Foto – Shutterstock

Ar ko aizstāt asaras 0


Pirmā palīdzība ir mākslīgās asaras, bet vispirms jānodrošina pareizs darba režīms. Normāli acis mirkšķinām 22 reizes minūtē, taču, ilgstoši un saspringti raugoties monitorā, – vidēji tikai septiņas reizes. Acīm var palīdzēt, tās apzināti biežāk mirkšķinot, kā arī ik pēc 20 minūtēm atpūtinot, raugoties tālumā, lai atslogotu akomodācijas muskuli.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Ja sauso acu sindroms ir mazāk izteikts, aptiekā var nopirkt mākslīgās asaras un sūdzības novērst. Ja nav efekta, jādodas pie acu ārsta, lai noteiktu problēmas iemeslu.

Pavisam šķidri, dabiskajām asarām līdzīgi pilieni jāpilina biežāk, jo tie acī saglabājas īsāku laiku. Savukārt biezas konsistences līdzekļi sākumā var aizmiglot redzi, tāpēc želeju parasti lieto pirms gulētiešanas, tomēr no rīta tā var būt saķepusi uz skropstām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ieteicams izvēlēties mākslīgās asaras bez konservantiem, jo, lietojot ilgstoši, acis var tikt kairinātas. Ja uz iepakojuma norādīts, ka drīkst izmantot kontaktlēcu lietotāji, tas nozīmē, ka līdzeklis nesatur konservantus.

Tie, kuriem nepatīk pilināt acīs, uz skropstām var uzpūst aerosolu. Iekšķīgi var lietot omega-3 taukskābes un A vitamīnu.

Smaga sausu acu sindroma gadījumā, kad to priekšējā daļā izveidojušās strukturālas pārmaiņas, ārstēšanā izmanto papildu metodes, piemēram, paralēli mākslīgajām asarām ņem talkā pretiekaisuma pilienus. Var arī ievietot asaru novadceļu aizsprostus jeb oklūderus. Diemžēl tas nav risinājums visam mūžam, un, iespējams, tāpat būs jālieto mākslīgās asaras.

UZZIŅA

Mākslīgo asaru sastāvdaļas

Ir vēlamas: taurīns, L- karnitīns, eritrols, kas ietilpst arī dabiskajās asarās. Nav vēlamas: benzoalkonija hlorīds, nātrija hlorīds, tetrilozīna hidrolīds, hidroksīds.

KONSULTĒJUSI LATVIJAS–AMERIKAS ACU CENTRA ĀRSTE ILZE STRAUTMANE

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.