Keramzīts 0

Jau sen zināms, ka keramzīts ne tikai nevada siltumu, skaņu un nedeg, bet tajā arī nemēdz dzīvot grauzēji.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

Keramzītu izgatavo no īpašām māla šķirnēm, ko rūpīgi attīra un sajauc. Tad no iegūtā materiāla formē granulas, tās apstrādā noteiktā temperatūras režīmā, līdz kļūst vieglas un izturīgas. Keramzīta granulas mēdz būt dažāda lieluma. Pa rupjākajām frakcijām grauzēji spēj pārvietoties, bet smalkākajās grimst. Turklāt keramzīta masā ir pārāk maz gaisa elpošanai, sīkās daļiņas iekļūst dzīvnieku elpceļos. Māla granulas ir arī pārāk cietas, lai derētu graušanai.

Ar šo materiālu parasti siltina pagrabus, bēniņu telpas, starpstāvu pārsegumu, piepilda tukšumus zem grīdas seguma. Kubikmetrs keramzīta (līdz 4 mm frakcija) maksā aptuveni 75 eiro.

CITI ŠOBRĪD LASA
foto – Shutterstock

Gāzbetons

Arī gāzbetons ir siltumizolācijas materiāls, kas grauzējiem nav pa zobam. No gataviem blokiem mūrē nesošās sienas vai apmūrē jau esošās ēkas.

– Pastāv iespēja šķidru gāzbetona masu klāt uz grīdām vai pildīt, piemēram, starp divām rindām ķieģeļu sienā, veidojot efektīvu skaņas un siltumizolācijas slāni, taču praksē ar šo paņēmienu neesmu saskāries, – saka Māris Stiprais.

Materiāls izgatavots no cementa, ūdens, smiltīm un putas veidojošām piedevām. Sacietējot tas iegūst stingru, porainu struktūru. Cena: 67–95 eiro par kubikmetru atkarībā no bloku veida un ražotāja.

Citi siltumizolācijas materiāli

Lai gan tiek apgalvots, ka grauzēji putuplastu savā ēdienkartē neiekļauj tā sastāvdaļu dēļ, pieredze liecina pretējo. Peles un žurkas to sagrauž bez īpašas piepūles un kaitējuma savai veselībai. Tāda pati situācija ir ar ekstrudēto putu polistirolu.

Arī visi minerālvates veidi nav šķērslis nevienam grauzējam. Turklāt nav atšķirības – stikla vai akmens vate. Šos materiālus peles un žurkas gan neēd, taču izmanto, lai iekārtotu sev ērtas migas. Grauzējus no vates izdzīt ir ļoti grūti. Izliekot indi, ir risks, ka dzīvnieciņi ies bojā tieši sienā un, lai vēlāk novērstu smaku, nāksies sienu izjaukt. Tāpēc vismaz ēkas pirmajā stāvā vajadzētu izmantot kādu no iepriekš minētajiem materiāliem.

Reklāma
Reklāma

PADOMS

Ēku no grauzējiem palīdzēs sargāt ne tikai moderni materiāli, bet arī medīgs kaķis, kurš nelūgtos ciemiņus izķers jau dārzā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.