
“Varbūt sarunājam, ka šito Amerikas principu te neieviešam?” Viesturu mulsina apkalpošanas principi kādā bulciņu veikalā 0
Vai atstājat dzeramnaudu, ieturot maltīti kādā restorānā? Ir sajūta, ka lielākā daļa cilvēku to dara, jo tā ir ierasts un tā šķiet pareizi, tomēr kāds situācija veikalā Viesturu ir samulsinājusi un raisījusi pārdomas. Viņš ar to dalījies soctīklā “X” un raisījis plašas diskusijas arī komentāru sadaļā. Ir interesanti, tāpēc padalāmies!
Viesturs raksta: “Es teju vienmēr atstāju tējas naudu restorānos vai līdzīgās vietās, bet šodien mani samulsināja, kad bulciņu veikalā pēc nopirkta kruasāna līdzņemšanai pie kases, man liek izvēlēties tējas naudas apmēru bankas termināli. Varbūt sarunājam, ka šito Amerikas principu te neieviešam.”

Ko par šādu sistēmu domā komentētāji?
Liāna Langa iesaka: “”Tējas nauda” ir tulkojums no krievu “čajevije”. Latviski to saucam par dzeramnaudu.”
Elīna salīdzina situāciju ar ASV: “Jā, šī ir viena no tām ASV lietām, kas mani kaitina. Un tie “tipi” senāk bija 10-15-20% izvēle, un tagad ir 18-20-25% like, ja es stāvu kājās, pasūtu pie letes un turpat saņemu, un man neviens klāt nepienāk paņemt pasūtījumu un atnes klāt pasūtīto – kāpēc man ir “jātipo”?”
Jānis piebilst: “Eiropā arī tā ir, ne tikai Amerikā.”
Ineta zina vairāk: “ASV šāda prakse ir izveidojusies vēsturiski, jo viņiem ir citāda nodokļu sistēma nekā Eiropā. Eiropā liela daļa aiziet sociālās sistēmas nodrošināšanā utt. ASV pārdevēju algas ir tik niecīgas, ka šīs tējas naudas ir viņu alga, bet Eiropā to tējas naudas atstāj pieklājības dēļ.”
Ilze mierina, ka vēl nav tik traki: “Kamēr starp izvēlēm ir arī 0, tikmēr jau vēl var dzīvot mierīgi.”
Vēl kāda pircēja šķiet sakaitināta: “Es izvēlētos nulli! Tieši nulli. Un pateiktu, ka turpmāk šeit vairs nenākšu.
P.s. Man nez kālab katrs cents ir aplikts ar nodokli un par to, daru savu darbu man dzeramnaudu pat netaisās piešķirt.”
Guntars piedomā, lai pieeja būtu personiska: “Es nekad terminālī dzeramnaudu neatstāju. Samaksāju elektroniski, dzeramnauda skaidrā. Tā sanāk personiskāk (tas nekas, ka krogos nereti ir sistēma, ka viņi to naudu pēc tam samet kopējā katlā un tiek arī, piemēram, pavāriem).”
Elīna arī gribētu dzeramnaudu: “Es arī nesaprotu. Tad jau katram, kas man kaut ko piegādā/pārdod utt., vajadzētu atstāt dzeramnaudu. Man par manu darbu neviens neviens nedod kapeiciņas.”
Gatis grib maksāt tikai par bulciņām: “Ja kafejnīca neciena pircēju, tā jāpārstāj apmeklēt, darbinieku algai jābūt iekļautai bulciņas cenā.”
Bet Signe ir redzējusi ko vēl trakāku: “Jocīgākās vietas Kanādā, kur var atstāt “tipu”, ir alko veikals un pašapkapošanās kase kafejnīcā.”
Vai restorānos un kafejnīcās atstāj dzeramnaudu?