Foto – Shutterstock

Radošas nodarbes ceļ bērna pašapziņu 0

Gan mākslas terapija, gan cita psiholoģiska palīdzība var palīdzēt ieskatīties bērna vai pieaugušā izjūtās, paraudzīties uz iemesliem, kāpēc attiecībās nav vērojama drošība sajūta un uzticēšanās. Paraudzīties uz ģimenē valdošo atmosfēru un bērna grūtībām. Izzīmēt un atbrīvoties no negatīvajām emocijām un sajūtām, kuras traucē. Māksla palīdz veidot saikni ar savu iekšējo pasauli, tādējādi aktualizējas spēcīgāka sevis izjūta, kas ir visnotaļ būtiski veselīgas pašapziņas veidošanā. Visiem bērniem patīk zīmēt, vai ne? Tāpat arī būt kustībā. Tā bērns veido kontaktu ar savu ķermeni, sajūt to, apzinās savas kustības, kas nostiprina sevis izjūtu un stabilizē nervu sistēmu. Darbs ar mākslu jebkādās izpausmēs ir jēgpilns, jo ir radošs. Kaut kas tiek radīts, nevis sagrauts. Bērns redz savu veikumu, viņš ir lepns un gandarīts. Tas ir nācis no viņa paša dvēseles, to ir radījis viņš PATS, viņš to ir spējis! Vai esat pavērojuši, ar kādu lepnumu bērni runā par saviem darbiem? Tas iedvesmo – gan pašus bērnus, gan vecākus. Būtiski nepiemirst, ka svarīga ir arī atzinība no pieaugušo puses, bet ne slavināšana.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Juris Žagars atklāj vīrieša lietošanas instrukciju: “Nevajag visu laiku psihot kā trakam ezim!” 20
NLO mednieks atklāj kaut ko “daudz satraucošāku” par citplanētiešu eksistenci
Lasīt citas ziņas

Psihoterapeite, mākslas terapeite Inese Bērziņa iesaka veselīgas un radošas brīvā laika nodarbes ģimenes lokā:

  • Kopīga pastaiga, pārgājiens vai pikniks būs noderīgi gan fiziskai, gan garīgai labsajūtai, turklāt vecākiem, īpaši mammām, nebūs jāskaita kalorijas. Nakšņošana pie ugunskura, stāstu stāstīšana, pelde saulrietā – tas ir skaisti un atmiņā paliekoši.
  • Kopīga gatavošana. Jā, arī tas ir radoši! Kopā gatavota kūka vai cepumi taču garšo vislabāk! Te ir iespēja uzticēties bērniem un nekritizēt viņu veikumu. Inese ar smaidu atceras gadījumu no privātās pieredzes, kad kādu dienu ieraudzīja savu desmitgadīgo dēlu stiepjam uz virtuvi divas bļodas, un viņa jautāja: „Ko tu ar tām darīsi?” Viņš paraustīja plecus un atteica: „Tu taču cepsi kūku, es kulšu olas – vajadzīgas divas bļodas – viena dzeltenumiem, otra baltumiem!”
  • Riteņbraukšana, slēpošana, makšķerēšana, putnu vērošana, dabas takas ar dzīvniekiem un rotaļu laukumiem, tīreļiem utt. Iespēja kopīgi piedzīvot dabas skaistumu un sajust to, ka esam daļa no dabas, rada piederības sajūtu un māca bērniem respektēt dzīvību.
  • Bērniem patīk viss vienkāršais un saprotamais. Kopīgi pavadītais laiks, kurš ir jēgpilns, veido un nostiprina attiecības. Šis aspekts ir pats svarīgākais, un tikai pēc tam seko vieta un darbošanās. Bērniem patīk vienkāršas lietas. Labi derēs kopīgi izgatavots putnu būrītis vai tamborēšana ar pirkstiem, varbūt arī pavasarī zemē iesētās sēkliņas. Tas būs praktiski, dzīvi un radoši. Brīžos, kad atlaidusies mūza, var kopīgi zīmēt, līmēt, veidot – bērni būs sajūsmā! Ja mums, pieaugušajiem, ar prātu vērtējot, uzzīmētais zaķis vai mērkaķis varbūt ne pārāk patiks, bērni nekritizē, viņi prot būt radoši un it visā saskatīt jēgu.
  • Ne viss, kas tiek piedāvāts, ir vajadzīgs. Bērniem domātos pasākumus ir īpaši jāatlasa. Jāizvairās no vietām, kur ir pārmērīgi skaļa mūzika, dažādi video, 3D, muļķīgi tēli un vēl reklāmas pievilināšanas triki. Tas varbūt būs iespaidiem bagāti, bet ne attiecības nostiprinoši.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.