Mobilā versija
-1.6°C
Antonija, Anta, Dzirkstīte
Trešdiena, 7. decembris, 2016
26. janvāris, 2015
Drukāt

Makrele marinādē ar putotu tomātu mērci, grauzdiņiem un svaigu koriandru

Foto - Marta PurmaleFoto - Marta Purmale
Sastāvdaļas:

* 4 nelielas makreles

* 2 lieli tomāti* 100 ml baltvīna

* puse šalotes sīpola

* 3 olu dzeltenumi

* sāls, pipari

* sauja svaiga koriandra

* baltmaize grauzdiņu pagatavošanai

* eļļa

Marinādei

* 2 lieli svaigi tomāti

* 3 kaltēti tomāti

* 4 daiviņas ķiploka

* šalotes sīpols

* ceturtdaļa čili pāksts

* ceturtdaļa fenheļa

* neliels burkāns

* šķipsna sausā koriandra

* sāls, pipari

(4 porcijas)

Pagatavošana:

Zivi notīra no iekšpuses un ārpuses, taču atstāj galvu. Uzber mazliet sāls, piparus un apcep zivi no vienas puses – tikai vienu sānu.

Pagatavo marinādi. Tomātus blanšē, nomizo un sakapā, pievieno sāli, piparus, sasmalcinātu ķiploku, šalotes sīpolu un fenheli. Smalki sarīvē burkānu, sagriež kaltētos tomātus, pievieno sauso koriandru. Visu iemaisa marinādē.

Plātī ieklāj cepampapīru, uz tā liek zivi ar neapcepto sānu uz leju. Bagātīgi pievieno sagatavoto marinādi, zivi tajā it kā iecep. Cep krāsnī 10–12 minūtes 180 grādu temperatūrā.

Pagatavo sabajonu. Izspiež sulu no diviem tomātiem un mazliet pavāra uz lēnas uguns. Pielej baltvīnu un pievieno smalki sagrieztu pusi šalotes sīpola, sāli un piparus. Turpina vārīt, kamēr šķidruma kļūst daudz mazāk.

Trīs olu dzeltenumus liek putojamā traukā, ko ievieto ūdens peldē. Vienlaikus putojot, olām lēnām pielej nedaudz atdzisušu tomātu un vīna novārījumu. Kuļ, kamēr iegūst sabajonu, putotu mērci.

Sagriež baltmaizi sev tīkamā formā, apcep kā grauzdiņus.

Uz šķīvja liek karsto zivi mētelī, pārlej ar sabajonu. Pasniedz kopā ar grauzdiņiem un svaigu koriandru.

Pavāra piebilde

* Vidusjūras un Latīņamerikas zemēs šādu marinādi dēvē par escabeche, to izmanto zivs vai gaļas pagatavošanai.

* Šādi var gatavot arī zandartu, sardīni vai nelielu foreli. Liekot uz šķīvja, nevajag censties zivi noņemt no cepampapīra, tieši tas ēdienu padara oriģinālu.

* Zivij noderēs arī citrona šķēle. Labi garšos kopā ar ceptiem jaunajiem kartupeļiem vai aukstiem kartupeļu salātiem.

 

Gatavoja restorāna Mio šefpavārs Aivis Onzulis 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+