Foto – Shutterstock

Var palīdzēt jebkurā vecumā 1

Visur pasaulē acu klīnikās gan bērnus, gan pieaugušos ārstē straboloģijas jeb šķielēšanas nodaļās. Abu grupu pacientu skaits lielākoties ir vienāds, taču Latvijā pieaugušie tiek operēti retāk nekā bērni.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

– Ja mazulim viena actiņa šķielē, tā nespēj iemācīties skatīties un kļūst slinka jeb vājredzīga, tāpēc bērnībā šķielēšanu vajag ārstēt. Dažreiz to operē jau gada vecumā. Otrs piemērotākais laiks ir piecu vai sešu gadu vecumā. Tikpat labi šķielēšanas operāciju var veikt jebkurā citā dzīves periodā. Manai vecākajai pacientei bija 82 gadi. Pēc operācijas viņas dzīves kvalitāte, spēja lasīt un arī izskats krasi uzlabojās. Taču pieaugušie, kuriem šķielēšana īpaši netraucē, var brīvi izvēlēties, vai to ārstēt, – stāsta Sandra Valeiņa.

Daudzi iemācās savas acis kontrolēt, izpildot vingrinājumus. Ar abu acu kopredzi un tās pārmaiņām strādā īpaši speciālisti ortoptisti. Latvijā ar to nodarbojas atsevišķi optometristi, ierādot acu vingrinājumus, ja strabologs tos atzinis par noderīgiem. Sākumā treniņš notiek speciālista vadībā, bet vēlāk – mājās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai piespiestu redzēt šķielējošo jeb slinko aci, bērniem līdz desmit gadu vecumam veselā acs tiek aizklāta, taču pieaugušajiem šis paņēmiens neder, jo redze vairs neattīstās.

Dažkārt šķielēšanu ārstē tikai ar brillēm, kaut gan redze ir laba. Var izmantot arī prizmu brilles. Tas gan jādara ļoti uzmanīgi, jo, iedodot acīm spieķīti, var izteikti dekompensēt kopredzi un šķielēšana kļūs vairāk pamanāma. Redzamo šķielēšanu labāk ārstēt ķirurģiski.

– Šķielēšanu, it sevišķi, ja tai ir gan horizontāla, gan vertikāla komponente, var salīdzināt ar šahu, kad uz lauciņa ir daudz kauliņu, no kuriem katram ir sava funkcija. Atkarībā no viena spēlētāja gājiena mainīsies visa spēles gaita. Tāpat, mainot viena muskuļa funkciju, mainīsies arī citu darbība un attiecības. Operējot šķielēšanu, ne vienmēr iespējams sasniegt ideālu rezultātu, taču panākt uzlabojumu var gandrīz vienmēr, – atzīst straboloģe.

Pēc operācijas, ja vien iespējams, cilvēks mācās redzēt ar abām acīm. Vai tas izdosies, atkarīgs no redzes asuma un kopredzes pirms šķielēšanas. Pusgada līdz gada laikā nepieciešamas regulāras speciālista konsultācijas.

Taču, ja ārsts paredz, ka pēc ķirurģiskas iejaukšanās varētu rasties dubultošanās, operāciju labāk neveikt, jo tā būs vēl nepatīkamāka nekā šķielēšana.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.