Mobilā versija
Brīdinājums -1.4°C
Voldemārs, Valdemārs, Valdis
Sestdiena, 10. decembris, 2016
15. janvāris, 2014
Drukāt

Amerikāņi dzers pēc vikingu receptes brūvētu alu (1)

Publicitātes fotoPublicitātes foto

Seno skandināvu elite apreibinājās ar alkoholisku dzērienu, kura pamatā bija mieži, medus, dzērvenes, ārstniecības augi un pat no Romas importēts vīnogu vīns, vēsta portāls livescience.com. Šī dzēriena recepti rekonstruējis Pensilvānijas universitātes Arheoloģijas muzeja biomolekulārarheologs Patriks Makgoverns ar alkoholisko dzērienu ražotāja “Dogfish Head Craft” palīdzību.
Senskandināvu alkoholisko dzērienu sastāva pētniecību Makgoverns sācis jau pirms vairākiem desmitiem gadu, Dānijas un Zviedrijas muzejos meklējot māla traukus, kuros būtu saglabājušās dzērienu atliekas. Taču tobrīd tehnoloģiju attīstības līmenis nesot ļāvis senos dzērienus izanalizēt.
Pavisam nesen Makgoverns kopā ar kolēģiem ar moderno tehnoloģiju palīdzību izpētīja paraugus, kas ņemti no četrām apbedījuma vietām Zviedrijā un Dānijā; vecākā no tām bija vairāk nekā 3500 gadus sena.
Kaut arī dienvideiropieši jau senās Grieķijas laikā bija vīna snobi un noniecināja Skandināvijā tapušo alkoholu kā “ūdenī sapūdētus miežus”, seno ziemeļnieku alus bija garšīgs dzēriens, kuram, iespējams, piemita arī ārstnieciskas īpašības. Senāko no dzērienu paraugiem – medalu, kura paliekas Makgoverns atklāja karavīra kapā saglabātā traukā, – zinātnieks nodēvējis par izcilu.
Tomēr alkohols neslēpās tikai vīru apbedījumos. Jau 20. gadsimta 20. gados tika atrasta tā dēvētā “Egtvedas meitene” – spriežot pēc apģērba, priesteriene, pie kuras kājām bija nolikts trauks ar grogu. Makgoverns pieļauj, ka senajos laikos tieši sievietes brūvēja alkoholiskos dzērienus un pasniedza tos kareivjiem.
Pagājušā gada oktobrī “Dogfish Head Craft” alusdarītava atjaunoja seno dzērienu, vadoties pēc Makgoverna secinājumiem par tā sastāvu. Vienīgā atkāpe no oriģinālās receptes – apiņi rūgtumam; tos alkoholisko dzērienu ražošanā sāka izmantot tikai 16. gadsimtā. Alus šķirne tika nosaukta par “Kvasir” – senskandināvu viedā vārdā, bet uz tā etiķetes redzama sieviete “Egtvedas meitenes” apģērbā.
Šim alum esot ieskāba garša, saka zinātnieks, un piedāvā salīdzinājumam pagaršot arī citus pēc bronzas laikmeta receptēm tapušos dzērienus, kā Nīneshamnā raudzēto “Arketyp”, ko iespējams nopirkt Zviedrijas valsts alkohola veikalu ķēdē. Savukārt Gotlandes salā vietējie vēl aizvien brūvējot alu no miežiem, medus, kadiķiem, un ārstniecības augiem, kas garšojot ļoti tuvu oriģinālajam pirmsvikingu dzērienam, noslēdz portāls livescience.com.

Pievienot komentāru

Komentāri (1)

  1. latvijā kurši un lībieši gatavoja medusalu ar paegļu un vaivariņu piedevām,pie kam attiecības esot noslēpums,ja pa daudz vaivariņu varot nonākt paradīzē..

INFOGRAFIKA. Pieaug atbalsts spīdzināšanaiVai sagūstītos ienaidnieka kaujiniekus drīkst spīdzināt, lai iegūtu svarīgu militāro informāciju? (%)
Draugiem Facebook Twitter Google+