Praktiski
Receptes

Melnais plūškoks! Gatavojam ievārījumu, spiežam sulu un kaltējam tēju, lai ziemā neslimotu 16

Manam melnajam plūškokam šogad ir laba raža. Vēlos uzzināt, ko varētu darīt ar ogām – vai no tām spiest sulu vai vārīt ievārījumu? Varbūt iespējams arī kā citādi izmantot? Un kāda ir plūškoka ogu ārstnieciskā vērtība? LEONĪDS Jūrmalā

Atved no Vācijas

Sertificēts augļkopis, selekcionārs, bioloģiskais lauksaimnieks, divkārtējais “Sējēja” balvas laureāts, Otaņķu pagasta z/s “Meldri E.B.” saimnieks Eglons Brūns audzē ne vien tradicionālās augļaugu kultūras (ābeļdārzā ir ap 60 dažādu zināmu šķirņu ābeles un 500 hibrīdu, bumbieres, ķirši un plūmes), bet arī viens no pirmajiem Latvijā iekopa melno plūškoku dārzu. Pirms kādiem 20 gadiem iestādīja pirmos četrus plūškoka stādiņus, ko atveda no Vācijas, bet tagad šo koku audze aizņem jau vairāk nekā hektāru. – Kad deviņdesmito gadu sākumā devos uz Vāciju strādāt, tur redzēju melnā plūškoka plantācijas, arī Austrijā un Holandē tos audzē, – stāsta augļkopis.

Sācis interesēties, kur un kā var izmantot melno plūškoku. Uzzinot, ka no ogām gatavo ievārījumu, spiež sulu, arī kaltē tējai, ka tautas medicīnā izmanto gan ziedus, lapas, mizu un jaunos zarus, nolēmis to visu pamēģināt.

Ārstnieciskās īpašības

Tautas medicīna atzīst, ka melnais plūškoks stiprina imunitāti, palīdz pret saaukstēšanos, bronhītu, veicina asinsriti, tam piemīt nervus nomierinoša iedarbība. Darbojas arī kā antioksidants, tas novērš aptaukošanos, zarnu spazmas, nierakmeņu rašanos un arī šķīdina tos. – No ziediem un augļiem gatavo tēju un uzlējumu, – skaidro Eglons Brūns. – To lieto kā sviedrējošu līdzekli saaukstēšanās gadījumā.

Plūškoka ziedus ievāc, kad tie izplaukuši (jūnija sākumā). To ieteicams darīt sausā un saulainā laikā. Tā kā ziedi ir ļoti trausli un kustinot var ātri nobirt, izmanto grieznes. Nogrieztos ziedu čemurus liek grozā, lai brīvi var piekļūt gaiss. Tad ziedu čemurus atbrīvo no ziedkātiem, izklāj uz papīra (tikai ne uz avīzēm!) un novieto ēnainā vietā. Žāvēšanas laikā jābūt labai gaisa plūsmai, lai drogai neveidotos pelējums un tā ātrāk izžūtu. Var žāvēt arī cepeškrāsnī +40 grādos.

Augļus ievāc pilnībā ienākušos, kad čemurā tie visi ir melni violetā krāsā, parasti – augustā un septembrī. To sulai piemīt organismu spēcinoša iedarbība, iesaka lietot, ja moka klepus, ir angīna, tāpat artrīta, reimatisma, nieru slimību gadījumos. Sula palīdz samazināt paaugstinātu ķermeņa temperatūru un veicina atkrēpošanu. Glāzi sulas saldina ar ēdamkaroti medus, dzer trīs reizes dienā.

Tautas medicīnā lieto arī plūškoka lapas, mizu un jaunos zarus, kas der kā diurētisks un caurejas līdzeklis.

Ja moka podagra – palīdz kaltētu ogu komprese, ja locītavu sāpes, radikulīts – kaltētu ziedu komprese kopā ar kumelīšu ziediem. Šo ziedu drogas ņem vienādās devās, aplej ar karstu ūdeni un ļauj ievilkties. – Man šāda komprese ļoti palīdzēja, kad dārza darbos biju sastiepis muguru, – atklāj Eglons Brūns.

Lietojums ir arī lapām. Tās nedaudz pasutina vai patur karstā ūdenī, tad izlīdzina, nedaudz apžāvē un liek uz slimās vietas, ja ir apdegums vai sasitumi. Savukārt hroniska aizcietējuma gadījumā pavasarī var dzert no lapām vārītu ķīseli, bet rudenī to vāra no plūškoka ogām.

Lai atvairītu prostatu un arī ļaundabīgus audzējus, Eglons Brūns iesaka profilakses nolūkā katru dienu kādas trīs nedēļas no rītiem dzert melnā plūškoka ogu sulu. – Vispirms iedzer 100 ml destilēta ūdens, tad – 100 ml sulas. Jāievēro, ka ēst drīkst tikai pēc pāris stundām, – augļkopis dod padomu.

Sarkanais plūškoks – skaistumam

Pirms vairākiem gadiem “Meldri E.B.” izmantoja Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu saimniecības pārveidei. Augļkopis iegādājās augļu un ogu maļamo iekārtu, sulu spiedi un karsējamo katlu. Nu varēja izveidot sertificētu pārstrādes uzņēmumu.

Eglons Brūns savu produkciju ved uz Rīgu, uz Kalnciema ielas tirdziņu, kas darbojas sestdienās. Tur viņš piedāvā ne tikai paša audzētos ābolus, bet to sulu, kā arī plūškoka augļu sulu, ziedu sīrupu un tēju.

– Savvaļā augoša melnā plūškoka augļiem ir spēcīgāka iedarbība nekā kultūršķirnei, bet sarkanā plūškoka augļus izdosies lietot ne vairāk par reizi, jo iespējamas letālas sekas, – sarunas nobeigumā brīdina augļkopis.

Sarkanais plūškoks ir indīgs. Tam ir vairāk dekoratīva nozīme.

Galerijas nosaukums

Plūškoka ziedu tēja
• 1 ēdamkarote drogas
• 250 ml ūdens

Plūškoka ziedu drogu aplej ar verdošu ūdeni un ļauj 15 minūtes ievilkties. Sagatavotu dzērienu izdzer dienas laikā. Var pievienot medu. Kā jebkuras drogas, nevajadzētu lietot ilgstoši, bet pamainīt ar citām.

Pagatavoto izvilkumu var lietot saaukstēšanās gadījumā vai profilaksei pret saaukstēšanos un gripu. Ja ir angīna, skalo kaklu. Ja moka klepus, uzvāra karstu tēju un zem dvieļa ieelpo karstus tvaikus.

Ogu sīrups

Nomazgātus un attīrītus ogu ķekarus aplej ar karstu ūdeni, kuram uz litru pievienotas 2,5 ēdamkarotes citrona sulas. Izkāš, pieber cukuru attiecībā 1:1 un uzkarsē līdz +90 °C. Sagatavoto sulu ar attiecīgo cukura daudzumu vāra katlā. Ar karoti nepārtraukti maisa, kamēr viss cukurs izšķīdis. Nosmeļ putas. Vārīšanas ilgumu nosaka pēc cukura daudzuma – jo vairāk cukura, jo mazāk sīrups jāvāra. Parasti vāra 5–10 minūtes. Ilgāk par 10 minūtēm nav ieteicams, jo tad samazinās sulas īpašības un vērtība. Turklāt ar 5–10 minūtēm ir pietiekami, lai sīrups labi uzglabātos bez pasterizēšanas.

Lai uzlabotu plūškoka sīrupa garšu, pievieno citronu sulu.
Karstu sīrupu pilda traukos.
Pievieno tējām – veselības uzlabošanai.

Kaltētu ogu uzlējums
• 20 g kaltētu ogu
• 250 ml ūdens

Ogas uz 8–10 minūtēm iemērc aukstā ūdenī, tad ogas uzvāra un aptuveni 15 minūtes patur karstumā (uz plīts malas vai karstumā). Izdzer dienas laikā.

Palīdz, ja ir problēmas ar nierēm.

Ziedu sīrups
• 25 plūškoka ziedu čemuri
• 1 kg cukura
• 2 citroni
• 1 l ūdens

Traukā saliek plūškoka ziedu kopas, kas norautas no resnākajiem kātiņiem. Pārlej ar svaigi spiestu citronu sulu un smalki sarīvētu citronu miziņu. Katlā ieber cukuru, pielej ūdeni un karsē, līdz cukurs izkusis, bet nepieļauj ūdens vārīšanos. Noņem katlu no uguns, pievieno tam bļodiņas saturu ar ziediem, samaisa ar karoti visas sastāvdaļas, uzliek katlam vāku un ļauj visam ievilkties 2–3 dienas. Pēc tam caur marli vai sietu nokāš sīrupu un iepilda izkarsētās pudelēs vai burkās. Sīrupu uzglabā ledusskapī.

To dzer, atšķaidītu ar ūdeni, var pievienot citrona šķēlīti. Sīrups labi garšos pie pankūkām, var izmantot krēmiem un saldajām mērcēm.

Ievārījums
• 1 kg plūškoka ogu
• 1,2 kg cukura
• 0,3 l ūdens

Ogas diennakti mērcē aukstā ūdenī, lai daļēji izšķīstu miecvielas. Pēc mērcēšanas 10–15 minūtes blanšē karstā ūdenī. Tad liek cukura sīrupā un lēni vāra, kamēr ievārījums gatavs. Karstu sapilda traukos un noslēdz.

Plūškoka ogu sula

Ogas ievāc pilnībā gatavas, kad tajās visvairāk sulas. Lai samazinātu rūgtumu, pirms sulas izspiešanas ogas sasaldē vai blanšē. Pēc blanšēšanas liek tvaicējamā katlā un spiež sulu. Pilda pudelēs un hermētiski noslēdz.

Ļoti iedarbīgs līdzeklis saaukstēšanās reizē; aktīvi veicina organisma vielmaiņu; labvēlīgi ietekmē gremošanu un nieru darbību. Lieto kā profilakses līdzekli pret prostatu un ļaundabīgiem audzējiem, bet nav ieteicams lietot grūtniecēm.

LA.lv