Foto – Shutterstock

Aktivitātes ceļojumā laikā jāplāno gan bērniem, gan pieaugušajiem 1


Lai arī piektā daļa aptaujas dalībnieku norādījusi, ka ceļošana ar bērniem nekādas grūtības nesagādā, tomēr vairākums atzinuši, ka pastāv dažas būtiskās atšķirības starp ceļošanu kopā ar bērniem vai bez viņiem. Gandrīz viena piektā daļa jeb 19% atzinuši, ka vislielākās neērtības sagādā mantas līdzi ņemšanai. Vecāki atzīst, ka ar bērniem „nekad neko nevar zināt”, tādēļ vienmēr tiek ņemtas līdzi daudz drēbes un citas nepieciešamās lietas.
Savukārt 15% respondentu norādījuši, ka ceļojot kopā ar bērniem, tā pa īstam nemaz nevar atpūsties, jo visu laiku ir jāuzrauga atvases, lai tās nepazustu vai nesavainotos.
„Lai ceļošana visai ģimenei būtu patīkama, izvēloties ceļojumus, svarīgi ir ņemt vērā vai izvēlētajā atpūtas vietā ir pieejamas izklaides arī bērniem. Tie ir ar pastiprinātu drošību nodrošināti baseini bērniem, bērnu izklaides klubiņi jeb animatoru pakalpojumi, kā arī kūrorta vietās ierīkoti bērnu spēļlaukumi,” ceļojuma izvēli komentē tūroperatora NOVATOURS mārketinga speciāliste Marija Sannikova. „Gandrīz katrā atpūta vietā ir pieejami specializētie viesnīcu numuriņi, kas paredzēti ģimenēm. Daudzas viesnīcas piedāvā arī specializēto bērnu ēdienkarti, kas nozīmē, ka ēdiena pagatavošanā ir izmantots mazāk sāls un tā sastāvā ir vairāk svaigu dārzeņu un augļu.”
„Māmiņu Kluba” fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne aicina drošības sajūtu ceļojuma laikā veicināt ar labu motivāciju. „Bailes atkāpjas, ja ir optimistisks noskaņojums, un skaidrs ceļojuma plāns. Pirms brauciena ikvienam vajadzētu pakonsultēties ar ārstu par veselības stāvokli un medikamentiem, ko var ņemt līdzi uz izraudzīto ceļojuma valsti. Ja ir iespēja, tad būtu vērts sarunāt ar ārstu, ka būs iespēja saņemt konsultāciju, nepieciešamības gadījumā, pa telefonu. Pārsvarā šīs konsultācijas nav vajadzīgas, bet tas ģimenei dos drošības sajūtu,” ierosina fizioterapeite.
15% aptaujas dalībnieku arī atzinuši, ka vislielākās pūles, lai ceļojums visai ģimenei būtu patīkams, būtu jāiegulda tā plānošanā. Svarīgi ir saplānot ceļojuma laika aktivitātes tā, lai interesanti būtu gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Fizioterapeite arī aicina vecākus, plānojot ceļojumu, ņemt vērā bērna vecumu un vajadzības, un parūpēties, lai bērnam ceļojuma laikā būtu vieta, kur spēlēties. „Jāizvēlas vietas, kur piedāvājumā ir bērnu istabas un spēļu laukumi. Spēļu laukumā notiek vislabākās fiziskās aktivitātes bērnam – rāpošana, kāpelēšana, pievilkšanās, šūpošanās – viss, ko bērns izvēlās un pats tiek galā, pozitīvi ietekmē viņa fizisko attīstību. Ceļojuma laikā bērnu mīļākā izklaide ir ūdens, tāpēc, ja būs, kur peldēt – pozitīvās emocijas bērnam garantētas,” piebilst kustību konsultante.
Plānojot ceļojumu, pieredzējusī mamma Dagnija aicina rūpīgi ceļojuma sagatavoties. „Jāsagatavojas ar maršrutu, kas bērnam arī būs interesants, piemēram, izpētot rotaļlaukumu atrašanās vietas tuvākā apkārtnē, parkus, bērnu muzejus, zinātnes centrus, zvēru dārzus, botāniskos dārzus. Ja bērns ir mazs un ceļojot līdzi, tiek ņemti arī rati, tad izaicinājums var būt pārvietošanās vienā vai otrā pilsētā. Ja Berlīnē pārvietošanās ar ratiem ir viegla, jo gandrīz visās stacijās ir padomāts par liftu vai elevatoru, tad, piemēram, Parīzē ir vai nu jārēķinās, ka vienmēr būs jālūdz kāda palīdzība (un cilvēki ir ļoti atsaucīgi!) vai arī jāplāno maršruts pa vietām, kur zināms, ka ir piekļuve – ir pieejamas īpašas kartes cilvēkiem riteņkrēslos un tās tikpat labi var izmantot arī māmiņas ar ratiņiem,” iesaka Dagnija.
Vecākiem jāieplāno, kā nodarbināt bērnus lidojuma laikā
Aptuveni trešā daļa aptaujāto vecāku atzinusi, ka vislielākais pārbaudījums vecākiem un viņu bērniem ir pārvietošanās lidmašīnā. Bērnu sajūtas, ko izraisa aizkritušās ausis, slēgtā telpa, kurā visbiežāk bērniem nav ko darīt vai garās stundas, kuras jāpavada lidmašīnā ir galvenie neērtību iemesli, kas reizēm var ietekmēt ceļojumu.
Mamma Dagnija arī iesaka, ja vecākiem ir laiks, tad bērnu pirms ceļojuma vajadzētu sagatavot – pastāstīt par gaidāmajiem notikumiem, par lidojumu, par vietām, kuras citā valstī plānotas apskatīt, vai pat kopīgiem spēkiem izveidot gaidāmā notikuma ceļvedi, kur no dažādiem žurnāliem salīmēt bildes ar objektiem, kurus plānos apskatīt, ar ēdieniem, kurus plānots nobaudīt. Svarīgi ir arī vecākiem būt radošiem uz izdomāt dažādas izklaides iespējas lidmašīnā. Tā var būt kopīga grāmatu lasīšana, uzdevumu pildīšana vai spēļu spēlēšana. Labi, ja vecāki ir parūpējušies un sagatavojuši bērniem dažādus neikdienišķus našķus, kas bērnu uzmanību lidmašīnā varētu novirzīt uz jauniegūto gardumu, nevis uz pašu lidošanas procesu.
Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.