Ilustrācija – “Planētas Noslēpumi”

Šī šaušalīgā liecība nonāca izdevuma Večerņij Čeļabinsk žurnālistu rokās. Lai pārliecinātos par tās autentiskumu, viņi izpētīja agrāko laiku padomju laikrakstus. Un, patiešām – 1927. gada augustā izdevumā Krasnaja gazeta rakstā ar nosaukumu “Topošā Suhumi pērtiķu mītne” bija vēstīts: “Ir paredzēts uz šejieni nogādāt dažādu sugu šimpanzes, kas apsēklotas gan savstarpēji, gan ar cilvēkiem…” Un vēl virkne dažādu, jāatzīst, gana pretīgu detaļu. Žurnālisti devās uz Suhumi un noskaidroja, ka tur, Melnās jūras piekrastē, mitrā subtropu klimatā vairākus hektārus lielā platībā labākajos laikos esot mituši aptuveni 7500 cilvēkveidīgo pērtiķu. 80. gadu beigās tādu tur bijis vairs tikai 200. Viena daļa perestroikas beigu posmā izvesta uz Adleru, taču lielākā daļa kļuvusi par abhāzu un gruzīnu kara upuriem. 16

Suhumi iedzīvotāji stāstījuši, ka 90. gadu pašā sākumā šeit skats ar pērtiķi, kas joņo pa ielu ar pie vēdera pieķērušos mazulis, esot bijusi ļoti ikdienišķa parādība. Un parasti pērtiķus uz ielas esot nošāvuši, kā mēdz teikt, bez tiesas un izmeklēšanas. Jo bija aizdomas, ka mediķi, izmēģinot dažādus jaunus medikamentus, tos iepriekš apzināti aplipinājuši ar dažādām smagām un nejaukām slimībām. Turklāt, atšķirībā no pašiem iemītniekiem, Suhumi pērtiķu mītnes (atšķirībā no to apkalpojošās zinātniski pētnieciskās laboratorijas) arhīvs saglabājies pilnībā.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas
Un tajā atrodama arī izglītības tautas komisāram A. Lunačarskim adresētas vēstules kopija, ar kuru azotē profesors Ivanovs savulaik vērsies pie amatpersonas vēl pirms došanās uz Gvineju. Tajā cita starpā pausts: “…Mākslīgās apaugļošanas metode piešķir iespēju vairāk pietuvoties atbildei uz jautājumu par cilvēka izcelšanos. Jau kopš pirmajiem savas zinātniskās darbības soļiem esmu centies īstenot cilvēka un antropoīdo pērtiķu sakrustošanas eksperimentus. Savulaik es risināju pārrunas ar bijušajiem ievērojamāko zooloģisko dārzu īpašniekiem, taču bailes no Svētās Sinodes allaž izrādījās spēcīgākas par vēlmi atsaukties uz maniem aicinājumiem… Paužu pārliecību, ka padomju valdība zinātnes un vēsturiski dabaszinātniskā pasaules uzskata propagandas interesēs varētu man izrādīt pretimnākšanu…” Arhīva dokumenti liecina, ka profesors Ivanovs prasījis Lunačarskim līdzekļus 15 000 ASV dolāru apjomā un tos arī saņēmis.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.