“Jau Padomju Savienībā mums bija cenzūra, bet tagad ir vēl sliktāk,” pēc atstādināšanas no Novosibirskas Operas un baleta teātra direktora amata paziņoja Boriss Mezdričs.
“Jau Padomju Savienībā mums bija cenzūra, bet tagad ir vēl sliktāk,” pēc atstādināšanas no Novosibirskas Operas un baleta teātra direktora amata paziņoja Boriss Mezdričs.
Foto – Scanpix/ITAR-TASS

Prasa kultūras ministra demisiju 1

Pēc iestudējuma pirmizrādes pērn decembrī pret “Tanheizeru” visasākās iebildes cēla Novosibirskas pareizticīgās baznīcas metropolīts Tihons, kurš izrādi nodēvēja par “ticīgo jūtu aizvainojošu, pareizticīgo baznīcu pazemojošu un reliģiskā naida kurinošu”. Viņš pieprasīja, lai vietējā tiesa izvirza pret teātra nu jau bijušo direktoru Mez­driču apsūdzības par “reliģisko simbolu zaimošanu”. Taču tiesa lēma, ka apsūdzību izvirzīšanai nav pamata. Par spīti šādam spriedumam, strīdiem punkts netika pielikts. “Tanheizera” izņemšanu no repertuāra protesta akcijā pieprasīja arī vairāki tūkstoši Kremļa atbalstītāju.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Pirms pusotras nedēļas parādījās ziņas, ka Krievijas kultūras ministrs Medin­skis ir atlaidis no darba Mezdriču un viņa vietā iecēlis Kehmanu, kurš bagātību savulaik nopelnījis, tirgojot banānus. Komentējot Kuļabina režisēto “Tanheizeru”, Novosibirskas teātra jaunais direktors paziņoja, ka iestudējums ir “iekšējās bezdievības demonstrējums”, un izrādi izņēma no repertuāra. Pareizticīgo baznīcu aizskārusi kristīgās simbolikas “neatbilstoša” izmantošana un tas, ka uz kāda plakāta, kas izmantots izrādē, Kristus attēlots starp kailas sievietes kājām, informē Krievijas mediji.

Šāda notikumu attīstība sadusmojusi daļu Novosibirskas iedzīvotāju, un viņi Lieldienās piedalījās demonstrācijā pret Krievijas varas iestāžu iejaukšanos kultūras dzīvē. “Novosibirska ir viena no Krievijas kultūras un teātra galvaspilsētām. Mēs pazīstam kultūru labāk nekā ministrs [Medinskis]. Mezdriča pusē ir kultūra, konstitūcija un likums. Medinska pusē ir tumsonība, patvaļa un cenzūra,” teikts demonstrācijas rīkotāju izplatītajā paziņojumā, vēršoties pret Mez­driča atlaišanu. Protesta akcijas dalībniekus uzrunāja gan teātra režisors Kirils Serebreņņikovs, gan kinorežisors Andrejs Zvjagincevs, kurš Krievijas amatpersonu nosodījumu izpelnījās par filmu “Leviatāns”, kurā stāstīts par Krievijā izplatīto korupciju. Tāpat pie sanākušajiem demonstrantiem vērsās arī Mezdričs. “Māksliniekam ir tiesības uz radošo brīvību tieši tāpat, kā pastāv reliģijas brīvība,” paziņoja Novosibirskas teātra bijušais direktors.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.