Arturs Krūskops (no kreisās) un Leonids Sihvarts norāda, ka Ministru kabineta noteikumos apstiprinātā kārtība, kā iedzīvotājiem jāmaksā par ūdeni, ir ačgārna un netaisna: “Tā ir izdevīga pašvaldības uzņēmumam “Rīgas ūdens”, bet nav izdevīga iedzīvotājiem.”
Arturs Krūskops (no kreisās) un Leonids Sihvarts norāda, ka Ministru kabineta noteikumos apstiprinātā kārtība, kā iedzīvotājiem jāmaksā par ūdeni, ir ačgārna un netaisna: “Tā ir izdevīga pašvaldības uzņēmumam “Rīgas ūdens”, bet nav izdevīga iedzīvotājiem.”
Foto – Valdis Semjonovs

Atbildības robežu nemainīs 40

Uz jautājumu, ko darba grupa atklājusi un pie kādām jaunām atziņām nonākusi, amatpersona atbild, ka ūdens starpības rašanās iemesls visbiežāk esot skaitītāju rādījumu neprecizitāte un atšķirīgs skaitītāju rādījumu nodošanas laiks.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
RAKSTA REDAKTORS
Mobilo telefonu rēķini šovasar palielināsies. Izmaiņas jutīs gan LMT, gan Tele2 klienti
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

“Starpība rodas tāpēc, ka nepareizi tiek noteikta katra dzīvokļa īpašnieka apmaksājamā daļa. Iedzīvotāji parasti uzskata, ka viņu dzīvokļos uzstādītie skaitītāji uzrāda patēriņu precīzi. Bet tā vienmēr nav,” saka Mārtiņš Auders. “Tāpat esam secinājuši, ka precīzāka maksājamās daļas noteikšana, uzstādot dzīvokļos attālināti nolasāmus skaitītājus, iedzīvotājiem maksātu dārgāk nekā pastāvošā norēķinu sistēma. Vienlaikus nebūtu pieļaujams, ka katrs dzīvokļa īpašnieks uzstāda skaitītājus pēc saviem ieskatiem. Tiem jābūt visam namam kopīgi iegādātiem, vienādas konstrukcijas un markas. Kādiem jābūt šiem skaitītājiem – attālināti nolasāmiem vai citiem, par to tik un tā būs jālemj dzīvokļu īpašniekiem.”

Kā paskaidro ministrijas pārstāvis, turpmāk Ministru kabineta noteikumos būs jānosaka tikai pats nepieciešamākais minimums, lai norēķini varētu notikt. Bet vai ūdens patēriņa starpību var aprēķināt vienam dzīvokļa īpašniekam, to Ministru kabineta noteikumi vairs neregulēs, par to būšot jālemj dzīvokļu īpašniekiem pašiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jautāts, vai ticis spriests arī par Dzelzavas ielas nama iedzīvotāju priekšlikumu radīt vienotu ūdens uzskaites sistēmu, kas būtu viena saimnieka rokās līdz pat dzīvokļos uzstādītajiem skaitītājiem, Mārtiņš Auders atbild, ka pakalpojumu sniegšanas robežas maiņu no nama ievada uz dzīvokli darba grupā neatbalsta neviens. Tādējādi šādi priekšlikumi vispār netikšot gatavoti un virzīti.

Uzlabojumu vietā pacels maksu

No tā var secināt, ka, pirmkārt, Ekonomikas ministrijā nemaz neplāno pievērsties milzīgajai ūdens patēriņa starpībai, kuru pēc pašlaik spēkā esošajiem noteikumiem nepelnīti apmaksā namu iedzīvotāji vai kuru dažos gadījumos var pierēķināt pat vienam dzīvokļa īpašniekam. Būtībā tas, par ko visvairāk sašutuši Dzelzavas ielas un citu dzīvojamo namu iedzīvotāji un kam jau pirms diviem gadiem uzdevis pievērsties Ministru prezidents, tiks lēnām “norakts” Ekonomikas ministrijas darba grupas sanāksmēs.

Otrkārt, arī turpmāk “Rīgas ūdens” atbildība būs tikai līdz namu ievadam uzstādītajiem skaitītājiem, kuru rādījumi no dzīvokļos uzstādīto skaitītāju rādījumiem atšķirsies par kubikmetru simtiem.

Treškārt, arī turpmāk par nepatērēto ūdeni būs spiesti maksāt iedzīvotāji. “Rīgas ūdens” būtībā nav darījis un arī nedarīs neko, lai iedzīvotājiem nebūtu par to jāmaksā. Patēriņa uzskaites uzlabošanas vietā pacels maksu. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) “Rīgas ūdens” iesniedzis jauno tarifu projektu, paredzot no šā gada 1. aprīļa paaugstināt maksu par ūdeni – līdz šim maksāto 63 centu vietā 86 centus par kubikmetru, neskaitot 21% pievienotās vērtības nodokli. SPRK vēl nav izlēmis, vai pacelt ūdens tarifus. Arī nespēj pateikt, kad izlems.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.