Mobilā versija
-4.0°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
4. decembris, 2013
Drukāt

Vācu gardums – štollenkūka – svētku galdam

Foto - Shutterstock.comFoto - Shutterstock.com

Sastāvs:
1 kg miltu
2 pak. cepamā pulvera
300 g sviesta
400 g cukura
4 olas
400 g vājpiena biezpiena
500 g gaišo rozīņu
250 g tumšo rozīņu
250 gr, mandeļu
200 g sukādes – Farmer’s Snaek, Fruit Snack Exotic
200 g sukādes – Farmer’s Snack, Fruit Snack Mini Papaya
miza no 2 citroniem
pūdercukurs

(Ja cep parasta izmēra cepeškrāsnī, šī recepte paredzēta 2 Štollen kūku pagatavošanai)

Kā gatavot?

Cepšanas laiks un temperatūra: 60 min., 200–180° C (30 min. – 2000 C, 30 min. ~ 180°C)
1. Nomazgājiet citronus ar sodu, nomizojiet plānu miziņu un to sagriezt 2×2 mm sīkos gabaliņos.
2. Smalki samaliet mandeles virtuves kombainā vai kafijas dzirnaviņās.
3. Smalki samaliet vājpiena biezpienu virtuves kombainā.
4. Sagrieziet mazos gabaliņos sukādes un rozīnes tā, lai gabaliņi nebūtu lielāki par 1 cm lieliem kubiciņiem.
5. Izsijājiet miltus uz galda. Izveidojiet miltos bedrīti, ievietojiet tajā olas un biezpienu. Uz miltu malas beriet cepamo pulveri, cukuru, sasmalcinātas mandeles, sukādes un rozīnes, citronu miziņas, ka arī sviestu, sagriezts mazos gabaliņos.
6. Visas sastāvdaļas kārtīgi mīciet ar rokām līdz izveidojas viendabīga un stingras konsistences mīklas masa.
7. No gatavās mīklas masas izveidojiet divus saplacinātus mīklas gabalus (20×20 cm, 5 cm biezumā).
8. Pēc tam katram mīklas gabalam pa vidu vertikāli visā tā garumā 1 cm dziļumā ar roku iespiediet rievu – tādējādi it kā iezīmējot locījuma vietu. Vienai locījuma daļai jābūt nedaudz lielākai par otru. Pa locījuma vietu mīklas vienu dalu uzloka virsū otrai, izveidojot kukulīti.
9. Sakarsējiet krāsni līdz 200 grādu temperatūrai. Cepešpannu iesmērējiet ar piciņu sviesta.
10. Abus klaipus kārto uz cepešpannas – abiem klaipiem jābūt novietotiem uz cepešpannas tā, lai to atvērtās locījuma daļas atrastos viena pret otru.
11. Kukulīšus cep krāsns zemākajā nodalījumā, aptuveni 60 minūtes līdz abi kukulīši ir skaisti brūni un gatavi. Klaipu gatavību var pārbaudīt ar kociņu.
12. Izkausējiet katliņā 100 g sviesta.
13. Kad klaipi gatavi, tie jāatdzesē aptuveni 20 minūtes un tad, izmantojot otiņu, bagātīgi jāapsmērē ar izkausētu sviestu. Pēc 10 minūtēm klaipi bagāti jāapkaisa ar pūdercukuru.
14. Griežot Štollen kūku šķēlītes, mīklas locījuma dēļ, tās gabaliņu forma izskatīsies kā Latvijas kontūra!
Vērtīgs padoms: Vienā reizē vēlams cept divas Štollen kūkas – kopā uz vienas cepešpannas tās izcepsies labāk, nekā pa vienai. Štollen kūka vislabāk garšo, ja to pēc cepšanas notur vienu nedēļu – tad visas tās garšas ir izteiktākas. Turklāt, lai nedēļas laikā kūka neizžūtu, ieteicams to glabāt iesaiņotu plastmasas maisiņā. Štollen kūku var ilgi uzglabāt istabas temperatūrā. Kūka garšo labi arī tad, ja to ēd ar sviestu – kā sviestmaizi.

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+