Jolanta Tabaka
Jolanta Tabaka
Foto – Matīss Markovskis

Gribas saprast, kā tieši iedarbojas Baha ziedi. 0


Dzīvē ne visu var līdz galam izprast, ar prātu izskaidrot. Piemēram, precīzos vārdos ne tik vienkārši izteikt labās sajūtas, ko sniedz peldēšanās jūrā. Tomēr ikviens pateiks, ka tā ir jaukāka, citādāka nekā baseinā. Līdzīgi ir ar Baha ziedu iedarbību – šī terapija nav izmērāma, taču darbojas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā”
Kokteilis
Zviedrijas policija atklāj, par ko tiks izvirzītas apsūdzības no Eirovīzijas diskvalificētajam Nīderlandes māksliniekam 33
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 92
Lasīt citas ziņas

Atveseļošanās process nav tik atkarīgs no tā, vai metodei tic vai netic. Tomēr ir vērtīgi saprast, kā ķermenis reaģē uz paša postošajām emocijām un domām. Piemēram, cilvēks, kuram ir migrēna, sāka novērot, kas ar viņu notiek pirms lēkmes. Drīz vien saprata, ka migrēnu ierosina dusmas.

Edvards Bahs vispirms precīzi definēja iedzimtos 12 emocionālos stāvokļus jeb temperamenta tipus. Lai terapeits to noteiktu, jānovēro ķermeņa valoda, jāklausās stāstītajā. Ko jūti, domā un dari – šie jautājumi ir Baha ziedu terapijas pamatā. Kāds biji bērnībā, ko patika darīt, kā izvēlies ēdienu, kā uzvedies slimojot.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad sāku praktizēt, jutos pārsteigta, ka daudzi skaidri atceras konkrēto notikumu, par kuru, piemēram, saglabājies aizvainojums. Nosauc gadu, pat mēnesi un dienu. Ja joprojām atceras, tātad tā situācija ir dzīva arī pašlaik.

Vēlāk Bahs konstatēja, ka atsevišķi emocionālie stāvokļi nav iedzimti, bet izveidojas dzīves laikā un ir ļoti stabili, piemēram, pārāk liela atbildības sajūta, kategorisms, valdonīgums. Vēl citi ir saistīti ar īslaicīgiem emocionāliem stāvokļiem, piemēram, vainas apziņa, mazvērtības sajūta, bailes par citiem, aizvainojums.

Emocijas nevaram nosvērt, taču katram ir savs pieļaujamais līdzsvara diapazons, kura ietvaros cilvēks ir vesels, pozitīvs un dzīvi uztver kā fantastiski skaistu iespēju. Ja stāvoklis ir harmonisks, to var salīdzināt ar normālu ķermeņa temperatūru. Ja līdzsvars tiek traucēts, notiek nobīde par dažiem grādiem un tas vēl nav nekas, bet, ja pārspriegojas, tas sāk izpausties emocionālā diskomfortā vai ķermeniskās vainās.

Vai Baha ziedi var arī palīdzēt pēc garās ziemas, kad jūties saguris?

Tuvojoties pavasarim, emocijas mēdz iziet no līdzsvara. Ir iztukšotības sajūta. Baha ziedu terapijā tas ir Eiropas olīvkoks. Bahs rakstīja, ka cilvēks, atrodoties olīvkoka emocionālajā stāvoklī, vairs nejūt sevī spēku kaut ko darīt. Līdzeklis, ko iegūst no olīvkoka ziediņiem, palīdz rast resursus, lai var atjaunoties.

Šajā laikā daudziem ir traucēts nakts miegs. Arī te var palīdzēt Baha ziedi. Ja nevar iemigt un prātā tā vien griežas problēmas par to, kas jāizdara, jāpaspēj, noder līdzeklis no ārstniecības verbēnas. Ja iemieg labi, bet nakts vidū pamostas un kāda doma rotē kā iesprūdusi plate, jāķeras pie parastās zirgkastaņas līdzekļa.

Reklāma
Reklāma

Kur jūs pati gūstat labsajūtu?

Mana laimes terapija ir gleznošana. Mēs ar vīru daudz ceļojām, un ik pa laikam pieķēru sevi domājam – ja vien mācētu uzgleznot, cik pasaule ir skaista… Bet es jau nemāku. Reiz, skatoties kādā brīnišķīgā ainavā, sāku ar zīmuli vilkt līnijas. Mājās lapu parādīju meitai. Viņa uzreiz sarunāja man privātskolotāju.

Vēl es domāju, ka līdz ar Dieva gādību man tika iedots šis rīks, jo gleznot sāku neilgi pirms mammas aiziešanas. Arī tas palīdzēja noturēties pie trauslās sabrukšanas līnijas.

Ir liels prieks likt krāsas uz audekla, atainot to, ko jūtu. Man patīk viss, kas notiek gleznošanas procesā. Esmu pat uzdrīkstējusies dažas gleznas dāvināt.

Vēl es gatavoju sejas un ķermeņa krēmus. Tas ir smaržīgs, sievišķīgs un skaists vaļasprieks, pacilā dvēseli. Kad es saku, ka vāru krēmus, daudzi iedomājas pavārmākslu. Principi tiešām ir līdzīgi. Maisu, kuļu, sildu, kamēr iegūstu viendabīgu masu.

Apguvu to pašmācības ceļā, internetā izpētīju receptes, pareizas vielu kombinācijas. Man patīk, ka zinu krēmu sastāvu. Sākumā gāja dažādi – radās kunkuļi, atslāņojās, bet tagad izdodas labi. Vienmēr pagatavoju daudz vairāk, nekā man nepieciešams. Dāvinu mīļiem un tuviem cilvēkiem.

Vai ir arī kādi kustību prieki?

Man ir diezgan aktīvs dzīvesveids. Dzīvojam Pārdaugavā netālu no upes, tur skrienu, kad izvedu ārā suni. Ar dēlu un vīru braucam ar divriteņiem. Strādāju Baltijas Fizioterapijas centrā, te visi ir sportiski, reizēm kāda kolēģa uzraudzībā dodos vingrot.

Man ļoti patīk saule un siltums. Baudu par visiem simt procentiem un priecājos. Brīnišķīgs siltuma avots ir pirts. Nereti ar draudzenēm taisām meiteņu vakarus pirtī, izmēģinām manu krēmu un skrubīšu arsenālu. Iecienīts ir sāls un zilā māla skrubis, kam piepilinu lavandas ēterisko eļļu. Gatavoju cukura un medus skrubi ar mežrozītēm, ko pati vasarā salasu. Arī pirtsslotas sienu. Tās glabāju saldētavā. Atliek tikai uz dažām minūtēm iemērkt aukstā ūdenī un var pērties. Pirts uzlabo omu un veselību. Tā ir arī kopā būšana ar ģimeni, draugiem.

Dzīvojam privātmājā, un man ir savs trīsreiztrīs dārziņš. Tiešām ir liela laime no rīta basām kājām aizskriet uz dārzu, saplūkt zaļumus brokastīm.

Vasarās mēs īrējam namiņu jūras tuvumā. Jāpateicas vīram, kurš radīja ģimenei tik burvīgu iespēju pavadīt laiku pie jūras. Es priecājos, ka arī meita ar savu vīru atbrauc padzīvot. Džanetei ir 23 gadi, viņa apgūst mūzikla žanru, studē Blekpūlā Anglijā. Arī dēls Patriks ir radošs, viņam ir 13 gadu, dzied zēnu korī un mācās Doma kora skolā.

Ja bērniem gaidāms koncerts vai eksāmens, es jau laikus sagatavoju Baha ziedu versijas, kas šādā brīdī var palīdzēt. Baha ziedus veselības uzlabošanai lietojam tikpat dabiski, kā dzeram zāļu tēju vai ēdam sīpolus ar medu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.