Ziemīgas pusdienas 0

Ziemā ēdienkartē nav tik daudz salātu, dārzeņu, augļu un ogu kā vasarā, bet organismam vajag krietni vairāk enerģijas. Piedāvājam vienkāršus, sātīgus ziemīgus ēdienus brīvdienu pusdienu galdam!

Reklāma
Reklāma

 

Pankūku zupa*

Pankūkām:

100 ml piena,

130 g kviešu miltu,

2 olas,

½ tējkarotes sāls.

Zupas buljonam:

FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
Kokteilis
Vārdu maģija: ko par tevi atklāj burtu skaits tavā vārdā
Lasīt citas ziņas

Seleriju sakne, burkāni, seleriju kāti, sāls un melnie pipari – vajadzīgs tikai buljons.

Pankūku pildījumam:

150 – 200 g viegli kūstoša siera (Krievijas, Holandes, Gouda, var arī kausēto, galvenais, lai ir tāds, kas labi kūst), zaļumi pēc vēlēšanās – kinza, pētersīļi, dilles.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pankūkām sajauc visas sastāvdaļas, izmaisa mīklu un izcep lielās pankūkas.

Sarīvē sieru, uzkaisa uz pankūkas arī zaļumus un stingri sarullē. Ja gribas asāku zupu, pankūku pildījumam var pievienot sakapātus ķiplokus.

Sagriež mazās ruletītēs. Tās izkārto uz šķīvja un pārlej ar karstu buljonu (lai siers izkūst un nofiksē, citādi tās izrullēsies).

Ļoti aromātiska zupa, izkusušais siers kopā ar buljonu dod jauku garšas buķeti.

 

Salātu ruletītes


1 ola,

70 ml piena,

80 – 90 g kviešu miltu,

šķipsniņa kurkumas,

½ tējkarotes sāls,

1 burkāns,

100 g svaigā siera,

50 g brokoļa,

1 – 2 ēdamkarotes olīveļļas,

2 ēdamkarotes sezama sēkliņu,

½ tējkarotes kurkumas,

½ tējkarotes sakapātu ķiploku,

sāls un malti melnie pipari.

No olas, piena, miltiem un sāls sagatavo mīklu un izcep 4 pankūkas.

Burkānu nomazgā, notīra un sarīvē uz rupjas rīves. Svaigo sieru sagriež gabaliņos un apcep eļļā kopā ar kurkumu un šķipsniņu sāls, beigās pievieno ķiplokus un kopā ar eļļu pārlej burkāniem. Apgrauzdē sezama sēkliņas un pievieno salātiem. Brokoli sadala mazās rozetēs un arī pievieno salātiem.

Pankūkā liek salātus un sarullē. Garšīgi pie zupas!

 

Siltās maizītes
 (16 gab.)

Mīklai:

300 g kviešu miltu,

50 ml skābā krējuma,

100 ml piena,

100 ml ierauga,

40 ml augu eļļas,

1 tējkarote sāls,

1 tējkarote cukura.

Pildījumam:

200 g Krievijas siera,

2 tomāti,

½ ķiploku daiviņas,

½ tējkarotes sāls,

½ tējkarotes maltu melno piparu.

Ieraugam:

215 ml jogurta,

1 tējkarote cukura,

¼ tējkarotes sodas,

75 g kviešu miltu.

Vakarā sajauc visas ieraugam paredzētās sastāvdaļas un atstāj siltā vietā, lai ierūgst. No rīta gatavo mīklu – eļļu ieberž miltos, pēc tam pieliek pārejās sastāvdaļas un uz 1 – 1,5 stundām atstāj siltā vietā. Uztaisa 16 – 18 bumbiņas, izrullē 3 cm biezumā, uzliek uz pannas un saspiež galiņus. Kad mīkla uz pannas pastāvējusi 15 minūtes, ieliek pildījumu un cep 20 minūtes +200 °C. Garšo brīnišķīgi – liegi, gaisīgi, var uzreiz notiesāt 5 šādas maizītes!

Reklāma
Reklāma

 

Kartupeļu zvaigznītes


10 kartupeļi,

3 ēdamkarotes olīveļļas,

1,5 ēdamkarotes kviešu miltu,

½ tējkarotes kurkumas,

½ tējkarotes sāls,

1∕3 tējkarotes maltu melno piparu,

1 ķiploka daiviņa.

Kartupeļus nomazgā, nomizo un sagriež 5 mm biezās šķēlītēs. Ar formiņu, kuru parasti izmanto piparkūku cepšanā, no kartupeļiem izspiež zvaigznītes (pārpalikumus var izmantot zupai). Kartupeļu zvaigznītes saliek bļodā, aprasina ar eļļu, pārkaisa ar sakapātu ķiploka daiviņu un samaisa. Tad pārkaisa ar miltu maisījumu, kuram pievienota sāls un garšvielas. Izliek uz pannas un cep +180 grādu temperatūrā 10 – 15 minūtes, līdz kartupeļi kļūst zeltaini. Pasniedz ar krējuma – ķiploku mērcīti.

 

Vistas žuljēns

100 g Monterigo siera,

125 ml piena,

6 ēdamkarotes saldā krējuma,

100 g vārītas vistas gaļas,

3 – 4 ēdamkarotes kviešu miltu,

1 burkāns,

50 g brokoļu.

Vispirms novāra brokoļus, sadalītus mazās rozetēs, un burkānus, sagrieztus plānās šķēlītēs. Nokāš un visu samaisa. Dārzeņiem pievieno nedaudz sāls, maltus melnos piparus. Vistas gaļu novāra un sagriež gabaliņos.

Gatavo siera masu – katliņā sajaucot saldo krējumu ar pienu, kviešu miltiem un sarīvēto sieru. Nepārtraukti maisot, uzkarsē uz nelielas uguns, līdz masa sabiezē.

Mazajos žuljēna trauciņos vispirms ielej ēdamkaroti siera masas, tad kārto vistu ar dārzeņiem. Dārzeņus pārsedz ar siera masu un liek cepeškrāsnī +180 grādu temperatūrā aptuveni uz 10 – 15 minūtēm. Rotā ar timiāna zariņu vai bazilika lapiņām. Ļoti sātīgs un gards pusdienu ēdiens. Trauciņš it kā mazs, bet kopā ar svaigu maizīti šķiet, ka paēstas kārtīgas pusdienas!

 

 

* Visas receptes – 4 cilvēkiem.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.