Mobilā versija
-2.2°C
Baiba, Barbara, Barba
Svētdiena, 4. decembris, 2016
23. februāris, 2012
Drukāt

Apvienosies, lai darbotos efektīvāk


misa_km_10

Sadrumstalotā Latvijas piena pārstrādes nozare atvērtajā tirgū sīvi konkurē ar citām Eiropas Savienības valstīm. Nelielais pārstrādātā piena un ražoto produktu daudzums nereti ir iemesls, kāpēc no augstām cenām cieš pircējs, bet piena ražotājs par izslaukto pienu saņem daudz mazāk nekā viņa kolēģis Rietumeiropā.

Ar savu redzējumu nozares konkurētspējas celšanā iepazīstina jaunais akciju sabiedrības “Rīgas piena kombināts” valdes priekšsēdētājs RAIMONDS MISA.

 

– Jūs pavisam nesen sākāt vadīt Latvijas lielāko piena pārstrādes uzņēmumu. Vai esat iecerējis veikt izmaiņas uzņēmuma darbībā?

R. Misa: – Rīgas piena kombinātā strādāju četrpadsmito gadu, tāpēc pārzinu uzņēmumā notiekošos procesus. Manas iecerētās izmaiņas ir saistītas ar procesu un izmaksu optimizāciju. Turpināsim jaunos investīciju projektus. Šis mums būs notikumiem bagāts gads.

– Rīgas piena kombināts un “Valmieras piens” ir iesnieguši Konkurences padomei dokumentus par abu uzņēmumu apvienošanu. Ko pircējiem un piena ražotājiem dos apvienošana, ja Konkurences padome to atbalstīs?

– Atsevišķu vietējo un lielo Lietuvas piena un pienu produktu ražotāju bažām par RPK un “Valmieras piena” apvienošanos no konkurences viedokļa nav pamata.

AS “Rīgas piena kombināts” (RPK) un AS “Valmieras piens” (“VP”) apvienošanās būtiski neietekmēs ne piena iepirkuma, ne pārdošanas cenu, jo apvienotajam uzņēmumam nebūs pat teorētisku iespēju vienpersoniski noteikt cenu līmeni Latvijas vai Baltijas tirgū.

Latvijā patlaban darbojas vairāk nekā 30 piena pārstrādes uzņēmumu. No pircēju viedokļa tas ir labi – konkurence dzen uz leju piena produktu cenas veikalos. Tomēr mums ir ļoti grūti konkurēt ar Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumiem, kas pārstrādā daudz lielāku piena daudzumu un tātad var darboties efektīvāk. Lūk, daži skaitļi, kas raksturo situāciju. Pēc apvienošanās mēs ik dienu pārstrādātu aptuveni 500 tonnas piena. Pavisam Latvijā ik dienu pārstrādā 1700 tonnas piena. Tātad mēs nevāksim pat vienu trešdaļu no visas valsts kopējā piena daudzuma. Salīdzinājumam – Lietuvā Rokišķu piena kombināts ik dienu pārstrādā 1700 tonnas, “Pieno Žvaigždes” – 1800, bet “Žemaitijos pienas” – 1500 tonnas piena. Tātad apvienošanās ir absolūti nepieciešama. Arī tāpēc, lai zemnieki, piena ražotāji, justos droši.

Vēl viens arguments. Patlaban aptuveni 30 piena pārstrādes uzņēmumi Latvijā ražo ļoti līdzīga sortimenta piena produktus. Tas nozīmē lielas izmaksas uz ražotā produkta vienību. Piena savākšanas maršruti vismaz “Valmieras pienam” un Rīgas piena kombinātam ir vieni un tie paši. Apvienojoties ietaupīsim šīs transporta un arī administrācijas izmaksas.

 

Konsolidācija stiprinās Latvijas piensaimniecības nozari. Mums ir ļoti grūti savus produktus pārdot Lietuvas un Igaunijas veikalos tāpēc, ka šajās valstīs ir izveidoti mākslīgi šķēršļi kaimiņvalsts produktu ražotājam. Latvijas tirgus ir mazs un “caurstaigājams” – tas ir akmentiņš mūsu valdības dārziņā saistībā ar vietējā ražotāja interešu neievērošanu.

 

– Tātad valstiski izdevīgi būtu izveidot mehānismu, lai pienu būtu izdevīgāk pārstrādāt Latvijā?

– Jā, noteikti – ražot no tā augstas pievienotās vērtības produktus, kas nodrošinātu arī daudz lielākus nodokļu maksājumus budžetā nekā svaigpiena eksports. Lietuvieši aizvien ar savu svaigpiena cenu politiku mērķtiecīgi grauj Latvijas piena pārstrādi. Proti, maksājot Latvijas piegādātājiem par pienu vairāk nekā pašu zemniekiem, tiek uzturēta augsta piena iepirkuma cena arī Latvijā un lēts piena produktu eksports uz Latviju.

Latvijā pašapgādei pietiek ar mazāk nekā 50% no tā piena daudzuma, ko pārstrādājam patlaban. Tātad ir jāattīsta eksports. Mūsu investoriem ir ļoti labas iestrādes piena produktu tirdzniecībai Krievijā, tāpēc varēsim nodrošināt stabilu piena iepirkumu un cenas. Savukārt pircējiem piedāvāsim jaunus augstas kvalitātes piena produktus. Protams, nekur nepazudīs arī cilvēku iecienītie un patlaban veikalā nopērkamie produkti.

– Kā jūs vērtējat tādu uzņēmējdarbības formu kā kooperatīvi?

– Rīgas piena kombinātam ar daudziem kooperatīviem ir ļoti laba ilgtermiņa sadarbība – mēs iepērkam pienu. Kā ļoti labu varu minēt sadarbību ar KS “Māršava” un šī kooperatīva vadītāju Daci Pastari. Mums ir apmēram 300 līgumi ar zemniekiem, tai skaitā ar kooperatīviem.

– Kādas ir Rīgas piena kombināta ieceres savas un arī nozares konkurētspējas celšanai?

– Krievijas investori pavisam uzņēmuma izaugsmē pērn ieguldīja 25 miljonus eiro. Par šo naudu jau ir un tiek uzstādītas patlaban pasaulē vismodernākās ražošanas līnijas. Būs jauni augstas pievienotās vērtības produkti un jauni zīmoli. Patlaban jau testa režīmā darbojas sviesta ražošanas līnija. Drīz pircēji varēs novērtēt jaunos saldējumus, kuru ražošanā esam ieguldījuši 8,5 miljonus eiro. Protams, turpināsim ražot arī gadu desmitos iecienītos produktus, piemēram, saldējumu “Pols”.

– Lasītāji nereti vērš uzmanību uz piena produktu ilgajiem pārdošanas termiņiem, norādot, ka šie produkti vairs nav “dzīvi”.

– Rīgas piena kombināts ražošanā izmanto tikai dabiskas piedevas, tāpēc mūsu ražotajiem piena produktiem pārdošanas termiņš nav ilgāks par dažām nedēļām. Šādus produktus var ražot vien no augstas kvalitātes piena. Par to liels paldies mūsu piegādātājiem. Piena kvalitātei ļoti lielu uzmanību pievērsīsim arī turpmāk. Apsolu, ka arī turpmāk regulāri norēķināsimies par pienu un izpildīsim solīto.

– Vai apvienojoties necietīs patērētāji?

– Rīgas piena kombināta un “Valmieras piena” apvienošanās ieguvēji būs Latvijas pircēji, kuri varēs baudīt spēcīgāku zīmolu augsti kvalitatīvākus produktus, kā arī zemnieki, kuri varēs paļauties uz ilgtermiņa attiecībām ar spēcīgu tirgus spēlētāju. Līdz šim konkurentiem bija ļoti izdevīga Latvijas piena nozares sadrumstalotība, jo konkurētspēja bija ļoti zema. Latvijā piena nozarei ir ļoti stipras tradīcijas, un šajā nozarē sava niša ir gan mazajiem, gan vidējiem uzņēmumiem, taču nozarei ir nepieciešams izteikts līderis, līdzvērtīgs, spēcīgs tirgus dalībnieks Baltijā.

 

Publikācija tapusi sadarbībā ar AS “Rīgas piena kombināts”

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+