Praktiski
Receptes

Trīs kārdinoši zivju ēdieni tiem, kuri negrib cept vai vārīt 16


Ēriks Dreibants, pavārs. 3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt”. Rīga , Torņa iela 4.     12.11/2013 foto: Valdis Semjonovs/ Latvijas Avīze/
Ēriks Dreibants, pavārs. 3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt”. Rīga , Torņa iela 4. 12.11/2013 foto: Valdis Semjonovs/ Latvijas Avīze/
Foto – Valdis Semjonovs

Šefpavāra Ērika Dreibanta gaumē”

Uztura speciālisti iesaka vismaz reizi nedēļā ēdienkartē iekļaut zivis. Lūk, daži ieteikumi, kā var dažādot maltīti, ja spuraines negrib cept vai no tām vārīt zupu. “Trīs pavāru restorāna” šefpavārs Ēriks Dreibants iesaka dažas zivju ēdienu receptes, kuras iecienījis pats, – izmanto, gatavojot maltīti ģimenei. Līni izķidā, notīra zvīņas un vēderā liek citrona šķēlītes, pētersīļus un dilles. Uz pannas uzklāj cepampapīru, novieto ar garšaugiem pildīto līni un 30 – 40 minūtes cep 180 grādu temperatūrā. Savukārt no karpas var pagatavot divas aukstās uzkodas. Fileju sagriež sloksnītēs, uzbārsta sāli, piparus, apviļā miltos un olā, apcep. Atdzesē un pārlej marinādi, kas pagatavota no ūdens, smaržīgajiem pipariem, krustnagliņām, lauru lapām, ķiplokiem un galda etiķa.

Brekšu kroketes ar topinambūru zupu

2 litru zupas pagatavošanai

2 šalotes sīpoli

2 ķiploka daiviņas

2 vidēji lieli kartupeļi

2 saujas topinambūru

saldais krējums

svaigs timiāns

sviests

olīveļļa

olas

rīvmaize

brekša fileja

kaņepju sēklas

sāls, pipari, zaļumi

Sīpolus un ķiploka daiviņas sagriež un cep sviestā uz nelielas uguns, līdz kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus un topinambūrus un nedaudz pasautē sviestā. Var pievienot nedaudz olīveļļas, taču jādominē sviestam, jo tas ēdienam piešķir riekstu garšu.

Sviestā nedaudz pasautētos dārzeņus liek katlā un pārlej dārzeņu vai zivju buljonu (var arī ūdeni) tik daudz, lai šķidrums nosegtu katla saturu. Pieber sāli un vāra uz lēnas uguns. Kad topinambūri un kartupeļi kļuvuši tik mīksti, ka sāk jukt, pielej saldo krējumu (daudzums – aptuveni 2⁄3 no kopējās masas) un uzkarsē. Pēc tam virumu mazliet atdzesē un sablendē. Ja nepieciešams, vēl pievieno sāli un piparus.

Brekša fileju trīs reizes izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu, lai nejustu ne asaciņas (breksis ir garšīga, taču asakaina zivs!). Pievieno sāli, piparus, svaigas timiāna lapiņas, olu un sajauc. Saveļ nelielas bumbiņas un panē – vispirms olā, tad rīvmaizē, atkal olā un rīvmaizē. Ievieto ledusskapī un patur 30 – 60 minūtes. Pēc tam kroketes fritē (pavāra) lielā uzkarsētas eļļas daudzumā.

Uz pannas apgrauzdē kaņepju sēklas, saspaida piestā, pievieno olīvu vai rapšu eļļu. Ar iegūto mērcīti bagātina topinambūru zupas maigo garšu.

Mazsālīts zandarts ar kaņepju mērci

Zandarta fileja

dzeltenās galda bietes

svaigais siers

saulē kaltēti tomāti

olīveļļa

sāls

cukurs

Zandarta filejai izņem asakas, ja tās palikušas. Pārkaisa ar sāls un cukura maisījumu (proporcija 2:1), patur pusstundu. Sagriež plānās šķēlēs un kārto uz šķīvja. Virsū liek ripiņās sagrieztas, olīveļļā un garšvielās marinētas, dzeltenās galda bietes, uz pusēm pārgrieztus ķirštomātus un no svaigā siera un saulē kaltētiem tomātiem saveltas bumbiņas (ja vēlas, var pievienot arī svaigu baziliku).

Mazsālītu zandartu var pasniegt ar citām piedevām – svaiga gurķa šķēlītēm un piparmētru lapiņām, kam pārslacīta mērcīte, kura pagatavota no svaigi spiestas citronu sulas un olīveļļas.

Mencu aknas ar paipalu olām


Mencu aknu konservi

svaigi mazie cukini

saulē kaltēti tomāti

ķirštomāti

redīsi

paipalu olas

Mencu aknas nosusina papīra salvetē, lai atbrīvotu no liekā eļļas daudzuma. Kārto uz šķīvja, pāri liek strēmelītēs sagrieztus kaltētus tomātus, ripiņās sašķērētus cukini un redīsus, uz pusēm pārgrieztas vārītas paipalu olas. Pieliek zaļumus.

LA.lv