Foto – no privātā arhīva

– Kā notiek Tibetas garīgā līdera Dalailamas XI pēcnācēja meklēšana? 1995. gadā tika atrasts zēns, kas varētu būt viņa pēctecis, bet kopš tā brīža nekas par viņu nav dzirdēts. Vai tiek meklēts jauns pēctecis? 3


– Jautājums par nākamo Dalailamas pēcteci ir ļoti strīdīgs. Viņa Svētība 2012. gadā izdeva paziņojumu par reinkarnāciju, kurā tika uzsvērts, ka tas ir reliģisks, nevis politisks jautājums. Kad Dalailamam tuvosies 90 gadu vecums, viņš izklāstīs detalizētu instrukciju par savu pēctecību. Taču jau tagad ir skaidrs, ka pēctecis nebūs dzimis Tibetā. Ķīnas valdība mēģinās kontrolēt un nolaupīt šo procesu. Līdzīgi kā tas notika 1995. gadā, kad viens no vecākajiem lamām – Pandžanlama – atrada zēnu, kurš varētu būt Viņa svētības pēctecis. Tiklīdz zēna vārds bija zināms, Ķīnas varas iestādes aizveda zēnu un viņa ģimeni nezināmā virzienā. Šogad būs pagājuši jau 20 gadu kopš šī notikuma – mēs nezinām, kāds ir viņa un viņa ģimenes liktenis. Pat to, vai viņi maz ir dzīvi.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

– Ķīna argumentē, ka tā Tibetā iegulda lielus līdzekļus, ka cilvēku dzīves līmenis uzlabojoties, salīdzinot ar laiku, kad Tibeta bija neatkarīga valsts…

– Ķīna iegulda miljoniem dolāru ceļos, dzelzceļa līnijās, pat lauku apvidos ir pieejama elektrība. Tomēr tibetiešiem ekonomiskā attīstība neko nenozīmē, ja jāatsakās no savas kultūras identitātes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mēs nevēlamies kļūt par minoritāti dzimtajā Tibetā. Ķīniešu ir vairāk nekā miljards, un, ja mums nebūs īstenas autonomijas, tas ir tikai laika jautājums, līdz mēs zaudēsim savu identitāti un valodu. Daudzi mongoļi un mandžūrieši Ķīnā jau ir asimilēti un nerunā savā dzimtajā valodā.

– Kā pašlaik izskatās Tibetas galvaspilsētā Lhasā – kāds ir ķīniešu un tibetiešu īpatsvars?

– Ja dodaties uz Lhasas vēsturisko daļu – tajā viss ir Tibetas kultūras tradīcijās, tomēr ārpus šīs pilsētas daļas pamanīsiet daudz uzrakstu ķīniešu valodā, piemēram, ielu nosaukuma zīmes, uz kurām ielas nosauktas Ķīnas provinču vārdos. Nebūs sajūtas, ka atrodaties Tibetā.

– Zinu draugus, kas brauca uz Tibetu tūrisma braucienā, viņiem līdzi bija grāmata par Tibetu, bet robežsargi esot to ļoti pētījuši…

– Droši vien viņi baidījās, vai tas nav kāds politisks materiāls un vai tajā nav minēti aicinājumi par Tibetas neatkarību.

– Kāpēc Latvija ir būtiska tibetiešiem?

– Mēs redzam vēsturiskās paralēles starp Baltijas valstīm un Tibetu. Latvijā cilvēki dzīvoja aiz dzelzs priekškara un piedzīvoja represijas. Jums bija svarīgi zināt, ka neesat aizmirsti, ka par jums un jūsu brīvības cīņu iestājas.

Mēs saprotam politisko realitāti. Mēs lūdzam jūsu atbalstu, kurš var būt arī simbolisks. Ir valstis, kas mums to sniedz. Mēs lūdzam atbalstu, lai cilvēki zinātu par “Vidusceļa” pieeju, jo Ķīnai ir liela propagandas mašīna.

Reklāma
Reklāma

Dalieties ar draugiem sociālajos medijos, ka mēs nelūdzam neatkarību, bet īstenu autonomiju. Latvijā cilvēkiem ir siltas sirdis, un Dalailama visas četras reizes bijis tautā silti uzņemts. Ceru, ka nākamreiz, kad viņš viesosies Latvijā, viņu uzņems Saeimas ēkā.

Iepriekšējās vizītes laikā tāda iespēja netika dota, tāpat arī Ķīnas ietekmes dēļ viņam neļāva noturēt preses konferenci Latvijas Nacionālajā operā. Jāatceras, ka viņš ir reliģiska persona un Nobela miera prēmijas laureāts. Viņš ir labas attieksmes cienīgs. Mazi laipnības žesti arī kaut ko nozīmē. Savā vizītes laikā jutu, ka Latvijas mediji izprot mūsu vajadzības.

– Kas ir Tibetas galvenie atbalstītāji pasaulē?

– Mums ir daudz draugu – ASV, Kanāda, Austrālija, Japāna ir labs draugs, mums ir daudz atbalstītāju Vācijā un Francijā. Cilvēki nāk uz demonstrācijām Tibetas atbalstam. Kad Ķīna organizē demonstrācijas pret mums, bieži vien to dalībnieki nezina, kāpēc viņi ieradušies un pret ko protestē. Mēs esam okupēti vairāk nekā 50 gadus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.