** 1


Uzskati ir mainījušies, rasisms tiek nosodīts, rasu teorijai nav gūti zinātniski pierādījumi. 1965. gada 21. decembrī ANO Ģenerālajā asamblejā tika apstiprināta Starptautiskā konvencija par jebkuras rasu diskriminācijas izskaušanu. Tomēr gadu simteņos un pat tūkstošos cilvēka apziņā nogulsnējusies ideja par baltu ādu kā pārākuma apliecinājumu nav izgaisusi bez pēdām: pretēji eiropiešiem ar gaišu ādu, no kuriem daudzi neiebilst, ja āda iedeg un kļūst tumšāka, tūkstošiem pasaules tumšādaino iedzīvotāju tiecas iegūt gaišāku ādas toni. Piemēram, Senegālā aptaujas dati liecina, ka šajā valstī 67% sieviešu vecumā no 15 līdz 55 gadiem lieto ādu balinošus līdzekļus. Tendenci stiprina daudzu tumšādaino slavenību rīcība, piemēram, gaišākas nekā pirms dažiem gadiem, turklāt blondas sabiedrībā parādās populārās dziedātājas Rianna un Bijonsī. Ar to zvaigznes izpelnījušās nosodījumu par vēlmi norobežoties no savas izcelsmes un vēstures.

Reklāma
Reklāma

**

Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Ja ir pieprasījums, ir arī piedāvājums. Āfrikas un Āzijas valstis, kā arī Indijas tirgu pārplūdina ādas balināšanas produkti, kas ne vienmēr ir droši un pārbaudīti. Sastāvdaļas, kam piemīt balinošs (drīzāk gan – kodinošs) efekts, visbiežāk ir dzīvsudraba sāļi, kortizons vai hidrokvinons, kas kopumā ļoti nelabvēlīgi ietekmē ādu. Taču dzirdēts arī par gadījumiem, kad sievietes centušās baltināt ādu ar veļas balināmajiem līdzekļiem vai ar ķīmiju, ko izmanto, lai matus padarītu blondus. “Lietojot šādus līdzekļus, cilvēki neiedomājas, kādu reakciju kaskādi tie izraisa. Tajos ir daudz aktīvu vielu, kas veicina brīvo radikāļu izdalīšanos un līdz ar to nelabvēlīgi ietekmē šūnas un asinis,” akcentē profesors Jānis Ķīsis.

**

Ādas balināšana, izmantojot šādu smago artilēriju, bieži vien beidzas slimnīcā, jo jāārstē smags dermatīts, kam turklāt mēdz būt bakteriālas komplikācijas. Toksiskie balinātāji var izraisīt arī citas problēmas, piemēram, arteriālā asinsspiediena paaugstināšanos, diabētu, nieru darbības traucējumus, veicināt audzēju veidošanos. Dažu Āfrikas valstu ārsti atzīst, ka vēl pirms 30 gadiem ādas balināšanas seku epidēmija neesot bijusi vērojama. Tas, ka sievietes ar tumšu ādu kopš dzimšanas piepeši vēlas būt gaišākas, esot pēdējo gadu modes kliedziens.

**

CITI ŠOBRĪD LASA

Cilvēki ar gaišu ādu tiecas drīzāk nevis pēc vēl gaišāka, bet gan pēc vienmērīga toņa, tāpēc mēdz likvidēt vai maskēt dzimumzīmes un dažādu veidu pigmentācijas plankumus. Tāpat kā senatnē, arī mūsdienās viens no pieejamākajiem dabiskajiem ādas balinātājiem ir C vitamīnu saturošas skābes, kas atrodamas, piemēram, dzērvenēs un citronos. Lietojot tās, tiek noņemta ādas virskārtiņa, jaunā āda ir gludāka un tīrāka, tātad skaistāka. Līdzīga iedarbība ir arī ādas pīlingam.

**

Ādas pigmentāciju rada ādas virskārtā esošās šūnas melanocīti. Tie ražo pigmentu melanīnu. Saulē ultravioleto staru ietekmē melanīns izdalās pastiprināti, jo tā uzdevums ir pasargāt organismu no starojuma kaitīgās iedarbības. Tādējādi veidojas iedegums – āda kļūst tumšāka.

**

Dažkārt melanīns veidojas pastiprināti un nevienmērīgi. Tad uz ādas parādās pigmentācijas plankumi. Tā var notikt hormonālo svārstību dēļ (pusaudža vecumā, grūtniecības laikā, lietojot hormonālo kontracepciju) vai fototoksisku vielu ietekmē (tās var būt dažādas smaržvielas, augu esences, medikamenti). Plankumi rodas arī tad, ja melanocīti pastiprinātas ultravioleto staru ietekmes dēļ ir bojāti un melanīnu izstrādā nemitīgi. Tas galvenokārt vērojams ķermeņa daļās, kas visvairāk pakļautas saules stariem, – uz rokām, plaukstu virspusē, uz sejas un kakla, nereti arī uz pleciem redzami nelieli, apaļi plankumiņi, kas nepaceļas virs ādas. To dēvē par lentigo, un no tā iespējams izvairīties, sargājot ādu no saules: nepārsauļojoties, pietiekami bieži un daudz lietojot sauļošanās krēmus, neapmeklējot solāriju.

**

Lielākoties hiperpigmentācija ir estētiska problēma, nevis veselībai bīstams stāvoklis. Plankumus iespējams maskēt ar kosmētiskiem līdzekļiem, piemēram, tonālajiem krēmiem, vai izmantot ādu balinošus produktus. Plašas iespējas paver arī estētiskā dermatoloģija – pieejams ķīmiskais pīlings, dažādas lāzerprocedūras. Ja novēro pārmaiņas ādā un parādās jauni plankumi, ieteicams tomēr vērsties pie speciālista un noskaidrot cēloņus.

Reklāma
Reklāma

**

Vitiligo savukārt ir ādas laukumu depigmentācija. Tā piemeklē cilvēkus ar gaišu ādu, bet tumšādainos – biežāk. Iemesls – melanocīti pārstāj funkcionēt vai iet bojā. Tā var notikt, ja sākas autoimūna saslimšana un organisms sāk iznīcināt melanocītus, jo uztver tos kā iebrucējus. Reizēm vainojama iedzimtība vai saskare ar industriālo ķīmiju, piemēram, vitiligo var apdraudēt ķīmisko tīrītavu darbiniekus. Nav iespējams prognozēt, kā un kur gaišie plankumi radīsies, vai tie izpletīsies un cik lieli būs. Slimība nav ne lipīga, ne dzīvībai bīstama, tomēr izraisa diskomfortu – cilvēks nav apmierināts ar savu izskatu. Izskanējis viedoklis, ka ar vitiligo slimojis popmūzikas karalis Maikls Džeksons, kurš ārstējies, balinot veselos ādas laukumus.

**

Vitiligo ārstēšana atkarīga no cēloņiem. Viena no iespējām – lietot kortikosteroīdus saturošas ziedes, kas pakāpeniski atjauno pigmentāciju baltajos ādas laukumos, tomēr šādi līdzekļi izraisa daudz nevēlamu blakņu. Vitiligo skartas ādas izskatu vēl var uzlabot ar medikamentiem, kas ietekmē imūnsistēmu, ar gaismas terapiju, lāzerterapiju un ķirurģiskām metodēm. Mēdz lietot arī mikropigmentāciju, kas līdzinās tetovēšanai: ādas gaišajos laukumos implantē pigmentu, tomēr šim paņēmienam tāpat piemīt daudz trūkumu: var neizdoties precīzi salāgot toņus, un tetovētajiem laukumiem ir tendence izbalēt, turklāt pati procedūra var provocēt vitiligo pastiprināšanos.

**

Ir cilvēki, kuriem ģenētiska defekta dēļ melanīns organismā neveidojas. To dēvē par albīnismu. Albīniem ir ļoti gaiša āda, balti mati, skropstas un uzacis, acis – lielākoties gaiši zilas, kas noteikta veida apgaismojumā organisma īpatnību dēļ var šķist sārtas. Melanīna trūkuma dēļ albīni ir sevišķi jutīgi pret saules stariem, var būt arī redzes problēmas. Dažos albīnisma gadījumos organisms tomēr sāk ražot nelielu daudzumu melanīna – tā var notikt jau bērnībā vai pusaudža vecumā, tomēr lielākoties šiem cilvēkiem āda ir nemainīgi sniegbalta.

36,6 °C konsultants JĀNIS ĶĪSIS, dermatologs, venerologs

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.