Foto – Vivanta Volkova

Amatnieki strādā Dievam par godu
 0


Dodoties Malienas un Latgales virzienā, nepabrauksiet garām graciozajai Velēnas baznīcai. Šī apdzīvotā vieta ieguvusi savu nosaukumu tāpēc, ka pirmās koka baznīcas jumts esot bijis klāts ar velēnām. Tagad ceļmalā redzam jau sesto dievnamu, un šo gotisko mūra ēku Otrā pasaules kara beigās no uzspridzināšanas paglābis tās pērminderis Eduards Drubiņš, kurš bijis prasmīgs kalējs un kaligrāfiskā rokrakstā sastādījis grāmatu „Mācība par racionālu zirgu apkalšanu” – tā glabājas baznīcas vēsturiskajā ekspozīcijā.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Ar kalēju darbu Dievam par godu lepojas daudzi dievnami – gan Stāmerienas izcili skaistā pareizticīgo baznīca, gan Kārsavas senslāvu kolorītā svētnīca, kur telpām omulību piešķir arī kokamatnieku darbs. Meistari bija atsaukušies arhimandrīta Viktora Mamontova aicinājumam, tāpat kā citi viņa garīgie bērni, kuri turpināja savu iemīļoto garīdznieku apciemot arī šajā Latvijas nomalē, kurp viņš no Tukuma tika nosūtīts par izrunāšanos pret PSRS varu. Arī Alla Ivanovna arhimandrītam bija ļoti pieķērusies un no Ukrainas nolēma pārcelties uz Kārsavu, lai palīdzētu aprūpēt dievnamu, viņa te visiem laipni ver durvis un palīdz lūgties dažādās vajadzībās. Kārsavā noteikti jāiegriežas arī katoļu baznīcās – jaunā un vecā ēka stāv iepretī viena otrai, dievkalpojumi pamīšus notiek abās.

Dodoties uz dienvidiem no Kārsavas, paveras iespēja apceļot daudzas Austrumlatvijas sakrālās pērles: Ludzā (te līdzās sniegbaltajai katoļu baznīcai ir grāfu Karņicku lūgšanu kapella, zvannīca un svētās Marijas – Māras zemes karalienes statuja), Zilupē, Pasienē, Ezerniekos, Dagdā, Aglonā. Bet šoreiz dodamies caur Rēzekni uz Viļāniem, kur var palūgties mariāņu tēvu aprūpētajā klostera baznīcā un vairākās kapelās. 8. septembrī, Jaunavas Marijas dzimšanas svētkos, klosterdārzā tiks veidoti krāšņi ziedu paklāji.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirms Daugavpils ir tā sauktais Latgales zelta loks – šeit atrodas vairākas neparasti skaistas un ļoti atšķirīgas baznīcas. Kalupes ciemā majestātiski slejas pārsteidzoši liels dievnams, kura interjers pārsteidz ar smalkiem ornamentiem apgleznotām sienām un skaistām svēto figūrām. Pavisam netālu, Dubnā, ceļiniekus pieticīgi sagaida neliela koka baznīciņa, kas unikāla savas arhitektūras dēļ – tā ir astoņstūru ēka, viss interjers veidots kokā. Bet Višķos mūs sagaida pelēku laukakmeņu milzīgs dievnams, kuram tornī izbūvēts skatu laukums, no kura paveras skats uz Višķu un Luknas ezeriem, kā arī skaisto Latgales ainavu. Pabraucot vēl pa “zelta loku”, ceļmalā redzama koši dzeltena ēka ar baltām kolonām – tā ir ceļinieku debesu aizstāvja svētā Nikolaja pareizticīgo baznīca, atzīta par valsts nozīmes arhitektūras pieminekli. Draudzes vecākā Zoja Taraseviča atceras, ka, svinot dievnama 170. jubileju, apkārtējie veikali dāsni saziedojuši svētku galdam, atbraukuši līvānieši ar cienastiem, un mielasts bijis grandiozs.

Sadzīvojot dažādām tradīcijām


Daugavpilī ikvienu ceļotāju, īpaši sakrālo vērtību cienītāju, interesē Baznīcu kalns – vieta, kur līdzās atrodas četru konfesiju dievnami: Svēto Borisa un Gļeba pareizticīgo katedrāle ar mirdzošiem 10 kupoliem, Mārtiņa Lutera katedrāle, staltā divtorņu Jaunavas Marijas katoļu baznīca un neierasti liels vecticībnieku lūgšanu nams, kura fasādes rotā iespaidīgi sienu gleznojumi ar svēto un erceņģeļu attēliem. Iegriežoties visos dievnamos un mēģinot izdzīvot dažādas reliģiskās tradīcijas, šķiet, ka esi pabijis garīgi ļoti piesātinātā un daudzpusīgā ceļojumā. Bet piedzīvot vēl neparastākas, pat savā ziņā transcendentālas izjūtas iespējams, ja dodas vēl uz dienvidiem no Daugavpils. Silenes katoļu baznīca ir viena no lielākajām koka baznīcām, tās iekštelpas apdarinātas ar koku, turklāt dēļi rotāti kokgriezumiem un atgādina smalkas mežģīnes. Demenes pagasta Zemgalē savukārt par baznīcu pārvērtusies dzelzceļa stacija, kuras arhitektūra jau sākotnēji, šķiet, bijusi kā radīta šim nolūkam, jo to vainago kupols. Tagad uz tā rotājas neticami smalkos kokgriezumos veidots krusts, bet iekštelpās redzams aristokrātiski grezns altāris un biktskrēsls. Vietā, kur kādreiz ļaužu straumes plūda uz peronu, tagad atrodas altāris…

Jaunu iespaidu un labāku autoceļu meklējumos, lai dotos uz Zemgales dievnamiem, šķērsojam robežu un iebraucam Lietuvas pilsētā Zarasos, kur centrā redz sniegbaltu katoļu baznīcu. Stāsta, ka Dievmātes svētglezna, kuru senajam dievnamam dāvinājis pats lielkņazs Vitauts, ir brīnumdarītāja. Netālu aiz pilsētas ir norāde uz Stelmužu (kādreiz tā atradās Latvijas teritorijā un saucās Stelmuiža). Senā Jēzus Kristus Krusta katoļu baznīca, ko 1650. gadā ar kalta un cirvja palīdzību cēluši vietējie dzimtļaudis, tagad darbojas kā muzejs. Tās interjeru rotā koka skulptūriņas, kas joprojām ir savā pirmatnējā veidolā, “neuzlabotas” un nekrāsotas, muzeja darbinieki min, ka tās veidojuši meistari no Ventspils.

Pa ceļam uz Obeļiem ceļmalā redz lielu krucifisku ar norādi, ka tālāk meklējama īpaša Jaunavas Marijas svētvieta. Tā ir iespaidīga – Iļģa ezera krastā un arī ūdenī vīd neskaitāmi krusti, virs ūdeņiem redz arī akmenī kaltu Dievmātes figūru. Lietuvieši stāsta, ka pie šī ezera Kvintišķēs 1967. gada jūnijā parādījusies Jaunava Marija. Uzkalnā tikko uzcelta neparastas formas baznīca – tā atgādina plaukstošu pumpuru. Mēs piebraucam brīdī, kad priesteris iesvēta milzīgu krustu, ko ceļamkrāns novieto līdzās baznīcai (ēkas arhitektūrā nav paredzēts tornis ar krustu).

Reklāma
Reklāma
Obeļos nogriežamies pa labi un jau pēc dažām minūtēm esam Subatē, kas izslavēta gan ar katoļu, gan luterānu baznīcu. Subates luterāņu dievnamu uzskata par unikālu valsts un arī Eiropas kultūras pieminekli – gan arhitektūras ziņā (ēka izskatās kā kubs ar pieciem tornīšiem stūros un vidū), gan neskaitāmo skulptūru dēļ, kas grezno gan altāri, gan kanceli, gan biktskameru un kristāmtrauka pamatni, arī ērģeļu luktu rotā dziedoši un muzicējoši eņģeļi. Uzskata, ka 17. gs. beigās vietējā Jaunsubates darbnīcā strādājuši Stelmužas kokgriezēji (tad jau sanāk tie paši Ventspils meistari vai viņu skolnieki?). Savukāt katoļu baznīcā aizkustina kurlmēmās Subates mākslinieces Aneles Balules (Baļuļs) kokgriezumi, īpaši „Svētā vakarēdiena” attēlojums pēc Leonardo da Vinči gleznas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.