Juris Rudevskis
Juris Rudevskis
Foto – Anda Krauze

Kāpēc pasaulē iestājies akūts politisko līderu trūkums? Sakritība vai likumsakarība? 182

To var apzīmēt ar vienu vārdu: preedipālisms. Es neesmu freidists, bet zinu no pieredzes, ka vairāki Freida postulāti ir neapstrīdami. Viens no tiem ir postulāts par Edipa kompleksu. Vīrietim, lai pieaugtu, kādā brīdī ir nepieciešams saraut simbolisku nabas saiti ar māti un sākt identificēt sevi ar tēvu, jo tēvs atbilsmju līdzībā apzīmē Dievu, likumu, morāli, tikumu.

Reklāma
Reklāma
Gatavo Krieviju konfliktam ar NATO: atklāj, kāpēc Putins atlaida Šoigu un viņa vietā amatā iecēla Kremļa ekonomistu
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Ja zēnam tas neizdodas, ja viņš visu mūžu paliek mammas mazais dieviņš, briedums neiestājas. Cilvēks vienkārši nespēj sevī uzņemt tam nepieciešamās normas, ja tēvs guļ uz dīvāna, skatās televīziju un sūc aliņu, bet nabaga māte sitas, kā māk, vilkdama saimniecību. Spēcīgu līderu trūkums ir saistīts ar vīriešu kvalitāti. Ne velti latīņu valodā vārdiem “vīrietis” un “tikums” ir viena sakne: “vir” un “virtus”. Tas, protams, nenozīmē, ka sieviete nebūtu tikumīga.

Runa ir par lomām un funkcijām. Un arī par vērtībām un psiholoģisko briedumu.
Tieši tā! Mēs nekur nevaram aiziet no dabiskā fakta, ka tēvs iemieso kārtību, reliģiju, morāli. Agrākos laikos, kad daudzi vīrieši gāja bojā darbā vai karā, tā nebija. Tēvs gan varēja būt fiziski miris, taču viņa simboliska klātiene bija jūtama. Kā pirmajiem kristiešiem – klājot galdu, galda galā tika atstāta brīva vieta Kristum, kas allaž ir mūsu vidū. Tāpat arī agrāk tēvs simboliski bija klāt. Māte teica: tēvs ar tevi lepotos, padomāsim, ko tēvs būtu sacījis utt. Tāpēc tajos laikos sieviete varēja izaudzināt krietnu dēlu arī bez tēva, bet mūsdienās lielākoties vairs ne. Tāpēc vīriešu kvalitāte ir liela problēma. Tas ir darbs paaudžu paaudzēs. Jo no tā, kādi sabiedrībā ir vīrieši, ir atkarīga visas sabiedrības veselība, arī sieviešu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.