Foto: Shutterstock

Ko dara dermatologs 0


Vizītes laikā ārsts ievāc plašu informāciju par pacientu, jo, kā zināms, ādu sauc par organisma iekšējās vides spoguli. Dermatologs jāinformē par alerģiskām slimībām, iekšķīgām slimībām,
kas var izpausties uz gļotādas, ādas, nagiem un matiem. Dodoties pie ārsta, svarīgi ņemt līdzi iepriekš veiktos izmeklējumus (ja tādi ir un nav vecāki par pusgadu!), kas saistīti ar pacienta sūdzību, kā arī pastāstīt par iepriekšējo ārstēšanas taktiku, lietotajiem medikamentiem, jo
atsevišķos gadījumos, piemēram, ārstējot sēnīšinfekciju, tā var kļūt rezistenta pret iepriekš iekšķīgi lietotiem medikamentiem.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Lasīt citas ziņas

Ārsts, iespējams, liks veikt papildanalīzes, ieteiks konsultēties ar citu specialitāšu ārstiem (ginekologu, endokrinologu, dietologu, flebologu u. c.), kas palīdzēs novērst pamatslimības.
Tiks apskatīta arī problemātiskā vieta. Atkarībā no problēmas ārsts var izmantot dažādas palīgmetodes: dermatoskopiju (palielinājums un intensīva gaisma), vūda gaismu (speciāla luminiscējoša gaisma), kas padara redzamus ar neapbruņotu aci nesaskatāmus bojājumus. Iespējamas arī citas mūsdienu diagnostikas tehnoloģijas, piemēram, ādas ultrasonoskopija
un konfokāla lāzera mikroskopija, kas pieejamas labi aprīkotās klīnikās un tiek izmantotas vizītes
laikā, lai precizētu diagnozi.

Kā ārstē dermatologs. Raimonda Karla atziņas

CITI ŠOBRĪD LASA

Terapijas metodes dermatoloģijā ir ārkārtīgi plašas. Daudzus gadus dermatoloģija tika uzskatīta par
konservatīvu zinātni, kur ārstēšanā izmantoja senas metodes: krēmus, pūderus, kompreses. Mūsdienās arī tās nav atstātas novārtā un pamatā tiek lietotas lokālai ārstēšanai, taču
farmācijas sasniegumi ļauj daudzām dermatoloģiskām slimībām (psoriāze, atopiskais dermatīts utt.) izmantot arī iekšķīgos medikamentus. Savukārt, attīstoties tehnoloģijām, iespējams lietot fizikālās iedarbības metodes, piemēram, ar šķidro slāpekli (kriodestrukcija) ārstēt vīrusu kārpas.

Ja radušās daudzas estētiskas problēmas un slimības, kas agrāk tika uzskatītas par nenovēršamām,
visplašākās risinājumu iespējas tagad sniedz lāzertehnoloģijas. Piemēram, ar tām iespējams likvidēt jaunveidojumus, novērst ādas novecošanās pazīmes, asins kapilāru tīklojumu uz sejas un kājām, mazināt lieko apmatojumu utt. Īpaši jāatzīmē unikālā iespēja ar jaunāko lāzertehnoloģiju atbrīvoties no nagu sēnītes. Šai lāzerterapijai nav īpašu ierobežojumu, to var lietot visiem sēnītes veidiem. Tā ir laba alternatīva pacientiem, kuri nepanes pretsēnīšu medikamentus vai kuriem ir alerģija pret šiem preparātiem, problēmas ar aknām un nierēm vai kuņģa un zarnu trakta slimības.

Lāzerterapiju vēlams arī izvēlēties, ja nav iespējama pretsēnīšu sistēmiska terapija, lai nerastos mijiedarbība ar citiem medikamentiem, ja ir rētainas naga audu izmaiņas, kuru dēļ zālēm grūti piekļūt sēnītes skartajām zonām, kā arī citas neefektīvas terapijas gadījumā. Kā izvēles metodi to lieto bērniem.

Arī svīšana tagad ir novēršama, jo tās mazināšanai lieto efektīvu radiofrekvences metodi, kas mazina sviedru dziedzeru darbību. Galvenais – uzticieties ārstam un vizītes laikā nebaidieties jautāt!
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.