Foto: Evija Trifanova/LETA

  15

Kādi ir biodrošības pasākumi?

Bioloģiskā drošība ir pasākumu komplekss, kuru ievērojot var pasargāt dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazināt infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

Pārtikas un veterinārais dienests aicina ievērot biodrošības pasākumus un atgādina:

• cūkas nedrīkst turēt āra aplokos, jānovērš to kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem;

CITI ŠOBRĪD LASA

• nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās;

• nedrīkst lietot pakaišus, ja pastāv aizdomas, ka tiem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki;

• cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli!), termiski neapstrādātus kartupeļus, sevišķi tad, ja cūku novietne atrodas tuvu mežam;

• kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kas netiek valkāti ārpus novietnes;

• pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi;

• ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Pārtikas un veterinārais dienests arī uzskata, ka, neraugoties uz aktīvo mežacūku medīšanu pēdējos gados, to skaits Latvijas mežos vēl ievērojami jāsamazina.

Vai mums Latvijā ir cerība, ka šī slimība neskars visas cūku fermas, ka varēsim ēst paši savu audzēto cūkgaļu?

Protams, ir, ja vien cūkkopji neatmetīs visam ar roku un turpinās ļoti nopietni uztvert biodrošību cūku novietnēs. Kā rāda Krimuldas gadījums – pasargāts nav neviens, mēris atrod vismazāko spraudziņu biodrošības vārtos un pa to iekļūst fermā. Tomēr jāuzsver, ja šajos gados, kopš mēris pirmo reizi konstatēts Latvijā, tik liela uzmanība nebūtu pievērsta biodrošības jautājumiem cūku novietnēs gan no cūku īpašnieku, gan no Pārtikas un veterinārā dienesta puses, Āfrikas cūku mēris būtu skāris daudz, daudz vairāk saimniecību.

Reklāma
Reklāma

No mašīnas, kas no slimības skartās fermas veda cūkas, uz ceļa tecēja asinis, kas tikai veicina ĀCM izplatīšanos, nevis aizkavē.

Jā, šāda situācija patiešām bija – vienam no transportlīdzekļiem, ar ko cūku līķus veda sadedzināšanai, bija problēmas ar blīvējumu. PVD to konstatēja, un problēma tika nekavējoties novērsta.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.