Apelsīnu dzēriens.
Apelsīnu dzēriens.
Foto: Shutterstock

TOP 6 dzērienu receptes tveicīgām vasaras dienām: arī rožu limonādes recepte! 0

Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Lasīt citas ziņas

Ūdens ir galvenais šķidruma avots organismam. Pat neliels tā deficīts var radīt nogurumu, sliktu dūšu, galvassāpes. Protams, vislabākais ir tīravota ūdentiņš, bet tas ne vienmēr ir tik viegli dabūjams. Jābrauc pa putekļainiem ceļiem, pat jāstāv rindā. Bet arī parasto ūdeni var padarīt gan garšīgu, gan skaistu. Vispirms glīti trauki un tad skaists un garšīgs saturs. Fantazējiet, un izdosies!

Ūdens + augļi, ogas = limonāde

Tīrs, auksts ūdens palīdz veldzēt slāpes, bet ko darīt, ja nevar daudz izdzert? Mēdz teikt: “Ja dzīve piedāvā citronus, pagatavo citronu limonādi.” Ja gribas gāzētu limonādi, tīra ūdens vietā var ņemt minerālūdeni, tikai tas jālej tieši pirms dzēriena baudīšanas. Variācijas ir visdažādākās – limonādi var pagatavot no jāņogām, upenēm, apelsīniem, dzērvenēm, rabarberiem, arbūziem, zemenēm. Spirgtākai garšai var pievienot piparmētras, laimu, citronmētras.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī gurķi un redīsi var būt interesanta dzēriena pamatā, bet garšaugu zariņi ūdens krūzē ir gan aromātam, gan garšai, gan skaistumam.

1. Citronu limonāde

• 2–3 litri ūdens

• 6 citroni

• 1 glāze cukura

No citroniem izspiež sulu. Katlā lej ūdeni un pievieno nedaudz citrona mizu, cukuru un vāra, līdz cukurs izkusis. Pielej citronu sulu un visu uzvāra. Šķidrumu nokāš no biezumiem. Ļauj dzērienam atdzist. Limonādi dekorē ar laima un citrona šķēlītēm, pirms dzēriena pasniegšanas glāzēs ieber ledu.

Slāpes vislabāk remdē tēja

Gatavojot ledus tēju, var eksperimentēt. Tējas var jaukt vienu ar otru, neparastākai garšai pievienot dažādus augļus, ogas, sulas, var variēt ar saldumu un stiprumu. Šim dzērienam var izmantot pat pļavā salasītus tējas augus vai citronu, bet jāraugās, lai piedevas nenomāc tējas pēcgaršu. Tomēr par labāko ledus tējas pamatu uzskata zaļo tēju. Tā tonizē un atsvaidzina ādu, turklāt karsta lieliski veldzē slāpes. Taču ar stipru, koncentrētu zaļo tēju nedrīkst aizrauties, un dienā nav vēlams izdzert vairāk par piecām krūzītēm. Atšķaidītu zaļo tēju, piemēram, ar ledus tēju, gan var dzert, cik lien.

2. Apelsīnu ledus tēja

• 1 litrs ūdens

• 5 tējas maisiņi

• sauja svaigu piparmētru lapiņu

• 350 ml apelsīnu sulas

• 3 tējkarotes svaigi spiestas citrona sulas

• 3 ēdamkarotes cukura

• pusīte apelsīna

Piparmētru lapas un tēju aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties un nokāš. Tējai pievieno apelsīnu sulu, cukuru, citrona sulu, šķēlītēs sagrieztus apelsīnus, visu rūpīgi samaisa un atdzesē. Dzērienu rotā ar svaigām piparmētru lapām, zemenēm. Dzer aukstu.

3. Rožu limonāde

Foto: New Africa/SHUTTERSTOCK

• 3 litri vārīta ūdens

• ½ glāzes svaigi spiestas citrona sulas

• ½ glāzes cukura

• citrona šķēlītes

• svaigas rožu lapiņas

• 5 tējkarotes pārtikas rožūdens

Ledus kubiņos sasaldē rožu ziedlapiņas. Gatavo cukura sīrupu: glāzē vāroša ūdens izšķīdina cukuru un atdzesē. Pievieno ūdenim skaistā krūzē. Visu sajauc kopā, ieber ledus kubiņus, dekorē ar citrona šķēlītēm un rožlapiņām.

Reklāma
Reklāma

4. Zemeņu bole

• 1 kg zemeņu

• 200 g cukura

• pudele dzirkstoša bezalkoholiskā dzēriena (piemēram, Mežezers)

• 2 glāzes bērzu sulas

• ledus

Notīrītas zemenes liek lielā stikla bļodā (boles traukā), pārkaisa ar cukuru, ļauj apmēram divas stundas ievilkties. Īsi pirms pasniegšanas pielej bērzu sulu un dzirkstošo bezalkoholisko dzērienu.

Glāzēs liek 2–3 ledus gabaliņus, ar kausu smeļ un lej boli.

5. Jasmīnu dzēriens

Foto: Lyudnila Mikhailovskaya/SHUTTERSTOCK

• 5 glāzes ūdens

• ½ tējkarotes citronskābes

• 40–50 jasmīna ziedu

• 4–5 tējkarotes medus

Ūdenim pieber citronskābi (vai svaigu citrona sulu), uzvāra un nedaudz atdzisušu uzlej jasmīna ziediem. Ļauj pāris stundu ievilkties (traukam uzliek vāku). Izkāš, pieliek medu un maisa, kamēr tas izkūst. Pasniedz atdzesētu.

Medu var aizvietot ar cukura sīrupu.

6. Rabarberu dzēriens ar piparmētrām

• 3–4 rabarberu kāti

• 3 ēdamkarotes medus

• sauja piparmētru lapiņu

Nomizotus rabarberus sagriež gabaliņos, ieber katlā, uzlej litru ūdens un lēnām uzvāra. Pieliek svaigas piparmētru lapiņas un atstāj 3–4 stundas ievilkties. Izkāš, pievieno medu un maisa, kamēr tas izkūst.

Pirms pasniegšanas glāzē iemet sasaldētu zemeni.

Uzziņa!

Gāzētais ūdens bez piedevām ir tikpat laba izvēle kā negāzētais. Taču burbulīši, iedzerti par strauju, var radīt pilnuma sajūtu, izraisīt atraugas. Tāpēc ūdens jābauda nesteidzoties, lēnām, izbaudot.

Padoms!

• Ledu glāzēs pilda tieši pirms pasniegšanas, pretējā gadījumā tas ātri kusīs dzēriens būs ūdeņains.

• Piparmētras var pievienot ikvienam dzērienam, tās sniedz svaigumu.

• Pārlieku daudz citrusaugļu mizu dzērienam piešķir rūgtenu garšu.

• Nav ieteicams tēju ilgi atstāt ievilkties, jo tā kļūs rūgta.

Vasaras dzērienu tops:

Foto: SHUTTERSTOCK

• Ūdens

• Minerālūdens

• Morss – ar ūdeni atšķaidīta ogu vai augļu sula

• Limonāde – sula ar gāzēto ūdeni

• Kvass – raudzēts dzēriens, ko gatavo no maizes, iesala, arī ogām, augļiem

• Džuleps – dzērienā viens komponents ir piparmētra

• Bole – gatavo no sulas, augļiem, ogām, gāzēta dzēriena