Dažas no retāk dzirdētajām un, iespējams, sarežģītāk izprotamajām specialitātēm 0


* Internists – (pamatspecialitāte) sirds un asinsvadu, elpošanas, gremošanas orgānu, nieru un urīnceļu, locītavu balsta aparāta, iekšējās sekrēcijas orgānu, limfas un asinsrades orgānu slimību diagnostika, profilakse un terapija.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

* Reimatologs – (internista apakšspecialitāte) pacienta saslimšanu diagnostika, ārstēšana, rehabilitācija un profilakse, izmantojot zināšanas par balsta un kustību (saistaudu) sistēmas un autoimūno saistaudu sistēmas slimību etioloģiju (cēloņiem), patoģenēzi (slimību rašanos un attīstību), diagnostiku, ārstēšanu un rehabilitāciju.

* Trihologs – (papildspecialitāte) – matu un galvas ādas slimību diagnostika, ārstēšana un profilakse.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Pneimonologs – (internista apakšspecialitāte) plaušu, bronhu, videnes un pleiras slimību, kā arī jebkuras lokalizācijas tuberkulozes diagnostika, terapija un profilakse.

* Ftiziatrs – (specialitāte vairs nepastāv) elpošanas orgānu, tuberkulozes ārsts.

* Algologs – (papildspecialitāte) sāpju diagnostika, ārstēšana, novērtēšana, novērošana, profilakse un aprūpe.

* Flebologs – (papildspecialitāte) vēnu un limfvadu slimību diagnostika, ārstēšana, rehabilitācija un profilakse.

* Nefrologs – (apakšspecialitāte) nieru slimību diagnostika, ārstēšana, rehabilitācija, profilakse, meklējot saikni ar citu orgānu saslimšanām.

* Endokrinologs – (internista apakšspecialitāte) endokrīno slimību un vielmaiņas traucējumu diagnostika, ārstēšana, profilakse.

* Otolaringologs – (ārsta pamatspecialitāte) ausu, deniņu, deguna blakusdobumu, mutes dobuma, rīkles, balsenes, trahejas, barības vada, galvas, kakla un to struktūru saslimšanu, kā arī traumatisku bojājumu izmeklēšana, ārstēšana, profilakse un rehabilitācija.

* Oftalmologs – (ārsta pamatspecialitāte) vispusīga redzes sistēmas aprūpe, refrakcijas anomāliju diagnostika un korekcija, acs un tās palīgorgānu slimību diagnostika, konservatīva un ķirurģiska ārstēšana.

* Osteorefleksoterapeits – (ārsta papildspecialitāte) osteoreflektorā ārstēšana, osteoprofilakse un oseodiagnostika (kaulu slimības).

Reklāma
Reklāma

* Proktologs – sniedz konsultācijas, veic diagnostiskas manipulācijas, kā arī operatīvo ārstēšanu dažādu taisnās zarnas slimību gadījumos.

* Mamologs – onkologs, kurš specializējies labdabīgu un ļaundabīgu krūts dziedzeru slimību ārstēšanā.

* Vertebrologs – mugurkaulāja slimību diagnostika un ārstēšana.

* Somnologs – miega veselības problēmu ārsts.

* Podologs – pēdu aprūpes speciālists.

* Transfuziologs – asiņu pārliešanas speciālists.

* Andrologs – vīrieša reproduktīvās veselības speciālists.

* Kombustiologs – apdegumu un apsaldējumu speciālists.

36,6 °C konsultants MĀRIS BALTIŅŠ, Dr. habil. med., Valsts valodas centra direktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas Medicīnas terminoloģijas apakškomisijas priekšsēdētājs

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.