Mobilā versija
Brīdinājums -2.3°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Svētdiena, 11. decembris, 2016
8. jūlijs, 2013
Drukāt

Kā ēst un dzert ciemos tā, lai otrā dienā nav moku

Foto - Valdis SemjonovsFoto - Valdis Semjonovs

Daudzi ārzemju viesi nebeidz brīnīties par latviešu paražu klāt bagātīgus mielasta galdus. Nav brīnums, ka aizkuņģa dziedzeris tad neiztur pārslodzi un apbalvo ēdājus ar smaguma sajūtu, vēdergraizēm un uzpūšanos.

 

Vēderā…

Ilgstošas caurejas, gastrīta saasinājumi un vēdera pūšanās ir tipiskākās sūdzības pēc svētku izēšanās un izdzeršanās. Gastroenterologam Hosamam Abu Meri ir tikai viens labas pašsajūtas likums – ēst samērīgi, mazām porcijām un ar mēru lietot alkoholu.

Ja mazām porcijām mielojas 2 – 3 stundu garumā, aizkuņģa dziedzeris, kas atbild par ēdiena sagremošanu, strādā vienmērīgi un palīdz izvairīties no smaguma sajūtas kuņģī.

Viena no lielākajām kļūdām, ko pieļauj, plānojot svētku mielastu, ir trekni un neveselīgi ēdieni. Lai negausīga ēšana neatstātu sāpīgas sekas, vēlami ne tikai kalorijām piesātinātie (cepeši, sautējumi, žāvējumi, ar majonēzi), bet arī šķiedrvielām bagātie (dārzeņi un augļi).

Kuņģa un zarnu trakta darbības uzlabošanai var palīdzēt aptiekā nopērkamie bezrecepšu medikamenti, kuru sastāvā ir amilāze un lipāze. Tā palīdz sašķelt grūti sagremojamās vielas. Gastroenterologs iesaka arī pastiprināti dzert ūdeni. Labākais ir dabīgais minerālūdens, jo palīdz harmonizēt organisma darbību. Noder arī fiziskās aktivitātes svaigā gaisā.

 

… un galvā.

– Lai nākamajā dienā nemocītos ar smagām galvassāpēm un sliktu dūšu, jau pie svētku galda vērts skaitīt glāzītes un atcerēties alkohola sadegšanas ātrumu – viena deva stundā,– iesaka narkologs Jānis Strazdiņš.

Viena deva ir līdzvērtīga apmēram 0,33 l alus, 150 g vīna vai 30 g stiprā dzēriena. Ja stundā izdzer vairāk, alkohols organismā sāk uzkrāties un riskējam iedzīvoties paģirās. Jo mazāka ir alkohola koncentrācija dzērienā, jo vieglāks ir pēcsvētku rīts. Vienlaikus ieteicams lietot arī neitrālus šķidrumus (sulas, ūdeni, kvasu), kas mazina alkohola koncentrāciju organismā, kā arī palīdz to ātrāk un vieglāk izvadīt.

Un kurš teicis, ka nevajag uzkost? Kļūda vien tā, ka motivācija bieži ir aplama: “Uzkodīsim, lai var vairāk iedzert!” Ēdiens palīdz absorbēt alkoholu un mazināt tā sekas.

Par svētku galda alkohola kvalitāti vislabāk var spriest nākamajā rītā – par to liecina galvassāpju intensitāte. Tiesa, paģiras ir divu veidu. Vienas rodas no pārmērīgas lietošanas vai jaukšanas, mēģinot savienot dažādus dzērienus.

Liķieris un alus vai vīns vienmēr gandrīz simtprocentīgi garantē sliktu dūšu. No vīnogām radītus dzērienus nekad nedrīkst jaukt ar tiem, kas gatavoti no graudiem. Ja šo likumu neievēro, organisms ātri vien saindējas, un nākamā diena pēc svētkiem, visticamāk, ir norakstāma.

No otra veida paģirām cieš cilvēki, kuriem ir vai kādreiz bijusi alkohola atkarība. Viņu organismā šis stāvoklis iestājas daudz ātrāk. Pēc dažām glāzītēm dzērājam pieaug vēlēšanās turpināt, rodas iekšējs nemiers un nepārvarama tieksme iemest vēl un vēl, līdz sāk zust mēra izjūta. Alkoholisms ir slimība, kad, alkoholam iedarbojoties uz organismu, sākas ačgārnas ķīmiskas reakcijas, kas pastiprina tieksmi lietot vēl vairāk.

Ja tomēr sanācis misēklis, organismam ir vajadzīga palīdzība, lai izskalotu indes. Ieteicami dažādi minerālūdeņi, kuros ir daudz dabīgu bikarbonātu. Piemēram, Borjomi, kas izceļas ar savu unikālo vulkānisko minerālvielu sastāvu, tādēļ tam piemīt pat dziednieciskas īpašības.

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+