināšana un stress.

! Jo vairāk stresa ir cilvēka dzīvē, jo lielāka varbūtība, ka viņš būs ticīgs vai māņticīgs, jo tas ir viens no izdzīvošanas mehānismiem.

Ir pierādīts, ka ticība palielinās, ja piedzīvotas dzīvības briesmas. Tomēr pozitīva maģiskā domāšana dažkārt var trauksmi mazināt. Piemēram, ticība amuletiem rada drošības sajūtu. Tiesa, māņticība var arī palielināt trauksmi. Piemēram, daudzi cilvēki, kuriem ceļu šķērso melns kaķis, uzreiz jūtas nolemti neveiksmei.

Psihoterapeits Artūrs Utināns bažījas, ka cilvēki pie dažādiem vārdotājiem un zīlniekiem dodas pēc labklājības un miera. Nereti palīdzību pie vārdotājiem meklē slimību gadījumā.

Par laimi, dažkārt ticība netradicionālajam nostrādā ar placebo jeb pašiedvesmas dziedinošo spēku. Palielinoties cerībām, uzlabojas noskaņojums un problēmas nozīmīgums mazinās. Sliktāk ir, ja, paļaujoties uz netradicionālu dziedināšanu, cilvēks novēršas no tradicionālās medicīnas. P

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.