Foto: SHUTTERSTOCK

Cukuru var, bet nedaudz 0

Regīna Olševska, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Vēlos samazināt svaru, tādēļ gribu atteikties no cukura lietošanas. Vai tā vietā drīkst lietot medu? Varbūt labāk izvēlēties kādu no saldinātājiem? Sandra Smiltēna Dobeles novadā

Atbild Veselības centru apvienības poliklīnikas uztura speciāliste Anita Baumane: “Pie “sliktajiem” jeb vienkāršajiem cukuriem (ogļhidrātiem), kuri ikdienā nebūtu vēlami vai būtu jālieto nelielos daudzumos, pieder visi konditorejas izstrādājumi, saldumi. Lai gan mēdz uzskatīt, ka medus ir daudz vērtīgāks par galda cukuru, arī tas satur fruktozi, kura ir viens no vienkāršo cukuru veidiem. Atšķirībā no cukura medus satur vēl arī vitamīnus un minerālvielas. Taču uzņemto kaloriju ziņā tie abi ir vienādi, tādēļ, uztraucoties par lieko svaru, arī medu ikdienā nevajadzētu ēst karotēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Esmu pret sintētisko saldinātāju lietošanu. Dažreiz var lietot cukura spirtus, piemēram, ksilītu, sorbītu, mannītu, kuri ir dabīgas izcelsmes saldinātāji. Lai gan tie paaugstina cukura līmeni, bet dara to lēnāk nekā galda cukurs, un satur mazāk kaloriju. Tos var pievienot kūkām, ja gribas kaut ko saldu, taču lielās devā lietoti, tie var izraisīt gremošanas problēmas, piemēram, caureju.

Saldināšanai var lietot stēviju, to rekomendē arī cukura diabēta pacientiem. Pirmkārt, tas ir dabisks saldinātājs, otrkārt, nepaaugstina cukura līmeni asinīs, treškārt, tajā nav kaloriju. Taču tas nenozīmē, ka stēviju var lietot lielos daudzumos. Tomēr pirms ķerties pie saldinātāju lietošanas, iesaku mēģināt samazināt cukura daudzumu, ko pievieno tējai vai kafijai, piemēram, piebērt dzērienam nevis trīs tējkarotes, bet tikai divas, pēc tam vienu. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem veselam cilvēkam, kurš nenodarbojas ar sportu, dienā jāuzņem ne vairāk par 25 gramiem cukura. Šajā daudzumā ietilpst gan galda cukurs, gan tas, kurš jau pievienots maizei, jogurtam, brokastu pārslām un citiem pārtikas produktiem. Jāņem vērā, ka arī augļu sulās ir daudz fruktozes.

Ja nu cilvēks nekādi nespēj samazināt galda cukura lietošanu, ja viņam ir liekais svars un cukura līmenis asinīs jau ir paaugstināts, liecinot par prediabēta stadiju, stēviju drīkst un pat vajag lietot.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.