Foto – Uldis Muzikants

Tomāti attīstās labi 1

Jau trešo gadu slieku kompostu gan pamatmēslojumam, gan papildbarībai daudz lieto tomātu audzētāji Bražūni no ģimenes saimniecības “Neslinko”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara 44
Krievijas “lācis” Putins asina nagus, lai sagrābtu arvien vairāk Eiropas uzņēmumu
Lasīt citas ziņas

Tomātu audzētāja Elga Bražūne uzsver, ka vissvarīgākais ir atrast uzticamu komposta ražotāju. Viņiem laimējies, jo tāds ir netālu kaimiņos. Arī Bražūniem pirmā pieredze ar vermikompostu bijusi negatīva. Kāda firma piedāvājusi veikt eksperimentus ar ražoto vermikompostu un nelielās platībās izmēģinājumam izaudzēt stādus un tomātus. Spriest par kvalitāti nav bijis jēgas, jo komposts izrādījies pilns ar nezāļu sēklām.

Taču, paļaujoties kaimiņu ieteikumiem, izmēģinājuši viņu gatavoto humusu. Lielisks! Izvēloties lietošanas daudzumu, Elga Bražūne iesaka izvērtēt esošās augsnes kvalitāti. Viņu siltumnīcās jau ir bagātīgi ielabota, ar zaļmēslojumu atveseļota augsne. Tomātu audzētāja mērtraukam izmanto 0,8 litru kausiņu. Tā ir porcija vienam tomātam. Daļu var iebērt stādīšanas bedrē, daļu izlīdzināt augu sakņu zonā. Var arī tikai uzbērt iestādītajam augam. Lai iedarbība būtu vēl labāka, papildus lieto līdzekļus Trihodermīns vai BioMix.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apmēram pēc 1,5 mēnešiem katram augam vēlreiz uzkaisa 0,8 litrus vermikomposta. Laistot ar lejkannu, barības vielas lēnām nonāks pie saknēm. Par to, ka tomātiem nekā netrūkst, liecina harmoniska augšana un tas, ka augļi ienākas un krāsojas labi, nav manāmi plankumi, kas liecina par trūkumiem.

Dārzniece skaidro, ka slieku komposts ir labs, bet nav brīnumlīdzeklis un vēlamo rezultātu var gaidīt tikai tad, ja ievēro pareizu agrotehniku.

Pirmoreiz iegādājoties nepazīstama ražotāja vermikompostu, to vajadzētu pārbaudīt nelielā platībā. Brāķi izdabūt no siltumnīcas augsnes ir neiespējami.

UZZIŅA

Slieku humuss ir stiprs mēslojums, to nedrīkst pārdozēt. Nereti mulsina izskats – gandrīz kā parasta zeme, un aplam šķiet, ka tādu var bērt labi daudz.

Ja uz slieku komposta redzams apzīmējums CERES, tas liecina, ka sliekas ēdušas kompostu, kas gatavots no bioloģisko saimniecību lopu kūtsmēsliem. Šāda prece ir laba un paredzēta arī eksportam, jo, piemēram, Vācijā tikai šādi marķēto drīkst lietot kā mēslojumu bioloģiskajās saimniecībās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.