Foto – Linda Dombrovska

Nevar prognozēt, kādas sekas radīs decembrī parakstītā vienošanās. Komentētāju rakstītais un mutiski paustās domas liek noprast, ka daudziem jābaidās arī par sekām, kas varētu skart cilvēkus gadījumā, ja agresors, lai kurš tas nebūtu, uzvarēs. Kas notiks ar medniekiem, kur būs piedalījušies karadarbībā? Tāpat, ņemot vērā nestabilo situāciju politikā, ministri mainās, un kāds nākamais ierēdnis šo vienošanos lasīs un interpetēs pavisam citādi, nekā sākotnēji tā iecerēta. 11

Telefonintervijā uz jautājumu par iespējamo mednieku piespiedu mobilizāciju un notikumiem, kas varētu risināties ārējā ienaidnieka iebrukuma gadījumā, ministrs īsi noteica, lai katrs, kuram rodas jautājums par mednieka lomu valsts aizsardzībā ārējās agresijas gadījumā, paņem Latvijas Satversmi un izlasa. Tur, melns uz balta ir rakstīts: ikvienam Latvijas pilsonim ir pienākums aizstāvēt šo valsti. Nav citu variantu. Ir pienākums. Neatkarīgi no tā, vai šis cilvēks ir mednieks vai nav.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Mednieks jau ir izgājis apmācību un prot rīkoties ar ieroci. Ja viņš pēc savas brīvprātīgas vēlmes apgūs vēl arī militārās pamatzināšanas, tas dos viņam papildus priekšrocības. AM apzinās, cik daudz ir mednieku un priecājas par to, ka ir izdevies atrast kopsaucēju kādā veidā savstarpēji vienam otram palīdzēt, norādīja R.Bergmanis.

Uz jautājumu par finansiālo atbalstu no AM puses un kopīgiem projektiem, R. Bergmanis atbildēja, ka šobrīd ir noslēgta ģenerālā vienošanās par sadarbību un viens no nākamajiem soļiem ir kopīga AM un LMS darba plāna izstrāde un abpusēja apstiprināšana. Tur būs konkrēti minēts, kādi projekti tiks īstenoti un kādā veidā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aizsardzības ministrs pastāstīja, ka jaunajā gadā ikvienam Latvijas iedzīvotājam, ne tikai medniekiem, būs iespēja brīvprātīgi pieteikties apmācībai, apgūt karavīra zināšanas un kļūt par rezervistu. Katrs, kurš izies apmācību, tiks iekļauts sarakstā. Jau tagad eksistē datu bāze, kurā ir visi rezerves karavīri. Ja tu esi rezerves karavīrs, tu uzņemies papildu atbildību par savas valsts drošību kā jebkurā pasaules valstī, skaidro ministrs. Piemēram, Somijā, kur medniecība ir ļoti attīstīta, cilvēki ļoti aktīvi iesaistoties šādās vienībās.

Vēl viens bieds, ko ne katrs spēj atzīt, ir bailes tikt iesauktam armijā. Lielai daļai mednieku ir gana daudz gadu, lai atcerētos tos laikus, kad 18 gadu vecumā visiem fiziski un garīgi veselajiem vīriešiem bija jāiet armijā.

LMS vadītājs J. Baumanis, gribēdams kliedēt daudzkārt paustās bažas, uzsvēra, ka mednieku iesaistīšanās apmācībā būs brīvprātīga un pats sadarbības modelis būs bez atlīdzības. Līdz šim nav bijis un nav arī paredzēts nekāds finansējums no Aizsardzības ministrijas puses. Mednieku vidū ir daudz Zemessardzes un NBS esošo un bijušo pārstāvju. Viņiem nav nekādu privilēģiju salīdzinājumā ar citiem medniekiem un neviens netiek diskriminēts, ja nav iesaistījies militārajā dienestā.

LMS nelolo cerības, ka mednieki tūkstošiem pieteiksies apmācības programmai, taču, ja piecdesmit, simts vai vairāk cilvēku izteiks vēlēšanos, NBS vai Zemessardze nodrošinās viņiem iespēju apgūt karavīra zināšanas. Faktiski, attiecībā uz militāro apmācību AM piedāvātajās programmās un rezervista statusa iegūšanu, mednieku savienība kalpos tikai par ziņnesi.

Gan LMS, gan AM savas kompetences un iespēju robežās nodrošinās mācību materiālus un treniņu vidi, kopīgi gatavojot izziņas materiālus un mācību programmas par Latvijas dabas un ģeogrāfiskajiem apstākļiem, izdzīvošanas un uzvedības padomiem, par rīcību ārkārtas situācijās, kā arī par medniecību, drošu ieroču apriti un citām saistītām tēmām dažādu vecuma grupu iedzīvotājiem. Lekcijas un treniņi ar NBS vai Zemessardzes instruktoru iesaistīšanos, visticamāk, notiks armijas bāzēs. Šaušanas treniņi, pamatā, būs medību un sporta šautuvēs.

Reklāma
Reklāma

Viens no LMS mērķiem ir sekmēt tālšaušanas sporta attīstību. Zemessardze aktīvi izmanto medību šautuves. Atgriezeniskā saite pagaidām izpaliek. Jau vairākus gadus civilajām personām nav pieejas Ādažu poligona šautuvei, kur iespējami treniņi snaiperiem kilometra distancē un tālāk. Latvijas tālšaušanas sportistiem ir jābrauc uz Lietuvu vai Poliju, lai trenētos vai piedalītos mačos. Parakstot vienošanos par sadarbību ar AM, mednieku savienība cer labot šo situāciju un panākt iespēju rīkot tālšaušanas sacensības Ādažos reizi vai divas gadā.

Sadarbības ideju radīja nepieciešamība pēc šautuves ar tālāku šaušanas distanci un vēlēšanās iesaistīt medību izglītības apritē Jaunsardzi. Tad no Aizsardzības ministrijas ienāca informācija par jauno totālās aizsardzības konceptu, par to, ka būs trešais brīvprātīgās karaklausības līmenis zem Zemessardzes. Jau šobrīd ir veiktas izmaiņas attiecīgajos likumos. Faktiski, paredzēts, ka izejot noteiktu apmācību, cilvēki iegūst rezervista statusu. Likuma grozījumi notikuši pirms LMS nāca ar iniciatīvu par sadarbību pie aizsardzības ministra. Saņemot šo informāciju, tika iekļauts vienošanās 3.punkts par brīvprātīgo mednieku iesaisti valsts aizsardzības spēju stiprināšanā. Apmācībā un aktivitātēs varēs iesaistīties ikviens interesents no mednieku aprindām, neatkarīgi no tā, kurā organizācijā viņš ir un vai ir vispār, noslēgumā sacīja J. Baumanis, piebilstot, ka viņš būs pirmais, kurš izies jauno rezervistu apmācības kursu.

Latvijas armija un Zemessardze ir balstītas brīvprātības principā. Ir cilvēki, kuri izvēlas profesionālo karjeru militārajās struktūrās vai pilnas slodzes dienestu Zemessardzē. Tai pat laikā ir vesela virkne to personu, kas gribētu kaut ko radīt šajā jomā, bet apzinās, ka darba pienākumu vai ģimenes apstākļu dēļ nevar veltīt tik daudz laika militārām mācībām. Mācības, ko nodrošinās AM dos iespēju Latvijas pilsoņiem īstenot savas patriotiskās jūtas, apgūt karavīra pamatzināšanas un iegūt armijas rezervista statusu. Jau šobrīd ir skaidra AM un LMS sadarbības nākotnes vīzija, taču plašāk par to varēs runāt, kad būšot gatavs darba plāns. Pirmā gada darba plāna izstrāde sāksies jau tuvākajā laikā, bet tikmēr ir identificētas tās jomas, kur mednieku un AM intereses sakrīt, sacīja J. Baumanis.

Jāsecina, ka komunikācijas un savstarpējās cieņas trūkums atkal izraisījis vētru ūdens glāzē un savā ziņā šķeļ mednieku sabiedrību, kurai būtu jābūt vienotai. Brīvprātības princips, kas vairākkārt uzvērts pašā vienošanās tekstā un labums, ko dos daudzveidīgās izglītības programmas, kā arī iespējas cilvēkiem, kuri vēlas aktīvi iesaistīties valsts aizsardzībā, ir atzīstama iniciatīva. Protams, kā sacīja J.Baumanis, viss iecerētais būs pieejams visiem Latvijas medniekiem. Tad kādēļ programmā netiek iesaistītas abas mednieku organizācijas? Kādēļ, runājot par perspektīvām, par attīstību, par mūsu, domājot medniekus un medību saimniecību, nākotni, nav vienotības? Kur ir šķelšanās, tur rodas jautājumi, kas tikai padziļina plaisu. AM un LMS vienošanās daudziem lies aizdomāties par svarīgāko. Visās jomās.

Pilns vienošanās teksts ir pieejams mājas lapā lms.org.lv, sadaļā “Jaunumi”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.