20. gs. 20. gados parka sētas stabus izmantoja Saeimas vēlēšanu aģitācijai.
20. gs. 20. gados parka sētas stabus izmantoja Saeimas vēlēšanu aģitācijai.
Arhīva foto

Pirms 110 gadiem “Rīgas Avīze” vēstīja: “Vērmaņa parkam šonedēļ iesākta likt dzelzs sēta” 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Tu padarīji mana desmitgadīgā dēla dienu neaizmirstamu!” Ādažos kāds svešinieks no sirds iepriecinājis zēnu, kurš nupat nopircis makšķeri
“Es nerunāju latviski!” Tūrists no Šveices, kurš apguvis latviešu valodu, sašutis, ka vairākās kafejnīcās nevar veikt pasūtījumu valsts valodā 158
13 noslēpumi, kas franču sievietēm ikdienā ļauj izskatīties tik satriecoši 11
Lasīt citas ziņas

Pirms 110 gadiem “Rīgas Avīze” vēstīja: “Vērmaņa parkam šonedēļ iesākta likt dzelzs sēta no Suvorova (K. Barona) ielas puses. Kopā ar šiem darbiem trotuārs gar parku uz šās ielas tiek paplašināts gandrīz uz vienu asi.” Lēmumu, ka iepriekšējais, īsmūžīgais koka žogs ap elitāro parku Rīgas centrā nomaināms pret sētu “no dzelzs uz betona stabiem”, būvējot to vecās vietā, Rīgas dome pieņēma 1911. gada 2. maijā.

Darbus uzticēja būvuzņēmējam Heisermanim. Dzelzsbetona stabus lēja turpat uz vietas “kādā parka alejā”, un sētu pabeidza 1914. gada pavasarī. Tā gada aprīļa beigās prese ziņoja, ka metāla stieņi jau uzstādīti, atlicis vien to nokrāsot.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vērmanes parka metāla treliņu žogam jau pirms Pirmā pasaules kara parādījās neparasta funkcija – to kā izstāžu vietu savām gleznām sāka izmantot jaunie un vēl neatzītie gleznotāji. Īpaši šī kustība gāja plašumā 20. gados un 30. gadu sākumā, kad darbus iepretī Rīgas Latviešu biedrības namam mēdza izlikt Jānis Tīdemanis, leģendārais Kārlis Padegs, Voldemārs Rozenbergs (Valdis Kalnroze) un arī citi.

Īrēt telpas personāl­izstādēm bija par dārgu, kamēr izstāde pie sētas nemaksāja neko, turklāt publikas netrūka un gadījās arī publicitāti veicinoši skandāli. Tostarp cara laikos būvētais metāla žogs bija nonācis bēdīgā stāvoklī, un 1934. gadā pēc ilgas svārstīšanās Rīgas dome to nojauca. Mūsdienās redzamo sētu ap Vērmaņdārzu atjaunoja 20./21. gadsimta mijā, kad parku uz dažiem gadiem ieguva uzņēmēja Jūlija Krūmiņa kontrolētā SIA “Vernisāžas centrs”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.