Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Shutterstock

Aknu transplantācijas operācijas arvien vairāk tiek izmantotas, ne tikai ārstējot aknu mazspēju, bet arī aknu vēzi, tāpēc pārsteidz, ka ministrija ātri spēj atrast 34 miljonus eiro reformām, par kurām tikpat kā nekas nav zināms, bet nevēlas piešķirt naudu operācijām, kas izglābj cilvēku dzīvību. Vairāk nekā četri miljoni eiro papildus ir piešķirti radioloģiskajiem izmeklējumiem, ar kuriem gan neviens pacients nav izārstēts,” saka dakteris Vilmanis. 0


Valdība 2015. gada 22. decembrī nolēma grozīt Ministru kabineta noteikumus par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, svītrojot sadaļu, ka valsts aknu transplantāciju apmaksā tikai bērniem un pusaudžiem līdz 18 gadu vecumam, līdz ar to atzīstot, ka šīs operācijas tiek veiktas arī pieaugušajiem, sākot no 2016. gada 1. jūlija. Šādu labojumu varēja izdarīt tādēļ, ka Veselības ministrija (VM) par to bija vienojusies ar Finanšu ministriju. Bet vienoties varēja tādēļ, ka bija zināms šo operāciju finanšu avots – ietaupījumi no laboratoriskajiem izmeklējumiem. Proti, VM, veicot izmaiņas laboratorisko izmeklējumu saņemšanas kārtībā, paredzēja, ka gadā ietaupīsies vairāki miljoni eiro. NVD informēja, ka līdz septembrim bija ietaupīti jau 1,6 miljoni eiro. Bija plānots, ka no šīs summas 500 tūkstošus eiro novirzīs aknu pārstādīšanai desmit cilvēkiem gadā, taču tieši šāda summa bija nepieciešama arī ģimenes ārstiem. Kapitācijas naudas palielinājumam ģimenes ārstu praksēm tika piešķirti 311 000 eiro, savukārt prakšu uzturēšanas izdevumiem – 224 000 eiro.

Reklāma
Reklāma
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Lasīt citas ziņas

Šā gada 27. septembra valdības sēdē ministri atkal grozīja MK noteikumus par veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību, norādot, ka aknu transplantācijas operācijas no valsts budžeta tiks apmaksātas, sākot no 2018. gada 1. janvāra.

“Kā lai tam tic, ja nav pildīti iepriekšējie solījumi? Nav taču izslēgts, ka 2018. gadā atkal labos noteikumus, jo izrādīsies, ka naudas nav,” secina ķirurgs Vilmanis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Veselības ministre Anda Čakša jau iepriekš atzinusi, ka, “ieliekot jaunu pakalpojumu esošā budžeta ietvaros, mēs atņemam rindu kādam citam”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.