Foto – Shutterstock

Zāles visam mūžam 0

Izrakstoties no slimnīcas, nevilcinoties būtu jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš kardiologa nozīmētos medikamentus izrakstīs ar atlaidi. Aterosklerozes gadījumā pastāvīgi jālieto statīni, kas nogludina asinsvadu sieniņas, samazina aterosklerotiskās plātnes un tādējādi aptur vai vismaz palēnina aterosklerozes procesu.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

“Slimnieki statīnu nozīmi galvenokārt saista ar holesterīna līmeņa samazināšanu, taču vēl svarīgāki tie ir visu organisma asinsvadu aterosklerozes apturēšanai,” uzsver Iveta Mintāle. “Tie atveseļo ne tikai sirds, bet arī nieru, galvas smadzeņu un citus asinsvadus. Turklāt vīriešiem tie palīdz arī pret asinsvadu pārmaiņu izraisītiem erekcijas traucējumiem. Diemžēl daudzi pacienti notic publikācijām, kas vērstas pret statīniem, un atsakās tos lietot, taču savā praksē neesmu redzējusi nevienu slimnieku, kuriem šie medikamenti būtu sabojājuši aknas vai nodarījuši citu tiem piedēvēto ļaunumu,” atklāj ārste.

Apturēt aterosklerozi

Veicot angioplastiju, tiek novērsta katastrofa asinsvadā un atjaunota asins plūsma, taču pēc tam katram pašam jārūpējas par sirds veselību.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Ja pacients apzinīgi seko visiem norādījumiem, pēc 10 – 12 gadiem veicot asinsvadu izmeklējumus, konstatējam, ka tie ir daudz veselāki. Turpretī, neievērojot ārstu ieteikumus, reizēm nevēlamas izmaiņas rodas jau mēnesi pēc stenta ievietošanas,” atzīst Iveta Mintāle.

Kādā pētījumā aprakstīts, ka Itālijā pirmais, ko pacients pēc infarkta vēlas darīt jau intensīvās terapijas nodaļā, ir iedzert kafiju, bet, kā novērojusi ārste, Latvijā slimnieki grib uzpīpēt, kas nekādi nav savienojams ar asinsvadu veselību.

Mediķi slimniekam veic angioplastiju, cerot, ka viņš atmetīs smēķēšanu, lai ārstēšana nebūtu velta, taču diemžēl vismaz 25% koronārās sirds slimības pacientu, lietodami zāles, turpina smēķēt.

Daktere Mintāle novērojusi: ja kādam ģimenes loceklim ir bijis miokarda infarkts, viņam atsevišķi tiek gatavots ēst, taču pārējie turpina līdzšinējo dzīvesveidu, kaut gan visiem būtu vairāk jārūpējas par veselību. Dabas radīto asinsvadu elasticitāti metāla protēze atkārtot nevar, tāpēc par sirds labsajūtu jārūpējas laikus.

Pētījumi liecina, ka sirds un asinsvadu slimību ārstēšanā neaizstājams ir veselīgs un daudzveidīgs uzturs, kurā iekļauti pilnvērtīgi labas kvalitātes produkti atbilstoši Vidusjūras diētas principiem, kā arī pietiekamas fiziskas aktivitātes. Tomēr, pat apzinīgi lietojot statīnus un tā saukto sirds aspirīnu asins šķidrināšanai, kā arī uzņemot veselīgu uzturu un pareizi – bez pārspīlējumiem – sportojot, infarkta cēloni aterosklerozi var tikai apturēt, nevis padarīt par nebijušu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.