Foto – BullsPress un Stock.hxcng

Audzēja diagnosticēšanas iespējas 2


Galvas un muguras smadzeņu izmeklēšanā pastāv divas metodes. Viena no tām ir datortomogrāfija – rentgenizmeklēšanas metode, ar kuras palīdzību tiek iegūti cilvēka ķermeņa un orgānu šķērsgriezuma attēli plānā slānī. Attēlus analizējot, var iegūt dažādus mērījumus, kā arī tos rekonstruēt vairākās dimensijās, kas palīdz izvērtēt orgānu, asinsvadu un citu struktūru anatomiskās īpašības, savstarpējās attiecības un patoloģisko procesu izplatību. Datortomogrāfija ir pieejamāka un sākotnēji parādīs audzēja esamību.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Lasīt citas ziņas

Ja šī procedūra atklāj kādas veselam organismam neraksturīgas izmaiņas, tad precīzākai diagnostikai tiek veikta magnētiskā rezonanse – mūsdienīga, nekaitīga un ļoti informatīva diagnostiskā metode. Cilvēka ķermeņa un orgānu šķērsgriezuma attēli tiek iegūti ar spēcīga magnētiskā lauka radioviļņu palīdzību. Šī metode ir ļoti precīza un sniedz plašāku informāciju nekā datortomogrāfija. „Ja magnētisko rezonansi veic augsti kvalificēti speciālisti, tad pēc tās 50-70% gadījumos ir iegūstami ļoti precīzi rezultāti. Ja neskaita ķirurģisku iejaukšanos, tad magnētiskā rezonanse pagaidām ir vislabākā diagnostikas metode,” komentē docente D. Apškalne.

Taču ir ļoti svarīgi, lai neviens datortomogrāfijā pierādīts pacients ar smadzeņu audzēju uz plānveida magnētisko rezonansi negaidītu vairākus mēnešus. Šādam pacientam magnētiskā rezonanse būtu jāveic nekavējoties. Šobrīd gan rindas uz valsts apmaksāto magnētisko rezonansi ir pat pusgada garumā, tostarp arī pacientiem ar tomogrāfijā pierādītu smadzeņu audzēju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gadījumos, kad radioloģiskajā izmeklējumā nav radusies pārliecība par galvas smadzeņu patoloģijas veidu, tā identificēšanai tiek veikta stereotaktiska smadzeņu biopsija, kuras laikā iegūst audus histoloģiskai izmeklēšanai. Docente D. Apškalne gan piebilst, ka ar biopsiju ir jābūt uzmanīgiem: „Ja radiologs konstatē diferenciālu diagnozi un audzējs ir lokalizēts funkcionāli svarīgā zonā, kur to nav iespējams izoperēt, tad veikt biopsiju ir nozīme. Kā arī, ja audzējs ir neliels un lokalizēts funkcionāli svarīgā zonā, kur tā evakuācija var radīt lielu defektu. Šādās zonās bieži vien pat veikt pašu biopsiju ir ļoti sarežģīti – tādos gadījumos pat labāk veikt vairākas speciāli tēmētas magnētiskās rezonanses, kuras kombinē ar citām jaunākajām izmeklēšanas metodēm.”

Situācija neiroķirurģijā un neiroonkoloģijā Latvijā ir ievērojami labāka, jo rindas uz neiroonkoloģiskajām operācijām nepastāv un tās ir pilnībā valsts apmaksātas – pacients ar diagnosticētu smadzeņu audzēju var tikt operēts pāris dienu laikā. Ņemot vērā, ka smadzeņu audzēju ārstēšanā ļoti svarīgi to ir maksimāli precīzi izoperēt, Latvijā ir pieejamas augsta līmeņa tehnoloģijas – mikroskopi, neironavigācijas iekārtas, ultraskaņas sūkņi un citas iekārtas, kas palīdz veiksmīgi izoperēt pat vismazākos audzējus. Ir pieejamas arī ierīces, kuras operācijas laikā monitorē pacienta kustību impulsu pārvadi nervu sistēmā, tādā veidā mazinot iespēju iegūt neiroloģisku bojājumu operācijas laikā. Kopumā situācija neiroķirurģijā un smadzeņu audzēju diagnostikā Latvijā ir pietiekami augstā līmenī, taču negatīvi ir tas, ka liela daļa pacientu vēršas pie speciālistiem novēloti un bieži vien ar nepareizi diagnosticētām slimībām.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.