Foto – Shutterstock.com

Visi paņēmieni vienlīdz labi 5

Pret zarnu parazītiem palīdz speciāli medikamenti (Vermox, Helmintox), taču to izvēlē jāņem vērā ārsta ieteikumi, jo ir ierobežojumi maziem bērniem, grūtniecēm un sievietēm, kuras baro ar krūti. Pēc zāļu kursa ieteicams atkārtot analīzes, lai pārliecinātos par ārstēšanas efektivitāti.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

Pazīstamākie tautas līdzekļi pret zarnu parazītiem ir svaigas vai kaltētas ķirbju sēklas, ko apēd pa krietnai saujai. Biškrēsliņa ziedus kopā ar vērmeles lakstiem un kumelīšu ziediem izmanto uzlējumam, ko lieto klizmās. Līdzīgi liek lietā uzlējumu no divām glāzēm piena, diviem vidēja lieluma ķiplokiem un vienas ēdamkarotes biškrēsliņa sēklu, ko 10 minūtes lēni vāra slēgtā traukā. Spalīšiem nelabvēlīgu vidi rada ķiploki, ko ēd svaigus, kā arī vienu daiviņu var ievietot anālajā atverē.

Efektīvs ir iekšķīgi lietojams biškrēsliņu pulveris, ko sajauc ar medu, sīrupu vai augļu biezeni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Farmācijas doktore, asociētā profesore Vija Eniņa apraksta vēl vairākas parazītu izdzīšanas metodes. Divas dienas pēc kārtas no rīta jātaisa klizma, bet vakarā jādzer caurejas līdzeklis – viena ēdamkarote sāļu (magnija vai nātrija sulfāta) uz vienu glāzi ūdens.

Klizma no rīta jātaisa arī tad, ja tukšā dūšā ēd ķirbja sēklu kodolus. Šai procedūrai pieaugušajiem ņem 300 g izlobītu kodolu ar sēklas plēvīti, saberž putriņā, pievieno 50 ml ūdens, samaisa un pa nelielām porcijām izēd stundas laikā. Trīs līdz četrus gadus veciem bērniem dod 75 g sēklu kodolu, daudzumu palielinot, līdz 10–15 gadu veciem porcija sasniedz 200–250 g. Garšas uzlabošanai var pievienot medu vai ievārījumu. Jāievēro gultas režīms. Pēc trim stundām jādzer sāļu caurejas līdzeklis un pēc vēdera izejas jātaisa klizma. Ēst drīkst tikai pēc tam, kad zarnas iztukšojušās.

Šāds režīms jāievēro tādēļ, lai sēklu galvenā bioloģiski aktīvā viela kurkubitīns spētu izraisīt tārpu kustību traucējumus un tie nevarētu piesūkties pie zarnu sieniņām.

Ārstniecības augu izmantošanas grāmatās atrodami vēl citi ieteikumi ķirbju sēklu sagatavošanai. Tās ar visiem cietajiem apvalkiem sasmalcina gaļas mašīnā, pielej divkārt vairāk ūdens un uz mazas liesmas ūdens peldē karsē divas stundas. Nokāš, noņem eļļaino plēvīti un novārījumu tukšā dūšā izdzer 20–30 minūtēs. Pēc divām stundām dzer sāļu caurejas līdzekli. Pieaugušajiem deva ir 500 g neattīrītu sēklu novārījuma, bērniem līdz piecu gadu vecumam tā ir 100–150 g, daudzumu palielinot, kamēr no 10 gadu vecuma pieļaujama pieaugušo deva.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.