Hormonu diktāts 0

Sporta ārste Sandra Rozenštoka atzīst, ka liela fiziska slodze mēnešreižu dienās liek organismam pielāgoties un sagādā tam papildu stresu. Ja ir sūdzības vai arī tās parādās aktivitāšu laikā, vēlams konsultēties ar ginekologu un, ja neatrodas atbilde, ar sporta ārstu.

Reklāma
Reklāma
13 pazīmes, kas liecina – tavs partneris ir “toksisks” un zog tavu laimi 9
Ukrainas galvenais izlūks palika dzīvs – detaļas, kā Kijivai izdevās izjaukt “Putina vilku suņa” atentātu pret Budanovu
Krimināls
Jūrmalā pazudusī māte ar mazuli atrasti sveiki un veseli 32
Lasīt citas ziņas

Sievietes hormonālā sistēma ir ļoti jutīga. Meitenei, kam menstruālais cikls vēl nav nostabilizējies, vai arī profesionālai sportistei, kurai ir intensīvi un bieži treniņi, sacensības un lidojumi uz tālām zemēm, nereti hormonālais ritms mēdz izjukt un mēnešreizes var sākties ātrāk vai aizkavēties. Tas jāņem vērā, arī atbrīvojoties no svara, kas jādara ļoti pakāpeniski. Daktere Sandra Rozenštoka min piemēru: sportiste svērusi 62 kilogramus, no kuriem divus gribējusi zaudēt. Kad tikusi vaļā no pēdējā, uz ilgāku laiku pazudušas mēnešreizes, jo organismā zudis nepieciešamais līdzsvars.

Sievietes, kuras lieto hormonālo kontracepciju, ikmēneša norises laiku var regulēt, turklāt padarīt menstruācijas īsākas un vieglākas, taču ne visas šo iespēju vēlas izmantot. “Vairākām manām pacientēm, kuras skrien maratonu, šķiet, ka šie medikamenti traucē trenēties, jo aiztur organismā šķidrumu. Turklāt arī treneri to ne vienmēr iesaka, piemēram, alpīnistēm, kuras kāpj kalnos, jo tad palielinās trombozes rašanās risks,” atklāj Ineta Vasaraudze, piebilstot, ka parasti tomēr ir iespējams piemeklēt atbilstīgus līdzekļus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.