Mobilā versija
+10.7°C
Gundars, Kurts, Knuts
Otrdiena, 26. septembris, 2017
21. janvāris, 2017
Drukāt

Mēra gaļu var ēst. Bet neļauj. Kāpēc? (15)

Foto LETAFoto LETA

Uz jautājumiem atbild PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

 

Kā Āfrikas cūku mēri (ĀCM) atklāja Krimuldas novada cūku novietnes “Rukas” fermā?

Cūku novietnes īpašnieks ziņoja vietējās PVD pārvaldes inspektoram par vairākām mirušām cūkām un izmaiņām cūku veselības stāvoklī. Inspektori nekavējoties ieradās novietnē, veica cūku klīnisko apskati, un no mirušajām un slimajām cūkām noņēma un nosūtīja paraugus uz laboratoriju. Laboratoriskie izmeklējumi apstiprināja Āfrikas cūku mēri.

 

Kāpēc, ja saslimusi viena cūka, ir jānokauj visi dzīvnieki?

Ir dzīvnieku infekcijas slimības, piemēram, cūku sarkanguļa, kas labi padodas ārstēšanai, tāpēc novietnē nav jānogalina visas cūkas, bet ir dzīvnieku infekcijas slimības, kas nav ārstējamas, ir lielākoties letālas un to “lipīguma” dēļ ir jānogalina visi slimības uzņēmīgie dzīvnieki.

Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīgs – ja tas ir konstatēts, piemēram, vienā novietnē trim dzīvniekiem no desmit, saslims un nobeigsies arī pārējie, pat tad, ja tie nebūs bijuši tiešā kontaktā ar slimajiem. Tādēļ slimības skartajā novietnē nekavējoties jālikvidē visas cūkas un novietnē jāveic rūpīga dezinfekcija.

 

Kur paliek nokautās cūkas?

Lai samazinātu infekcijas izplatīšanās riskus, Āfrikas cūku mēra skartajā novietnē cūkas nekauj, tās nogalina ar gāzi vai elektrību. Cūku līķi tiek sadedzināti speciālās sadedzināšanas iekārtās.

 

Kāpēc nevar ēst nokauto cūku gaļu?

Tāpēc, ka slimā dzīvnieka organismā notiekošie bioķīmiskie procesi nelabvēlīgi ietekmē gaļas kvalitāti un nekaitīgumu. Turklāt, apstrādājot nokauto cūku, Āfrikas cūku mēra izplatīšanās risks ir ārkārtīgi augsts. Jāpiebilst, ka gaļā +4 °C temperatūrā vīruss saglabājas 150 dienas, sausā sālītā šķiņķī – 140 dienas, bet saldētā gaļā daudzus gadus.

 

Vai var un, ja var, tad kā izvairīties no ĀCM?

Pasaules zinātniekiem līdz šim nav izdevies radīt vakcīnu pret Āfrikas cūku mēri, taču pie tā jau vairāk nekā 30 gadus strādā pasaules vadošo institūtu zinātnieki.

Līdz ar to slimības izplatīšanos šobrīd nav iespējams apturēt, taču ir iespējams palēnināt, un to Pārtikas un veterinārajam dienestam sadarbībā ar Latvijas cūkaudzētājiem un medniekiem ir izdevies paveikt – slimība Latvijā konstatēta 2014. gada jūnija beigās, un tikai šogad tā ir pirmo reizi konstatēta lielā komerciālā saimniecībā. Kaimiņvalstīs slimība lielajās saimniecībās šo gadu laikā uzliesmojusi ne reizi vien.

Vienlaikus diemžēl jāatkārto tas, ko esam atkārtojuši vairākkārt, – agri vai vēlu Āfrikas cūku mēris būs pārņēmis visu Latvijas teritoriju. Nu jau tas ir ar vienu kāju Kurzemē.

Šobrīd vienīgais ieteikums cūku novietnēm ir stingri ievērot biodrošības prasības.

Pievienot komentāru

Komentāri (15)

  1. Šī masveida cūku nogalināšana man atgādina viduslaiku metodes, jo esam pārēdušies, tāpat kā pārējā Eiropa un tad var izkaut visus lopus. Ja būtu bads vai karš, tad noteikti rīkotos citādi. Šodien neviens nezina, ko darīt mēra gadījumā un tad vienkāršākais – ar nazi pa rīkli! Kāpēc inficētā fermā, ievērojot visus drošības noteikumus, nevar izolēt nosacīti veselās un pieaicinot speciālistus, tās novērot? Domāju, ka izlases ceļā daļa būtu rezistentas pret šo mēri (tāpat kā pie citām infekcijām) un nesaslimtu un tās tad varētu izmantot tālākai selekcijai. Cilvēka egoistiskās darbības rezultātā pasaulē parādās arvien jaunas infekcijas, tāpēc ir jāatlasa izturīgākie īpatņi pret tām, nevis viss masveidā jālikvidē. Savā laikā taču Kurzemē plosījās cilvēku mēris, bet bija cilvēki, kuri arī šādos apstākļos izdzīvoja.Tā ka tas ir vienkārši primitīvisms.

  2. Lai labi garšo mērgaļa!

  3. Varbūt baidās, ka pārpratuma dēļ neapēd kādas pilsētas mēru?

  4. Musulmāņi cūkas gaļu neēd, tagad varat trīs reizes minēt, no kurienes šis mēris ir uzradies.

  5. Vai tiešām tāds izsalkums piemeklējis Latvijas iedzīvotājus,ka gatavi ēst pat slimu cūku gaļu?

  6. Ar to Mēra gaļu nav domāts lempergs?

  7. ,,Labi,, skan :,,Mēra gaļu var ēst,,. Kur vēl zemāk var krist.

  8. Cik no iznīcinātajām 5000 cūkām tiešam bija slimas?

  9. NO KURIENES UZ CEĻA ASINIS JA KAUJ AR ELEKTRĪBU/to saprotu/ UN GĀZI/kā gestāpo gāzes kamerās vai/!!!!

  10. Cukas slimas no kimijas ar ko baro ,tas nav meris .Ja jau cukas spragst tad kada ta gala . Sis problemas bus visas lielajas fermas .

  11. Kas neļauj? Ameriks? Spīdošs virsraksts …

  12. speciali nelauj est lai tikai no eiropas varetu ievest par to cuku meri ir tira propaganda visu nosaka noladeta eiropa

  13. tāpec nevar ēst ka tēlojam bagātus Atbildēt

    vel piekristu ka nu galigi slimos, bet nesaslimušo dezdināšana ir vispār stulbs pasākums, kaut suņu baribā butu laiduši. realitātē jau ne karantīna ne citi pasākumi neko nelīdz un mēris vienaga izplatās, tad termiski apstrādā, un kaut suņiem izbaro, bet gan jau ka kārtejā eiropas direktīva neļauj, vai musu valsts gadijumā pat direktīvu nevajag, pietiek ja kāds briselē ieteiktu ka jādedzina un musejie jau dedzina bez ierunām un citu iespēju izskatišanas

  14. Es par velti tādu neēstu, pēdējo veikalā pirkto speķa gabaliņu iemetu ugunī, dega kā traks. Jau gadiem neēdu gaļu, tikai dažreiz speķi, neizturu, bet nu gals visam.

Pasaulē
Draugiem Facebook Twitter Google+