Plosti pie Zaķusalas 20. gados.
Plosti pie Zaķusalas 20. gados.
Arhīva foto

1919. gada 26. martā. “Buržuju” pārvietošana uz Zaķusalu 0

Pirms 100 gadiem laikraksts “Cīņa” publicēja iepriekšējā dienā pieņemto Rīgas apsardzības rajona Revolucionārās kara padomes pavēli par “buržuju” padzīšanu no Rīgas centra uz nometnēm Zaķusalā, Kundziņsalā un Sarkandaugavā. Koncentrācijas nometņu izvietošana uz Daugavas salām mūsdienu vēsturnieku skatījumā ir vērtējama kā Pētera Stučkas sarkanā terora augstākais punkts.

Reklāma
Reklāma
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Kokteilis
Krišjāņa Kariņa sieva Anda publisko emocionālu vēsti vīra atbalstam: “Es apprecēju vienu no drosmīgākajiem, godīgākajiem, gudrākajiem un labestīgākajiem vīriešiem pasaulē” 435
Lasīt citas ziņas

“Neapšaubāmi, šo rīkojumu var uzskatīt par vienu no nežēlīgākajiem un baisākajiem lielinieku režīma pastrādātajiem noziegumiem,” raksta vēsturnieks Jānis Šiliņš.

Pavēlē nosaukto Rīgas centra ielu iedzīvotājiem “kuri nav fiziska darba strādnieki vai fiziskā darba strādniekiem un sarkanarmiešiem piederīgie, vai kuri nav nodarbināti fabrikās, darbnīcās, padomju veikalos vai padomju iestādēs”, savas mājvietas bija jāatstāj līdz 27. marta plkst. 8 vakarā – tātad nākamajā dienā pēc dokumenta publicēšanas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Turklāt pavēlē tika īpaši uzsvērts, ka “aizejot no saviem dzīvokļiem, augšminētie pilsoņi nedrīkst aiznest lieku pārtiku, mēbeles, drēbes, traukus, nedz citu inventāru”. Dzīvokļu atslēgas bija jāatdod sētniekam.

Formālais iemesls necilvēcīgajam, pat absurdajam rīkojumam bija it kā gadījumi citās Latvijas pilsētās, kur “buržuji no pagrabiem un namu logiem apšaudījuši sarkanās armijas daļas un strādnieku kaujas pulciņus”. Tomēr faktiski šis pasākums iekļāvās kopējā tendencē – buržuāzijas jeb pilsonības pakāpeniskā izmērdēšanā, lai to iznīcinātu kā šķiru.