Rūpīgi apskati bildes! 5

Pat ne visi profesionāļi vienmēr spēj atšķirt viltotu bildi no īstas, ja viltojums ir prasmīgs. Kā likums, “karstajām ziņām” fotogrāfijas meklē un sagatavo ātri, tāpēc kļūdas ir vienkārši neizbēgamas.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
RAKSTA REDAKTORS
Mobilo telefonu rēķini šovasar palielināsies. Izmaiņas jutīs gan LMT, gan Tele2 klienti
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Lasīt citas ziņas

Pievērs uzmanību tam, kā izskatās fotogrāfija, ja tajā ir pilnīgi vienādas daļas (kaut kur izmantota foto daļas pārkopēšana vai aizklāšana, detālu aizkrāsošana). Vai daži objekti neatšķiras asuma un krāsainības ziņā?

Pats vienkāršākais pārbaudīšanas veids – meklēšana Google pēc bildēm vai izmantojot paplašinājumus. Reizēm kadri, no kuriem izgatavots feiks, ir meklējumu rezultātu pirmajā lapā (ja pseidoziņa nav paspējusi “tālu aiziet”).

CITI ŠOBRĪD LASA

Sliktāk, ja foto ir ņemts ne no foto bankas, bet tai arī nav saiknes ar realitāti. Tas jāmeklē citas ziņas par šo tēmu, jāskatās, vai nav kadru no cita rakursa. Ja visi tiražē vienu un to pašu bildīti, tas ir iemesls aizdomām par viltojumu. Protams, ja vien tie nav superkadri, kurus uzņēmis vienpatis aeronauts.

Ja šaubas tomēr paliek, foto var pārbaudīt servisā Fotoforensics. Tas uzrāda kodēšanas kļūdas, un, ja attēls daudzkārt mainīts, parāda, kurās tieši vietās. Tas, protams, nav viltojuma apstiprinājums, bet tikai informācija pārdomām. Katrā gadījumā, lieka nebūs!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.