Foto – Aija Geida

Kā pašam pagatavot vērtīgo un garšīgo humusu 0

Viena no interesantākajām uzkodu mērcītēm ir humuss. Nekas nav gardāks par paša gatavotu humusu no tikko izvārītiem turku zirņiem.

VIDEO. Smieties vai lamāties? Karavāna, kas ved krievu kaujas tehniku uz Ukrainu, pārsteidz garāmbraucējus 14
“Mums sola miljonu eiro, ja piekrītam slēgt vidusskolu.” Kas izrādīsies stiprāks – domnieki vai vecpiebaldzēnu spīts? 6
Noklausītā telefonsarunā dzirdētais atklāj iespējamu noziegumu – staltbrieža dēļ var nākties atvadīties no darba VUGD 84
Lasīt citas ziņas

Humuss ir vērtīgs, jo tajā ir daudz augu olbaltumvielu un šķiedrvielas. Šā ēdiena pamatā ir turku zirņi, kas dod humusam arī A, B1, B2, B6 un C vitamīnu, nepiesātinātās taukskābes, dzelzi, selēnu un citus mūsu organismam vajadzīgus mikroelementus un minerālus. Humuss lieliski papildina uzkodu piedāvājumu. To ērti baudīt kopā ar pitas maizi, lavašu, tortiljām, čipsiem vai svaigi ceptu maizīti.

Klasiska humusa receptē galvenā sastāvdaļa ir sablendēti turku zirņi, kuriem pievienota sezama sēklu pasta tahini (var iegādāties veikalā vai pagatavot pats), citrona sula, saspiests ķiploks, olīveļļa un sāls. Liesāku humusu var iegūt, ja olīveļļu aizstāj ar bezpiedevu jogurtu, interesantas garšas nianses panāk, humusam pievienojot saulē kaltētus tomātus vai spinātus, kā arī apceptu papriku. Humusam labi piestāv zaļumi, piemēram, pētersīļa un koriandra lapiņas, granātābolu sēkliņas, svaiga piparmētra, pistāciju rieksti – tos var pievienot pasniedzot.

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto – Shutterstock

6 soļi līdz gardam humusam

1. Visgardākais humuss iznāk no tikko vārītiem turku zirņiem. Ja gatavo no konservētiem, garša atšķiras – tā nav tik izteiksmīga un riekstaina. Garša arī būs citāda, ja humusa gatavošanai izmantos citus pākšaugus.

2. Turku zirņus pirms vārīšanas 8–10 stundas mērcē aukstā ūdenī.

3. Ieteicams zirņus vārīt tik ilgi, līdz tie pavisam mīksti un sāk atdalīties miziņa. Tikai no pilnībā izvārītiem, mīkstiem turku zirņiem sanāk gards humuss. Atkarība no tā, cik ilgi pākšaugi stāvējuši noliktavā, vārīšanās laiks var būt no 45 līdz 90 minūtēm.

4. Nav ieteicams žēlot olīveļļu, jo tieši taukvielas dod humusam tā izcilo konsistenci un garšu. Ja gadījumā ģimenes locekļiem nepatīk nerafinēta olīveļļa, kas izteikti smaržo un garšo pēc olīvām, tās vietā var izmantot rafinētu labas kvalitātes olīveļļu vai vīnogu kauliņu eļļu. Humuss ir uzkodu mērcīte, nevis pamatēdiens, tāpēc uzņemto kaloriju daudzums nav liels.

5. Lai humuss iznāktu zīdains un vijīgs, tas rūpīgi jāsablendē. Vajadzīgs jaudīgs blenderis, šajā gadījumā gaļasmašīna vai stampiņa nelīdzēs.

6. Humusu pasniedz, pārlietu ar nelielu daudzumu olīveļļas, un dekorē ar zaļumiem, riekstiem vai apgrauzdētām sēkliņām.

UZZIŅA

Humusu var gatavot arī no cūku pupām, pelēkajiem zirņiem, baltajām, sarkanajām, raibajām un melnajām pupiņām, mungpupiņām, kā arī no dažādiem dārzeņiem: baklažāniem, ķirbja, avokado, bietēm, burkāniem un saldajiem kartupeļiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
FOTO. Dārznieku triki, lai puķzirņi ziedētu visu vasaru
VIDEO. “Tas viens lielākais leca uzreiz sejā…” pastnieku pamatīgi sakož agresīvi suņi, saimniece brīnās, kāpēc joprojām nav piegādāta pensija
Pētām likumus! Vai pilsētas īpašumu drīkstēs apgādāt ar elektrību, kas saražota lauku īpašumā?
Zeltainas kuskusa kotletītes: garšīgi, sātīgi un bez gaļas
VIDEO. Smieties vai lamāties? Karavāna, kas ved krievu kaujas tehniku uz Ukrainu, pārsteidz garāmbraucējus
“Mums sola miljonu eiro, ja piekrītam slēgt vidusskolu.” Kas izrādīsies stiprāks – domnieki vai vecpiebaldzēnu spīts?
Noklausītā telefonsarunā dzirdētais atklāj iespējamu noziegumu – staltbrieža dēļ var nākties atvadīties no darba VUGD
Paziņojums “Rīgas satiksmes” transportā radījis neizpratni pasažieros: “Stulbs ieteikums!”
Mihaela Šūmahera sieva pēc 10 gadu ilgas cīņas par vīra veselību atklāj savas sajūtas: “Jūtos kā ieslodzītā”
Lasīt citas ziņas
Sēj salātus, apstrādā augsni, pārstāda vasaras puķes. Kas darāms dārzā no 27.marta līdz 3.aprīlim?
Radio diskusijā izskan – Latvijas provincēs trūkst darbinieku, tāpēc uz darbu varot doties arī “vieglā reibumā”. Vai tiešām?
Vienas paplātes pica
Kas ar ko izcili labi sader ēdienos? Pieredzējušo saimnieču virtuves gudrības
Pirkstiņuzkodas – karbonāžu kalnu vietā
FOTO. Zemeņu audzētāja 6 zelta padomi – kā tikt pie izcilas zemeņu ražas
VIDEO. Krievijas komandieri pavēlējuši izveidot “dzīvās barjeras”, lai aizkavētu paši sava karaspēka atkāpšanos
Sašutums: Rīga strauji pārvēršas par Āfriku… Kāpēc nevienā kebabnīcā nerunā latviski?
Tiesa ķidā Terehovas korupcijas lietu – “tējas naudas” ņemšanas tradīcija Latvijas muitā esot ļoti sena
Aktieris Juris Hiršs kļuvis par mednieku: “Daudzi nemaz nesaprot, ko mednieks dara”
FOTO. Sarkandaugavā un Uzvaras parkā uzziedējusi iespaidīga krokusu “jūra”
FOTO. Pianists Vestards Šimkus ar sievu Elīnu bērniem māca skaitīt lūgšanas un nelaiž bērnudārzā
VIDEO. Smieties vai lamāties? Karavāna, kas ved krievu kaujas tehniku uz Ukrainu, pārsteidz garāmbraucējus
FOTO. Skatītāju emociju sprādziens un sajūsma: talantīgi latviešu mūziķi uzstājas ar tautasdziesmu programmu
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
FOTO. Dārznieku triki, lai puķzirņi ziedētu visu vasaru
11:18
Sizeer – plašs apavu, apģērbu un streetwear aksesuāru klāsts
11:10
Gunta, Ginta un Gunda – šīs dienas gaviļnieces. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
10:19