Kopā ar bērniem 0


Puzuru darbnīca
Sestdien, 5.novembrī, plkst. 12 Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornī norisināsies izzinoši – radošā nodarbība “Nu atbrauca Mārtiņdiena deviņiem kumeļiem”, kurā varēs iepazīt Mārtiņdienas svinēšanas tradīcijas un iemācīties darināt senlatviešu telpu dekorus – puzurus.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Mārtiņdiena iezīmē rudens izskaņu un atver vārtus ziemai. Šajā laikā ir pabeigti visi lauka darbi, laiks ārā kļūst vēsāks un saimes istabā notiek vakarēšana, sākas arī puzuru vēršana. Šie telpu rotājumi latviešiem bija kā sakārtota visuma simbols un tam piemita maģiska iedarbība. Arī mūsdienās telpu dekorēšanai var izmantot no niedrēm vai salmiem darinātus puzurus, kas ikvienā mājā ienesīs svētību. Radošās nodarbības laikā būs iespējams iemācīties izgatavot puzurus sava mājokļa rotāšanai, uzzināt vairāk par puzuru nozīmi, kā arī iepazīt Mārtiņdienas nozīmi un tās svinēšanas tradīcijas.

Dalības maksa nodarbībā 4,50 eiro, pirmskolas vecuma bērniem 1,50 eiro, materiāli tiks nodrošināti.

***

CITI ŠOBRĪD LASA

LeNeSOns un Lenijs satiksies “Bērnu albumā”
Sestdien, 5. novembrī LNSO aicina mazos mūzikas mīļotājus uz tikšanos ar bērnu iemīļoto LeNeSOnu un viņa jaunajiem draugiem izglītojošā koncertizrādē “LeNeSOns un rotaļlietas”. Izrādē šoreiz skanēs skices no Pētera Čaikovska “Bērnu albuma”.

Kādā lauku mājā agrā ziemas rītā bērns pamostas un atceras, ka viņam dzimšanas diena. Uz dāvanu galda – koka zirdziņš un alvas zaldātiņi.

Kā vienmēr šī cikla koncertos, LNSO diriģēs Andris Vecumnieks, kurš iesaistīsies arī sarunās ar abiem galvenajiem varoņiem – Leniju un LeNeSOnu. Kā uzvedīsies abi jaunie mūzikas mīļotāji, tas daudzējādā ziņā būs atkarīgs no aktieriem Armanda Berģa un Alekseja Geiko. Par tekstiem un uzvedību atbildīgs arī režisors Andris Kalnozols, savukārt par bildēm – Velta Emīlija Platupe.

Divās epizodēs kopā ar LNSO muzicēs divi pavisam jauni solisti: skatā ar zemniekiem solo spēlēs akordeoniste Darja Grjaznova, kas mācās Limbažu mūzikas skolas 1. klasē pie Natālijas Meļņikovičas, savukārt Neapolē ar trompeti viesosies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas 9. klases audzēknis Mārtiņš Zujs, kora skolotājs ir Kārlis Jēkabsons.
Koncertizrāde domāta bērniem no 5 līdz 10 gadu vecumam.

Koncerti notiks plkst. 11 (krievu valodā) un 14 (latviešu valodā) Lielajā ģildē. Biļešu cenas: 5, 7, 10, 15 eiro.

***

Brīvdabas muzejā jau svinēs Mārtiņus
Svētdien, 6. novembrī, no plkst. 10 līdz 16 Brīvdabas muzejā norisināsies Mārtiņa dienas svinības. Mārtiņš atver ziemai vārtus, lai lieli un mazi maskās tērpti ciemiņi, folkloras kopu vadībā, nestu prieku un svētību senajā latviešu sētā. Būs Mārtiņdienas cienasts un “Mārtiņa beķerejas” sarūpētie pīrādziņi.

Reklāma
Reklāma

Mārtiņdienas svinības sāksies ar dievkalpojumu Usmas baznīcā plkst. 10. No plkst. 12 līdz līdz 15 – dziesmots masku gājiens no Centrālās ieejas uz Kurzemes sētu folkloras kopu vadībā. Danči, dziesmas un rotaļas dižajā sētā. Senās lauku spēles kopā ar Aldoni Baldiņu. Maskošanās Kurzemes laidara šķūnī.

Kurzemes mājas istabā no plkst. 12 līdz 15 pašiem mazākajiem būs iespēja piedalīties Čiekurgailīšu rotāšanā, plkst. 12.30 un 14.30 būs bezmaksas ekskursijas “Mārtiņa svinības senajā latviešu sētā”, savukārt plkst. 15 sāksies asku gājiens no Kurzemes sētas līdz Priedes krogam. Rāpšanās pēc rudens balvām Umurkumura stabā, nebēdnīgi danči kopā ar folkloras kopām un svinīgā gailīšu makarēšana kroga dižsaimnieka vadībā.

Visas dienas garumā maskošanās, amatnieku un pārtikas tirgotāju tirdziņš. Būs radošās darbnīcas kokamatnieka un kalēja zeļļu vadībā, izjādes zirga mugurā.

***

Veļu laiks Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā
Svētdien, 6. novembrī, plkst. 12 un 15 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienas programmu “Veļu laiks un kapu tradīcijas Rīgā”, kuras laikā notiks īpaša ekskursija, bērniem būs iespēja darboties “Radošajā darbnīcā”, kā arī būs apskatāma visa muzeja ekspozīcija.

Ģimenes dienas programmas ekskursijas tēma – “Liecības par senajām apbedīšanas tradīcijām Rīgā – muzeja ekspozīcijā, Rīgas Doma krustejā un Doma dārzā”. Tās dalībnieki varēs gūt ieskatu par to, kādas Rīgā bijušas vēsturiskās reālijas, kas saistītas ar cilvēku aizvadīšanu mūžības ceļos, kuras gadsimtu gaitā ir gan mainījušās, gan daļēji saglabājušās līdz mūsu dienām.

Savukārt radošajā darbnīcā “Zīmējam, krāsojam, darbojamies!” bērni aicināti gūt krāsu prieku un savas varēšanas prieku, iespējams, vienlaicīgi izsakot sajūtas, kas gūtas ekskursijā. Veļu laiks tiek uzskatīts arī par aizrautīgu mīklu minēšanas laiku…

Ģimenes dienas ieejas maksa 1,42 eiro, pensionāriem, studentiem, skolēniem 0,71 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – bez ieejas maksas.

***

“Līvu diena” kopā ar “Skandiniekiem”
Svētdien, 6. novembrī, no plkst. 12 līdz 16 Kultūras un tautas mākslas centrā “Ritums” turpināsies tradīciju pasākumu cikla “Līvu diena” otrā sezona.

Pasākuma lektore Inese Krūmiņa dalīsies savās zināšanās par ķermeņa sagatavošanu ziemai, kā arī par to, kas ir Veļu pirtis. Muzikālajā sadaļā uzstāsies folkloras draugu kopa “Skandinieki”, kas šogad svin savu 40. jubilejas gadu.

Kopā ar Julgi Stalti baudīsim Veļu laika mielasts, bet radošajās darbnīcās dvēseles ēnu mācīs zīmēt Līga Lapuķe, pārlaiku valodu spēles apgūt palīdzēs Linda un Reinis Zumbergi, savukārt īpašumzīmju aizsargkalumu darbīcu vadīs Jakubovsku ģimene.

Dalības maksa pieaugušiem 3, ģimenēm – 5 eiro.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.